Sabtu, 19 September 2015

Skirt bertingkat


Lapik leher


Pola jubah


Fesyen baju tidur



Ukuran pinggan dan labuh peplum



Cream puff

Cream Puff hanya dari rumah.
Ia adalah PERCUMA!!
=============================
Peralatan:
Piping Beg saiz L
Nozzle Bunga Pecah 7 (Besar)
Oven Pembakar
Dulang Pembakar
Spatula
Mixer
Masa Penyediaan : 30 Minit
Masa Bakar : 30 minit
Anggaran: 1-2 jam
===========================
Resepi Cream Puff :
Bahan A:
- Marjerin (Brand Pelangi harga dalam RM5.00) : 200 gm
- Air : 470gm
===>> Masak bahan di atas sehingga mendidih
Bahan B:
- Tepung Naik Sendiri (Anggaran Harga Brand Blue Keys RM3.90) - 300gm
Bahan C:
- Telur B (Anggaran Harga RM2.40) : 6 Biji
- Esen Vanilla : 1 sudu teh
1 sudu Snow Powder untuk di ayak atas cream puff selepas siap.
(Boleh dapat di kedai bahan bakeri - 100gm RM 3.00+-)
============================
Anda akan mendapat sebanyak 50-55 biji cream puff melalui resepi ini. Jika nak buat makan-makan sendiri cuma bahagikan saja adunan ini.
Tapi apa salahnya buat banyak kan, selebihnya boleh jamu jiran makan. (Manalah tau dapat order lepas tu hihihi)
============================
Cara:
1) Sediakan Tepung dan letak dalam mangkuk pemutar.
2) Masak Bahan A hingga mendidih dan terus tuang di dalam tepung. Putar adunan sehingga suam.
***PASTIKAN BAHAN A BETUL-BETUL PANAS DAN TERUS TUANG DI DALAM TEPUNG**
3) Bila adunan suam masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Putar hingga sebati.
4) Pipe kan adunan di atas dulang pmbakar yang telah di sapukan marjerin
5) Renjiskan permukaan cream puff dengan air
6) Bakar:
- Oven Kecil Suhu 120'c - 30 Minit sehingga permukaan keperangan. Tambahkan masa 5 minit jika belum masak.
- Oven Besar Suhu 170'c atas, 160'c bawah - 30 minit sehingga permukaan keperangan. Tambahkan masa 5 minit jika belum masak.
==============================
Resepi Custard Cream:
1) 200 gm Instant Custard (Boleh dapat di bahan bakeri = Anggaran Harga RM 8.50/500gm)
2) 350 gm Susu Full Cream (RM5.50 sekotak)
**sukatan ini bergantung pada kecairan custard jika adunan custard pekat tambah sedikit demi sedikit lagi susu sehingga ia cair dan sesuai untuk di isikan ke dalam cream puff**
==============================
Cara meletakkan adunan ke dalam piping beg dan memicit adunan:
***Sila rujuk gambar***
===============================
Cara meletakkan krim kedalam puff
1) Biarkan puff sejuk dahulu.
2) Ada dua cara:
a) Potong bahagian tengah dan pipe kan krim di bahagian tengah puff.
Atau
B) Cucuk pipe nozzle ke dalam puff dan picit saja krim sehingga krim keluar sikit dan padat.
Ayak snow powder di atas cream puff **optional**
===============
Q&A Bisnes Cream Puff:
1) Berapa banyak boleh dapat satu adunan ni?
=> Anggaran 50-55 biji untuk saiz nozzle ini. Jika nak saiz kecil tukar nozzle yang lebih kecil dan akan dapat lebih lagi. Jadi anda dah tau bajet dah macamana untuk satu adunan.
2) Harga yang oleh di jual?
Ini adalah anggaran kos bagi resepi ini.
Kos Resepi => RM 10 +- (50-55 biji)
Jika anda jual 25 Biji:
Kos Cream puff => RM 5 +-
Kos Packaging untuk 25 biji => RM 1.50
Total Kos => RM 6.50 +-
Kos adalah bergantung pada anda. Sebab lain tempat lain harga belian bahan mentah.
Harga jual sebekas 25 biji dalam => RM 17.50 - RM 20.00
Harga sebiji => RM 0.70 - RM 0.80
Ini harga asas. Saya hanya bagi anggaran saja. Ia bergantung pada harga bahan mentah yang anda beli. PENTING untuk anda buat kiraan ini supaya anda NAMPAK hasilnya. Jadi lepas ni anda dah tak susah hati sebab anda tau 1 adunan kos nya berapa dan tak lari dari kos modal.
3) Macamana nak jual kak?
+++++++++++++++++++++++++++++++++
Tips Bagi Mereka Yang Baru Nak Niaga...
+++++++++++++++++++++++++++++++++
1) Betulkan niat dahulu. Bersyukur dahulu sebab Allah dah bagi jalan nak berniaga. Betulkan niat Kenapa nak jual? Niat berniaga adalah kerana Allah. Berniaga kerana nak menambah pendapatan dan membantu orang lain juga. Bukan nak KAYA!
2) Praktis dahulu buat. Test dulu untuk diri sendiri dan family sebelum nak menjual.
3) Kalau dah capai piawaian dari orang yang merasa kata "ini boleh jual ni" hahaha try test pula bagi kat jiran-jiran. Sedekah. Banyak dapat ni. 50 biji leh bagi kat 5 orang jiran sorang 10 biji hihi. Masa bagi tu promot-promot laa terus kat jiran tu.
4) Bila dah dapat order JANGAN TAMAK. Buat slow-slow kat kawasan perumahan dulu. Buat laa promo. Kalau bekerja promot kat kawan2 ofis atau kawan2 suami. Kalau duk perumahan try letak flyer kat lorong kita dulu. Bila jiran-jiran dah tau. Luaskan kuasamu eceeehhhhh hihi.
5) Berniaga ni kena banyak sabar. Jangan fikir niaga ni nak terus kaya. FOKUS. Jangan tukar-tukar. Bila tengok orang niaga "tu" untung, kita pun sama juga nak niaga "tu". Last-last bila kita niaga tak macam orang "tu" mula dah nak tukar lain padahal baru je niaga sebulan. SABAR ye. Macamana nak dapat hasil kalau tak usaha lebih.
6) Berani untuk menuntut ilmu. Jangan main langgar je. Tanya dengan orang-orang yang berpengalaman. Jangan MARAH kalau diaorang taknak share itu hak peribadi masing-masing. Ramai lagi orang yang nak share ilmu mereka. Dan ini penting...
JANGAN KEDEKUT untuk keluarkan DUIT dan belajar. Setiap ilmu tu pelaburan. Bila kita melabur dalam benda yang baik pasti Allah berikan ganjarannya.
+++++++++++++++++++++++++++++++
Tips bagi mereka yang dah BERNIAGA:
+++++++++++++++++++++++++++++++
ANDA DAH BERNIAGA??
Berapa lama??
Berapa ramai pelanggan anda??
Pernah ambik tau pasal mereka lepas mereka beli dari anda??
Kalau anda nak pertahankan perniagaan anda.
Saya nak anda teruskan baca.
TOLONG BACA INI...TOLONG SANGAT!!
Kerana jika tak baca anda RUGI minima 30% dalam jualan harian anda. Banyak tu tau!!
SAYA NAK BANTU ANDA NI..
Kalau anda taknak baca takpelah..tapi tak salah kan kalau ia bermanfaat untuk bantu tingkatkan jualan anda..
Ini penting untuk anda...
Dalam berniaga aspek paling penting adalah MEMBINA HUBUNGAN..
Anda perlu berterima kasih dengan pelanggan anda kerana merekalah yang membantu anda dalam menjalankan perniagaan. Apa yang nak saya tekankan disini ialah bukan cara anda buat iklan atau cara anda memasarkan produk servis anda tapi BAGAIMANA ANDA MEMBINA HUBUNGAN DENGGAN PROSPEK DAN PELANGGAN ANDA.
Setiap kali pelanggan berhubung dengan anda, pastikan anda KENAL mereka. Maksudnya ambik data mereka. Nama dan no telefon pun jadilah. Kenapa??
Maklumat mereka inilah yang penting untuk anda terus membina hubungan dengan mereka. Jangan rasa remeh. Remeh lagi kalau nak selalu buat promosi dan jumpa pelanggan baru.
Ini pengalaman saya. Tu sebab saya nak share. Sebab saya taknak anda macam saya "dulu".
Sesetengah dari anda masuk kesini sebab niat anda nak jual CREAM PUFF ni kan??
Atau anda memang dah berniaga tapi nak add produk CREAM PUFF ni atau nak TRY JUAL dengan guna resepi ni pulak.. KAN???
Jadi.. Apa kene mengena?
Saya nak anda tonton VIDEO PERCUMA ini selama 9 minit! (Asyik percuma je...ya percuma..)
Jangan risau..ia memang PERCUMA.
Anda sudah berniaga. Anda nak sales anda meningkat, betul??
Dalam VIDEO PERCUMA ni anda akan tau bagimana anda boleh tingkatkan jualan sebanyak MINIMA 30% hanya dengan "mengambil tahu tentang prospek dan pelanggan anda".
Ya, anda tak perlu risau nak susun ayat buat iklan baru dan akhirnya takda orang 'LIKE' pun apatah lagi nak membeli dari anda.
Saya jamin VIDEO PERCUMA ini akan dapat membantu anda yang sedang berniaga dan terkapai-kapai membuat sales.
BAGAIMANA ANDA BOLEH TINGKATKAN JUALAN DAN JIMAT KOS IKLAN.
Tonton video itu di sini.
===========================
Selamat Mencuba dan Selamat Berjaya!!!
Nanti dulu!!!
Boleh tak SHARE album ni. Manalah tau ada yang nak cuba buat. Sama-sama kita berkongsi rezeki ya. Semoga Allah panjangkan ukhwah kita..
Jika nak tanya apa-apa tentang resepi ni, WhatApps saja saya. InsyaAllah saya sudi membantu anda..
Mama Herda +60123765609

Aneka resepi cream cheese


RESIPI 1
500g cream cheese
1/2 cawan mentega
1 sudu kecil ektrak vanilla
2 cawan gula aising (boleh kurangkan ikut citarasa)
- Pukul cream cheese dan mentega sampai lembut dan gebu... Setelah itu masukkan bahan2 lain dan putar lagi sampai kembang.. Sapu pada kek yg telah sejuk dgn berhati2...
RESIPI 2 -
360g cream cheese
70g mentega - untuk lebih sedap, guna jenis pure butter
200g gula aising
1 sk ekstrak vanilla
- Pukul cream cheese bersama mentega hingga kembang.
- Masukkan gula aising dan vanilla sedikit demi sedikit sambil memutar
RESIPI 3 - Joy of Baking
227g cream cheese
227g mascarpone cheese
1 sudu kecil ektrak vanilla
1 cawan gula aising
1 1/2 cawan (360ml) heavy whipping cream - saya tak berapa guna whipping cream
RESIPI 4 - selalu guna utk kek Russian Black
500g cream cheese
250g mascarpone
100g gula aising - ayak
1 sudu besar serbuk nescafe - ayak
- Pukul cream cheese, mascarpone dan gula hingga lembut
- Tambah serbuk nescafe dan gaul
- Masukkan ke dalam piping bag dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 15 minit sebelum deko
RESIPI 5 -
250g krim keju - suhu bilik
125g mentega
120g gula aising
1/2 sudu kecil perisa lemon
- Putar krim keju sehingga lembut dan tidak berbintil
- Masukkan mentega dan putar lagi
- Masukkan gula aising dan perisa lemon. Putar hingga sebati.Cream


 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel