Sabtu, 10 Oktober 2015

tepung naik sendiri dan tepung kek

HOMEMADE SELFRAISING FLOUR
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
FRIDAY - 09•10•2015
RECIPE BY : ALINAH BINTE ALI
BAHAN NYA :
1250 GRAM TEPUNG SERBAGUNA
(ALL - PURPOSE FLOUR) ATAU
TEPUNG GANDUM (PLAIN FLOUR)
5 SUDU TEH GARAM
1/3 CAWAN BAKING POWDER
CARA NYA :
1• GAUL RATA KESEMUA BAHAN DI DALAM BEKAS.
2• KEMUDIAN BENTANGKAN KERTAS DAN DI AYAK SEBANYAK 4 KALI.
3• SIMPAN DI DALAM BEKAS KEDAP UDARA DAN IA DAPAT BERTAHAN SELAMA 6 BULAN.
4• GUNAKAN UNTUK MEMBUAT JUADAH YANG MENGUNAKAN TEPUNG SELFRAISING TERMASUK JEMPUT - JEMPUT.
◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇
✔HOMEMADE CAKE FLOUR
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
FRIDAY - 09•10•2015
RECIPE BY : ALINAH BINTE ALI
BAHAN NYA :
1250 GRAM TEPUNG SERBAGUNA
(ALL - PURPOSE FLOUR) ATAU
TEPUNG GANDUM (PLAIN FLOUR)
300 GRAM TEPUNG JAGUNG
CARA NYA :
1• GAUL RATA KESEMUA BAHAN DI DALAM BEKAS.
2• KEMUDIAN BENTANGKAN KERTAS DAN DI AYAK SEBANYAK 2 KALI.
POSTED DATE :
TUESDAY - 20•06•2015
FRIDAY - 09•10•2015

Tiada ulasan:

Catat Ulasan