Ahad, 17 Januari 2016

CHOCOLATE GANACHE



250gm Dark Choc Compound
25gm unsalted butter (tak letak pun tk apa)
175gm dairy whipping cream

Cara-cara:
Double boil semua bahan dan tuangkan atas kek


Buttercream icing



125g butter
1 1/2cwn gula icing
2 sudu besar fresh milk

pukul butter sampai putih
masukkan icing sugar yang di ayak sedikit demi sedikit
masukkan susu 
pukul sampai gebu dan tekstur yang diingini

Kuih Bakar (resepi versi kak ina)


500grm tepung gandum
Santan 1000ml
Telur 4biji
Gula 400grm
Garam 1/2 sd kecil
2 senduk air pandan
Perwarna hijau epal

Blend telur,gula smpai hancur dan masuk kn ke dlm tpg.kacau sebati dn masukan santan dan blend tpg yg sudah dibancuh tadi supaya tidak brgentel.masukan air daun pandan dn sedikit prwarna hijau kacau sbati kacau rata.letak sedikit minyak kedlm lyg dn panaskn kedlm ketuhar.apabila telah panas tuangkn adunan tadi kedlm lyg dan tabur di atasnya bijan.bakar gunakn api atas bwh dn bakarla selama 1jam.apabila atasnya kekuningan pakai api bwh pulak sampaila masak.biarkn sejuk barula dhidangkan.

topping cream cheese

Topping
250g cream cheese
1/2 cwn ss pkat
1sb gndm
1sb air
Blend..ltk ats kek y dh sjuk..tbur cheese parut..siap.

resepi buttermilk

Apa itu buttermilk? Ala, susu mentega je atau susu + mentega. Hehehe. Itu jawapan ramai orang yang tak biasa dgn bakeri. Kalau si bakers2 sudah pasti tahu apa sebenarnya kegunaan buttermilk ini kan? Ia sebenarnya susu masam seakan2 sour cream tapi ia tak lah berkrim sangat. Tapi rasanya sedap jika dijadikan bahan tambah menggantikan susu segar terutamanya dlm menghasilkan kek, dessert dan sebagainya. Meh kita buat buttermilk dalam bentuk serbuk supaya ia mudah disimpan utk kegunaan masa sempit kita. Hehehe. Jom!

Bahan2 yang diperlukan cuma 2 benda je iaitu:

1/2 Cawan Tepung Susu Penuh Krim
1 3/4 Sudu Besar Cream Of Tar Tar

Campurkan kedua2 bahannya dgn sebati dan simpan dalam bekas kedap udara. 

Utk menggunakannya, + 1 cawan air dan kacau sebati. Biarkan ia selama 5-10 minit sebelum digunakan. 

Respi "Barbeque Sauce".


Bahan-Bahan:
- 2 cawan sos tomato.
- 1/2 sudu kecil jus lemon.
- 1 cawan gula merah (pastikan dicairkan dan ditapis).
- 1 sudu kecil kicap seasoning maggie.
- 2 sudu kecil all spice (boleh didapati dalam botol keci di pasar raya).
- 1 sudu kecil Paprika atau serbuk cili.
- 1 sudu kecil sos Hot Spice atau sos cili pun boleh.
- 1/2 cawan Gula Perang (brown sugar).
- 1 sudu kecil serbuk Jintan Putih.
- 1 sudu kecil lada sula (white pepper).
Cara -Cara:
Masukkan semua bahan tersebut di atas dalam periok steel dan masak dengan api sederhana(medium) selama 30 minit sehingga gula perang cair dan sebati terbentuk sos.


sambal ayam penyet

nasi ayam penyet - sambal meletoopppp!!! 
rasa geram bila beli nasi ayam penyet, yang diberi sambal belacan biasa... sambal ini kegemaran saya untuk nasi ayam penyet....pheeewww
bahan:
semangkuk kecil ikan bilis dibersihkan
3-4 sudu belacan
15 biji cili merah dipotong kasar*
15 biji cili kecil hijau*
3 biji tomato dipotong empat*
15 biji bawang merah*
8 ulas bawang putih*
2 sudu gula
1/2 ketul gula melaka
sedikit perahan air limau nipis
sedikit garam
cara:
1.panaskan sedikit minyak.
2.goreng ikan bilis + belacan. angkat. ketepikan.
3.goreng bahan * hingga layu. angkat ketepikan.
4.tumbuk/kisar kasar kedua dua bahan goreng tadi.
5.panaskan minyak. goreng bahan tumbuk/kisar.
6.kawal api dan sentiasa kacau.
7.masukkan gula putih + gula melaka + garam.
seimbangkan rasa.
8.masukkan perahan limau nipis.
9.goreng hingga pecah minyak dan betul betul
 
masak.
10.tutup api. ketepikan sedikit supaya minyak boleh
 
turun (cara buang minyak berlebihan).