Selasa, 7 Jun 2016

sambal ikan bakar

RESIPI PES IKAN / SEAFOOD BAKAR :
15-20 tangkai cili kering ( blender asing )
( BAHAN B ) - Semua diblend skali
3 biji bawang besar
2 biji tomato
10 biji bawang putih
1 inci belacan ( agak2 )
4-5 sudu air asam jawa
1 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil bahan perasa
3-4 sudu kecil gula
Cara Masak :
Tumis Cili Kering Yang Dah Diblend Dengan Minyak Sampai Naik Bau Atau Cili Dah Pecah Minyak . Masukkan Bahan ( B ) Yg Diblend. Masak Sampai Naik Bau. Perasakan Dengan Air Asam Jawa, Gula, Garam, Bahan Perasa. Masak Sampai Pes Kering.
Tip : Kalau Nak Bungkus Ikan / Seafood , Tabur Daun Ketumbar @ Daun Limau. Nak Lagi Sedap Balut Dgn Daun Pandan.
================================
RESIPI SAMBAL KICAP :
Racik Halus Bawang Besar,Tomato, Cili Padi,Cili Merah. Masukkan Kicap Pekat, Kicap Cair, Kicap Sotong/Ikan, Gula,Bahan Perasa. Gaul Dengan Air Panas. SIAPPP
================================
RESIPI AIR ASAM SPECIAL :
Racik Halus / Mayang Bawang Besar, Tomato, Cili Padi & Cili Merah. Masukkan Dalam Mangkuk Asingkan. Blenderkan Cili Padi, Cili Merah, Tomato, Belacan, Air Asam Jawa, Garam, Gula & Bahan Perasa. Macam Buat Sambal Belacan Tu. Pastu Bahan Yg Dah Hiris Dan Diblend Tadi Campur Skali. Baru Dapat Air Asam Pekat Likat.
Extra : Kalau Nak Buat Air Asam Kerisik. Cuma Tambahkan Kerisik & Santan.

Resepi cream puff



* 1 cwan тpυng naιĸ ѕndrι (ѕya gυna тpυng вlυe ĸey)
# klu nk guna tpung gndum biasa,kna tmbah bking powder 1s/t
* 1 cwan aιr
* ½ cwan вuттer@мarjerιn
* ѕecυвιт garaм
* 1 ѕ/т gυla
* 1 ѕ/т aѕen vanιlla
* 2 вιjι тelυr A

ιnтι kastard
* 1 cwan ѕυѕυ caιr
* ½ cwan air
* ¼ cwan тpυng ĸaѕтad 
* ⅓ cwan gυla
* 2 вιjι тelυr A 
* 1 ѕ/т aѕen vanιlla
* 1 ѕ/в вuттer@majerin
*cara-cara buat ada di setiap gambar..*
P/s * adunan kulit puff dpat dlm angran 20-25 biji...adunan inti kastard akn lbih skit nanti..jadi sya cdangkn buat dua adunan untk kulit puff,satu adunan untk inti kastard...
Jadi adunan kulit puff tu kna x dua lh ya,baru pdan dngan satu adunan inti kastard...**



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

cream puff

ĸυlιт puff 
* 1 cwan тpυng naιĸ ѕndrι (ѕya gυna тpυng вlυe ĸey)
# klu nk guna tpung gndum biasa,kna tmbah bking powder 1s/t
* 1 cwan aιr
* ½ cwan вuттer@мarjerιn
* ѕecυвιт garaм
* 1 ѕ/т gυla
* 1 ѕ/т aѕen vanιlla
* 2 вιjι тelυr A
ιnтι kastard
* 1 cwan ѕυѕυ caιr
* ½ cwan air
* ¼ cwan тpυng ĸaѕтad 
* ⅓ cwan gυla
* 2 вιjι тelυr A 
* 1 ѕ/т aѕen vanιlla
* 1 ѕ/в вuттer@majerin
*cara-cara buat ada di setiap gambar..*
P/s * adunan kulit puff dpat dlm angran 20-25 biji...adunan inti kastard akn lbih skit nanti..jadi sya cdangkn buat dua adunan untk kulit puff,satu adunan untk inti kastard...
Jadi adunan kulit puff tu kna x dua lh ya,baru pdan dngan satu adunan inti kastard...**

Ahad, 5 Jun 2016

resepi kek pisang


bahan-bahan

6bj pisang berangan..lecekkan
3/4cwn gula

1/2cwn.minyak
1 1/2cwn tpg gandum
1sdk soda bikabonat
1sdk b.powder
Ayakkan
3bj telur A
1sdk vanila
1sdk emulco coklat.nur tmbh..
Coklat chips..rice...almond slices..


cara-cara
Beat telur gula..kmbg..tmbh pisang..minyak..emulco..vanila..tpg...yg digaul dng coklat chips...bakar 180* 35mnt..




satay

Satay Ayam/daging madu

2 kilo ayam/daging di potong dadu


Bahan kisar (jadikn pes)
1 ulas bawang merah (besar)
5 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
4 inci kunyit hidup (bkn yg serbuk)
2 inci halia
2 batang serai
4 biji buah keras

Bahan kisar (kering)
3 sudu ketumbar (bkn yg serbuk)
1 sudu jintan manis (bkn yg serbuk)
1 sudu jintan putih (bkn yg serbuk)
3 sudu kacang tanah
4 bahan ni di sangai terlebih dahulu sampi naik bau brulah di kisar kering hingga halus

Cara-cara
Campur kan ayam dgn kedua-dua bahan kisar td gaul sebati...setelah sebati campur kn gula 1 1/2 cawan (ikut citarasa masing-masing) ...tambah kan madu 1/2 cawan....tambah 1 sudu garam akhir sekali tambah kn 1/2 cawan minyak ...gaul sebati dan perap selama 8jam atau semalaman ...
Campurkan lebihan air perapan satay dgn minyk..ketuk serai dan bolehlah di renjis semasa bakar

p/s :lbh dari 8 jam letak kn dlm peti ais
:madu boleh gantikn dgn gula perang
:sebelum bakar lidi hendaklah di rendam terlebih dahulu untuk mengelakkan terbakar semasa bakar.

congo bar

Resipi Congobar (kls berbayar..resipi dr chef)

315gm tpg superfine
1tsp garam
2tsp baking power
150g butter220g gula perang
3bj telor
1tsp esen vanila
300gm dark chop.chip
120gm walnut/pecan/almond/mix fruit*pukul buter& gula.masuk telor*masuk semua bhn kering*bakar

 160C 40-45min..api ats&bwh
 #jgn duk pandai ckp..'kedekut ilmu kls berbyr".cuba kena kt btg hidung rm250x4kls..kos tu dah boleh beli h.beg coach/ MK origanal..bkn tiruan#‎tandas awan tu betbyr taw..kencing berak 20sen..mandi 50sen#jgn jd batu api..tuan bdn ok..hak yg bca3 tu yg lebih3..gossip hebat melalu FB ni lah#‎sekian..rasa nk try resipi sila.kurang2 1fmly boleh mkn.Tak nak try..tak ada siapa yg rugi...

Resepi mee rebus mudah


Bahan bahanya

3 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1/2inchi halia
2 batang serai
1/2 inchi lengkuas

1/2 mangkuk kecil buah keras
2 biji keledek - rebus
1 mangkuk ikan bilis rebus ( yang ini siap direbus ya bukan kita rebus sendiri )
1 mangkuk udang geragau rebus ( yg dah siap dijual rebus , kl rebus sendiri airnya tak perlu diambil )
1/2 mangkuk kecil taucho ( lenyek kasar )
2 keping tempe
1/2 kg daging tetel - rebus ( air rebusan jgn dibuang )
1 1/2 senduk nasi rempah daging
Gula garam secukup rasa

caranya

Kisar bawang besar bawang putih halia serai dan lengkuas
Panaskan minyak dan tumis garing
Bila dah garing masukkan rempah kari daging dan masak sehingga pecah minyak
Matikan api dan ketepikan

Kisar keledek udang geragau ikan bilis buah keras dan tempeh
Nak kisar semua sekali pun ok nak kisar asing pun ok
Taucho dilenyek kasar jika nak kisar halus pun ok
Satukan kesemua bahan diatas bersama air rebusan daging ini dan masak sehingga mendidih
Tambah air jika perlu
Jgn terlalu byk nanti kuahnya cair
Bila dah mendidih masukkan rempah yg telah ditumis tadi
Masak sehingga pekat
Masukkan garam gula dan perasa
Sedia dihidang


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel