Sabtu, 25 Jun 2016

churros

Bahan2..
1 ketul butter belah 2 bhgian...
1000 ml air
Gula lebih kurang 2 sudu besar
Garam 1 sudu kecil
4 cawan tepung gandum
Boleh tambah 1 sudu kecil vanila ye..
...bila mendidih kecilkan api yg paling kecil baru masukkan tepung gandum dan kacau adunan hingga sebati dan tak melekat di periuk.....ok tutup api nak biar dalam periuk yg sama pun boleh atau bubuh bekas lain ikut koranglah akak guna bekas yg sama je sebab nak cepat ðŸ˜‰
Masa adunan panas2 tu pecahkan telur 4 biji (akak guna gred A ) kacau adunan biar sebati dgn telur tak payah guna mixer just guna je senduk korang.....biar suam sekejap masuk dalam piping beg jenis cotton yg ni boleh beli kat bakery kalau guna piping beg yg plastik sure habis pecah jeee.....guna nozel yg sama kita buat cream puff...
Dah siap boleh susuh dalam bekas ofkos jgn lupa lapik dgn plastik supaya tak melekat dan senang nak ambik masa nak goreng nanti >>>> siap stock korang utk raya nanti jgn lupa simpan dalam fridge ok!!

sos coklat churros

Bahan2 utk sos coklat versi akak..
1 tin susu pekat manis..apa2 jenama pun boleh..
1/2 tin susu cair...
1/2 cawan minyak masak
3-4 sudu besar tepung jagung
4-5 sudu besar serbuk koko
Campur semua bahan masak atas api yg kecil sehingga pekat dan mendidih...tak perlu mendidih lama sangat sentiasa kacau dengan whisk supaya sos tak berketul >>>>> taraaaa siap sos coklat boleh celup churros dah boleh ngappp....nyum nyumm
Silakan nak share resepi sos coklat versi akak...

Isnin, 13 Jun 2016

Resepi kacang bersalut


Bahan-bahan
500gm Kacang tanah 
5 Ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sb serbuk cili
2 sb gula
3 sk garam
2 biji telur
5 sb tepung gandum
1 sb tepung beras
*sb - Sudu Besar
*sk - Sudu Kecil
Cara-caranya :
● Bersihkn kacang tanah...(bilas n jemur kering sehari sebelum nk buat
● Campur semua bahan (kacang+bwg putih+serbuk cili+gula+garam+telur)
● Gaul smpai sebati
● Masukkan tpg gandum dan tpg beras, gaul sampai sebati 
● Panaskan minyak n goreng dgn api sederhana
● Bila dah masak, angkat dan tapis/tos kan minyak sebelum dimasukkan dlm bekas


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel




Selasa, 7 Jun 2016

sambal ikan bakar

RESIPI PES IKAN / SEAFOOD BAKAR :
15-20 tangkai cili kering ( blender asing )
( BAHAN B ) - Semua diblend skali
3 biji bawang besar
2 biji tomato
10 biji bawang putih
1 inci belacan ( agak2 )
4-5 sudu air asam jawa
1 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil bahan perasa
3-4 sudu kecil gula
Cara Masak :
Tumis Cili Kering Yang Dah Diblend Dengan Minyak Sampai Naik Bau Atau Cili Dah Pecah Minyak . Masukkan Bahan ( B ) Yg Diblend. Masak Sampai Naik Bau. Perasakan Dengan Air Asam Jawa, Gula, Garam, Bahan Perasa. Masak Sampai Pes Kering.
Tip : Kalau Nak Bungkus Ikan / Seafood , Tabur Daun Ketumbar @ Daun Limau. Nak Lagi Sedap Balut Dgn Daun Pandan.
================================
RESIPI SAMBAL KICAP :
Racik Halus Bawang Besar,Tomato, Cili Padi,Cili Merah. Masukkan Kicap Pekat, Kicap Cair, Kicap Sotong/Ikan, Gula,Bahan Perasa. Gaul Dengan Air Panas. SIAPPP
================================
RESIPI AIR ASAM SPECIAL :
Racik Halus / Mayang Bawang Besar, Tomato, Cili Padi & Cili Merah. Masukkan Dalam Mangkuk Asingkan. Blenderkan Cili Padi, Cili Merah, Tomato, Belacan, Air Asam Jawa, Garam, Gula & Bahan Perasa. Macam Buat Sambal Belacan Tu. Pastu Bahan Yg Dah Hiris Dan Diblend Tadi Campur Skali. Baru Dapat Air Asam Pekat Likat.
Extra : Kalau Nak Buat Air Asam Kerisik. Cuma Tambahkan Kerisik & Santan.

Resepi cream puff



* 1 cwan тpυng naιĸ ѕndrι (ѕya gυna тpυng вlυe ĸey)
# klu nk guna tpung gndum biasa,kna tmbah bking powder 1s/t
* 1 cwan aιr
* ½ cwan вuÑ‚Ñ‚er@мarjerιn
* ѕecυвιт garaм
* 1 Ñ•/Ñ‚ gÏ…la
* 1 ѕ/т aѕen vanιlla
* 2 вιjι тelυr A

ιnтι kastard
* 1 cwan ѕυѕυ caιr
* ½ cwan air
* ¼ cwan Ñ‚pÏ…ng ĸaÑ•Ñ‚ad 
* ⅓ cwan gÏ…la
* 2 вιjι Ñ‚elÏ…r A 
* 1 ѕ/т aѕen vanιlla
* 1 ѕ/в вuттer@majerin
*cara-cara buat ada di setiap gambar..*
P/s * adunan kulit puff dpat dlm angran 20-25 biji...adunan inti kastard akn lbih skit nanti..jadi sya cdangkn buat dua adunan untk kulit puff,satu adunan untk inti kastard...
Jadi adunan kulit puff tu kna x dua lh ya,baru pdan dngan satu adunan inti kastard...**



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

cream puff

ĸυlιт puff 
* 1 cwan тpυng naιĸ ѕndrι (ѕya gυna тpυng вlυe ĸey)
# klu nk guna tpung gndum biasa,kna tmbah bking powder 1s/t
* 1 cwan aιr
* ½ cwan вuÑ‚Ñ‚er@мarjerιn
* ѕecυвιт garaм
* 1 Ñ•/Ñ‚ gÏ…la
* 1 ѕ/т aѕen vanιlla
* 2 вιjι тelυr A
ιnтι kastard
* 1 cwan ѕυѕυ caιr
* ½ cwan air
* ¼ cwan Ñ‚pÏ…ng ĸaÑ•Ñ‚ad 
* ⅓ cwan gÏ…la
* 2 вιjι Ñ‚elÏ…r A 
* 1 ѕ/т aѕen vanιlla
* 1 ѕ/в вuттer@majerin
*cara-cara buat ada di setiap gambar..*
P/s * adunan kulit puff dpat dlm angran 20-25 biji...adunan inti kastard akn lbih skit nanti..jadi sya cdangkn buat dua adunan untk kulit puff,satu adunan untk inti kastard...
Jadi adunan kulit puff tu kna x dua lh ya,baru pdan dngan satu adunan inti kastard...**

Ahad, 5 Jun 2016

resepi kek pisang


bahan-bahan

6bj pisang berangan..lecekkan
3/4cwn gula

1/2cwn.minyak
1 1/2cwn tpg gandum
1sdk soda bikabonat
1sdk b.powder
Ayakkan
3bj telur A
1sdk vanila
1sdk emulco coklat.nur tmbh..
Coklat chips..rice...almond slices..


cara-cara
Beat telur gula..kmbg..tmbh pisang..minyak..emulco..vanila..tpg...yg digaul dng coklat chips...bakar 180* 35mnt..