Sabtu, 25 Februari 2017

Kek gula hangus @sarang semut-resepi pertama


bahan-bahan
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega
.
Seronokkan hidup ni bila dah berumah tangga. Ada suami, anak-anak penyeri kehidupan sehari-hari. Anda ibu menyusu? Klik sini

Cara-Caranya
.
• Mula-mula kita cairkan gula dahulu untuk membuat gula hangus. Ratakan gula dan biarkan gula mencair dengan api yang perlahan. Jangan kacau sebab nanti ia berketul-ketul. Tapi pastikan api perlahan dan pastikan gula tidak hangus.
.
• Bila gula dah cair dan perang, barulah tuangkan air panas sedikit demi sedikit. Jika guna air panas dia kurang sedikit merecik berbanding air sejuk. Sebatikan.
.
• Masukkan mentega biarkan cair, sejukkan .
Bila mentega dan gula dah sejuk, barulah sediakan bahan yang lain.

• Pecahkan telur dalam bekas dan kacau hingga telur cair dan rata, jangan pukul ya.. cuma kacau dengan senduk kayu hingga ia cair dan rata
.
• Kemudian masukkan susu pekat. Susu ni juga biarkan ia pada suhu bilik ( bukan sejuk dari peti ais) Kemudian kacau rata. Bila dah rata, masukkan mentega cair, dan kacau rata perlahan je..Masukkan esen vanilla.
.
• Kemudian masukkan tepung yg diayak dgn soda.. Kacau rata perlahan. Akhir sekali tuangkan gula hangus dan kacau rata.
.
• Tuangkan di dalam loyang 7x7 inc yang telah di lapik kertas pembakar dan di oleskan sedikit butter. Kemudian perap aduan ini 3. Lagi lama perap lagi cantik lubang-lubangnya .
.
• Bila dah perap barulah masukkan di dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu 15 minit pada suhu 170C .Bakar selama 30 mini

Rabu, 22 Februari 2017

Resepi kek batik moist sedap


                               
Bahan-bahan
1 buku buttercup
3/4 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan air
1 1/2 peket biskut Marie

Cara buatnya:
Cairkan butter, masuk gula..
Bila dah cair, masukkan telur yg dah dipukul dulu.. Sy pukul guna sudu je..
Masukkan serbuk koko & air, kacau sampai semuanya cair elok.. Tutup api..
Masukkan biskut yg dah dipatah2kan.. Gaul seketika bagi semua tersalut dan masukkan ke dalam loyang yg dah lapik plastik.. tujuan utk mudah diangkat... Tekan2 sikit bagi padat.. Sejukkan dlm freezer..

Topping..
Coklat ganache
2 sb butter
3/4 cawan whipping cream
100g milk coklat
100g dark coklat
Panaskan whipping cream secara double boiler..
Dah agak panas tu, masukkan coklat.. tutup api..kacau bagi cair..
Bila dah hampir cair sepenuhnya, masukkan butter.. kacau lagi..
Kemudian, curah atas kek batik tdi .. Hias dgn badam atau apa saje yg disukai.. sejukkan 4-5 jam atau smlman..

Bahan ntk topping ats:
- 1cwn susu pekat mnis
- 1sdubesar serbuk koko
- 2sudubesar mentega

* msukkn dlm periuk kecil dan pnskn ats api sederhana kcu smpi sebati
* da agak2 suam nti bru curah ats kek..bole la letak hiasan2 yg lawo2 tuh

Selamat mencuba!


Baca perkongsian travel disini: 


#stay safe, keep travel



Resepi Nona Manis




Bahan A
1 cwn santan
1 sb tpg gandum
Sedikit garam
*Panaskan sampai pekat
*tutup api

Bahan B
1/2 cawan santan
1/2 cawan air pandan (kisar daun pandan)
1/4 cawan gula
1/4 cawan tepung jagung
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau
*Panaskan sampai pekat & berkilat
*tutup api

Bahan C
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
*campur & gaul sekata
1biji telur
-Campur bahan C+B
-Masukkan telur ke dalam C+B & kacau rata
-Masukkan Bahan A (putih) ke dalam botol sos/piping beg
-Masukkan Bahan Hijau dlm bekas acuan (masuk separuh je)
-Piping A ke dalam body yg hijau (piping di tgh2)
**Kukus selama 10-15minit
**Siap

 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel

Selasa, 10 Januari 2017

Resepi bingka ubi kayu


                          

Bahan-Bahan:
4 cawan ubi kayu yang telah diparut- toskan atas penapis santan selama 30 min utk buang airnya
2 cawan santan
2 biji telur
2 cawan gula pasir ikut suka manis
4 sudu makan minyak jagung untuk campur dlm adunan -ganti butter cair lg sedap
secubit garam
sedikit pewarna kuning
2 sudu makan minyak plnta pun bo untuk dileserkan pada loyang
Cara membuat:
Panaskan oven 150 darjah Celcius selama 10 minit
Campurkan semua bahan hingga sebati.
Tuangkan kedalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak jagung tadi.
Bakar adunan ini selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 150 darjah Celcius.
Sejukan baru dipotong.
#jika ada yg suka gula merah bole gantikan tanpa pewarna kuning
tambah gula merah bersama gula putih ..ikut suka manis nya ..##

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel

Ahad, 4 Disember 2016

Resepi gulai kawah


Kari daging
=========
Bahan-bahan
40 kg daging ( rebus 1 setengah jam)
2 beg bawang (separuh hiris, separuh blend)
1/2 kg bawang putih ~ blend
1/2 kg halia ~ blend
1 setengah kilo serbuk kari
5 beg kentang
3 ketul gula kabung
7 kg santan
1 kg asam jawa
2 mangkuk garam
1 mangkuk gula
1/2 kg kerisik
Segenggam bunga lawang
Segenggam kulit kayu manis
Segenggam buah pelaga
Seikat daun kari
Setengah botol minyak masak



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi kek batik mudah



bahan2 :
1 paket biskut meri (sy guna yg 600grm)
1 ketul butter (250grm)
4 biji telur
1 cwn milo
1 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn nestum (sy guna nestum nestle yg original flavour)
1 cwn air masak
1/2 cwn gula (resepi asal ada tp utk yg ni,sy xletak pun gula sbb xsuka manis)
cara2 :
masak butter,guna api yg sgt slow.then masukkn milo,serbuk koko n susu pekat.bila agak2 nk mendidih,masukkan telur dan lastly masukkan air.kacau hgga agak pekat (jgn pekat sgt.agak2 je).ttup api..tggu bancuhan suam,kemudian baru masukkan nestum n patah2kan biskut.kacau smp sebati..then masukkn dlm loyang/bekas yg telah dilapik dgn plastik (supaya senang utk dikeluarkn dan dipotong). mampatkn semampatnya..last,smpan dlu dlm fridge selama 30-45 minit sblm makan..
selamat mencuba 

Selamat mencuba!


Baca perkongsian travel disini: 


#stay safe, keep travel

Resepi wafer



Bahan-bahan 
2 cwan tpung gandum
½ sdt soda bikarbonat
1 sdt baking powder
½ sdt garam
250ml freshmilk.. Klu xde guna air biasa pon boleh..sdap gebu jgk
1 bj telur
¼ cwan mnyk

Cara-cara
Blenderkan sume sampai gebu.. Cha guna whisk je.. Kcau lelaju..


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel