Rabu, 5 Mac 2014

Will & Would


When pigs Fly


Just-still-finish-already


A dime a dozen


Ways to say thank you


Resepi nasi mandy kambing Chef Sabri


Nasi

Bahan-bahan

-  3 cawan beras
- 1/2 sudu makan serbuk jintan putih
- 1/2 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- sedikit serbuk kunyit
- serbuk perasa
- garam
- gula
- air
= kacau dan rasa

masukkan
- minyak
- 3 serangkai
- hirisan halia
- tumisan (hirisan bawang merah + bawang putih + hirisan nipis limau nipis)
= campur dlm nasi dan masak

Daging Kambing Kashmiri

Bahan-bahan

- hirisan bawang merah
- hirisan bawang putih
- hirisan halia (2 sudu makan)
- 3 serangkai
= tumis naik bau

masukkan
- daun ketumbar
- daun kari
- daun pandan
- daging kambing (guna api besat utk tutup permukaan daging)
= kacau rata

masukkan
- 3 sudu serbuk kari
- 1 1/2 serbuk ketumbar
- 1/2 sudu jintan manis
- 1/2 sudu jintan putih
- air
= biar mendidih

masukkan
- ubi kentang potong dadu
- lobak merah potong dadu
- kicap
- serbuk perasa
- sos tomato
- sos cili
- sedikit susu cair (1 sudu)
- gula melaka
- garam dan gula
= rasakan


Selamat mencuba!



Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel




Isnin, 3 Mac 2014

Ganache


Cara 1

Bahan-bahan :
250gm coklat masakan [aleen guna brand beryls]
250gm krim putar
2 sudu besar sirap glukos / madu / golden syrup
2 sudu kecil mentega

Cara-cara :
- panaskan cara double boiler krim putar hingga nampak sprt belon2 gelembung ditepi mangkuk WC tu, tutup api
- curahkan ke dlm mangkuk coklat, kacau hingga coklat licin
- masukkan sirap glukos, kacau sebati lg
- masukkan mentega, kacau licin, siap

-------------------------------------------------
DIBAWAH NI ADA BEBERAPA RESIPI UTK TOPPING CHOCOLATE CAKE [GANACHE], suka hati nak pilih yg mana satu ..

SUMBER ~ kek coklat moist kaw
TOPPING 1
Bahan-bahan :
2 sudu marjerin
3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cwn serbuk koko
4 sudu besar susu pekat

Cara-cara :
1.Masak cara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 2
Bahan-bahan :
150gram coklat masakan
35gram susu cair
1sudu kecil butter

Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 3
Bahan-bahan :
1/2 cawan koko
1/2 cawan susu
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara :
1. Masak kesemua bahan atas api perlahan.
2. Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 4
Bahan-bahan :
250gram coklat masakan (potong kecil-kecil)
1sudu besar majerin/butter
130ml double cream atau whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)

Cara-cara :
1.Cairkan coklat secara double-boiler.
2.Alihkan dr api, kemudian masukkan majerin, gula dan cream.Kacau sehingga sebati.
3.Curahkan atas kek.

TOPPING 5
Bahan-bahan :
1/2 bar coklat masakan
2 sudu besar butter
1/2 sudu besar gula halus
Esen vanilla beberapa titik

Cara-cara :
1.Masak secara double boiler
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 6
Bahan-bahan :
200gram coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
6 sudu besar air panas

Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 7
Bahan-bahan :
450g Coklat - potong kecil
300g Cream - (heavy cream/thick cream/whip cream)

Cara-cara :
1.Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair.
2.Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.