Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Rabu, 5 Mac 2014
Resepi nasi mandy kambing Chef Sabri
Nasi
Bahan-bahan
- 3 cawan beras
- 1/2 sudu makan serbuk jintan putih
- 1/2 sudu makan serbuk jintan manis
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- sedikit serbuk kunyit
- serbuk perasa
- garam
- gula
- air
= kacau dan rasa
masukkan
- minyak
- 3 serangkai
- hirisan halia
- tumisan (hirisan bawang merah + bawang putih + hirisan nipis limau nipis)
= campur dlm nasi dan masak
Daging Kambing Kashmiri
Bahan-bahan
- hirisan bawang merah
- hirisan bawang putih
- hirisan halia (2 sudu makan)
- 3 serangkai
= tumis naik bau
masukkan
- daun ketumbar
- daun kari
- daun pandan
- daging kambing (guna api besat utk tutup permukaan daging)
= kacau rata
masukkan
- 3 sudu serbuk kari
- 1 1/2 serbuk ketumbar
- 1/2 sudu jintan manis
- 1/2 sudu jintan putih
- air
= biar mendidih
masukkan
- ubi kentang potong dadu
- lobak merah potong dadu
- kicap
- serbuk perasa
- sos tomato
- sos cili
- sedikit susu cair (1 sudu)
- gula melaka
- garam dan gula
= rasakan
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel disini:
#stay safe, keep travel
Isnin, 3 Mac 2014
Ganache
Cara 1
Bahan-bahan :
250gm coklat masakan [aleen guna brand beryls]
250gm krim putar
2 sudu besar sirap glukos / madu / golden syrup
2 sudu kecil mentega
Cara-cara :
- panaskan cara double boiler krim putar hingga nampak sprt belon2 gelembung ditepi mangkuk WC tu, tutup api
- curahkan ke dlm mangkuk coklat, kacau hingga coklat licin
- masukkan sirap glukos, kacau sebati lg
- masukkan mentega, kacau licin, siap
-------------------------------------------------
DIBAWAH NI ADA BEBERAPA RESIPI UTK TOPPING CHOCOLATE CAKE [GANACHE], suka hati nak pilih yg mana satu ..
SUMBER ~ kek coklat moist kaw
TOPPING 1
Bahan-bahan :
2 sudu marjerin
3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cwn serbuk koko
4 sudu besar susu pekat
Cara-cara :
1.Masak cara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 2
Bahan-bahan :
150gram coklat masakan
35gram susu cair
1sudu kecil butter
Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 3
Bahan-bahan :
1/2 cawan koko
1/2 cawan susu
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara :
1. Masak kesemua bahan atas api perlahan.
2. Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 4
Bahan-bahan :
250gram coklat masakan (potong kecil-kecil)
1sudu besar majerin/butter
130ml double cream atau whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)
Cara-cara :
1.Cairkan coklat secara double-boiler.
2.Alihkan dr api, kemudian masukkan majerin, gula dan cream.Kacau sehingga sebati.
3.Curahkan atas kek.
TOPPING 5
Bahan-bahan :
1/2 bar coklat masakan
2 sudu besar butter
1/2 sudu besar gula halus
Esen vanilla beberapa titik
Cara-cara :
1.Masak secara double boiler
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 6
Bahan-bahan :
200gram coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
6 sudu besar air panas
Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 7
Bahan-bahan :
450g Coklat - potong kecil
300g Cream - (heavy cream/thick cream/whip cream)
Cara-cara :
1.Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair.
2.Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.
Langgan:
Catatan (Atom)