Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Rabu, 19 Mac 2014
Tepung seraguna
Tapi ingat tepung gandum saja tidak akan
mengekalkan rangupan bila mulai gorengan menjadi sejuk. Ini disebabkan batter
yang anda saluti itu akan mengekang wap air dari ketulan ayam keluar atau
sejat. Wap air akan melembikkan gorengan anda. Maka untuk membuat ruang untuk
wap air bebas..kita gunakan serbuk penaik / "Baking Powder". Faham
yea?. Apa tujuan baking powder dalam tepung goreng ayam. Kalau anda inginkan
crust yang kasar dan mengerutu boleh gunakan soda masakan. Kerana ruang rongga
udara soda dihasilkan lebih besar dari baking powder cuma ia tak dapat kekakan
ruangan dan perlu gunakan baking powder juga bersama.
Tepung gandum seperti mamak haji kekurangan dari segi kekenyalan crust..dengan itu kita perlu gunakan tepung beras dan agen kanji seperti tepung jagung atau tepung sagu..tepung sagu murah sedikit. Tepung beras cari yang asli kini tepung beras biasanya diblended dengan tepung jagung. Sekiranya ingin lembut sedikit crust boleh gunakan tepung jagung lebih baik. Tepung jagung atau tepung sagu ata tepu ubi kayu cuma ajen untuk kanji supaya batter melekat. Tentang melekat dengan ketulan ayam ini ada satu masalah...biasanya kita perlu ditepungkan (kering) kering ketulan ayam untuk digoreng dulu supaya air berlebihan di luar permukaan ketul ayam di diserap baru masukkan dalam batter. Ia sama seperti goreng udang atau sotong. salut tepung dulu sebelum masukkan dalam batter dan goreng. Isu ini mamak haji akan sentuh bila berikan resepi ayam goreng nanti...
Selasa, 18 Mac 2014
Langgan:
Catatan (Atom)