RESEPI POPIA BASAH:
Resepi Popia Basah Dari Cheq Norliah Kamaruddin. Terima Kasih Anakanda kerana sanggup Pm tunaikan permintaan ayah. Moga Allah SWT perluaskan rezki dan barakah ke atas mu...amiin.
Resepi utk kulit:
- 1 kg tepung gandum
- 41/2 cwn air
- 1 biji putih telur
- 7 sudu mkn myk msk
- 5 sudu teh garam
- 2 sudu mkn tepung ubi....
p/s:semua tu lia satukan uli smpai tgn x melekit....perap 5 jam
Resepi untuk sosnya:
- 3 kg cili boh (guna separuh jer).
- 1kg gula.
- 10 biji bwg besar.(blender)
- 2 gengam udg Ggeragau.(blender)
- 3 labu bwg putih.(blender)
- garam lia ikut suka hati lia x sukat pulak masa buat tu sama gak mak ajinomoto
- masak sos ini dlm api kecik tp lama dlm 6 jam....(tahan lama )
Resepi untuk inti...
- parutkan sengkuang ...carot ....
- kacang goreng(tumbuk)
P/s: lia guna 2 bhn tu ajer ..kalau guna timun n togel cepat basi...
Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Sabtu, 14 Jun 2014
PIZZA AYAM HAWAIIAN
BAHAN DOH PIZZA
200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening
BAHAN UNTUK TOPPING :
1 tin sos speghetti PREGO TRADITIONAL-guna separuh je
1-2 ketul dada ayam
1 sudu kecil mix italian herbs
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
Cheese monzarella
Cheese cheeder
cili capsicum - potong nipis-nipis
cendawan butang- potong nipis
nenas tin - potong kecil-kecil
*Potong bawang besar dan cincang halus bawang putih .-Dada ayam dipotong nipis dan dicincang . Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang sampai layu kemudian masukk semua dada ayam dengan mix herbs serta garam secukup rasa . Biarkan ayam ni cukup masak tutup api dapur dan ketepikan.
CARA MEMASAK :
UNTUK DOH :- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih. Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.
Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seleuruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit . Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .
Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan susun cendawan butang , cili capsicum , nenas , ayam dan last sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar .Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga topping masak kekuningan.
RAWATAN BERTANGAS
Rawatan bertangas- membantu mengeringkan saluran sulit serta mengelakkan peranakan dari kudis, luka, kulat dan keputihan yang berbau dan juga membantu menyembuhkan luka dan jahitan agar cepat sembuh. Ia dilakukan pada hari ke 31, 32 dan 33 iaitu dalam hari berpantang 40 hari.
Ramuan tangas:
9 keping asam gelugur
2 camca besar garam jantan
3 helai daun sirih (Piper betel)
segenggam inai (Lawsonia terma)
halia sebesar ibu jari (Zingiber officinale)
3 biji manjakani
Caranya: rebus semua bahan bersama air hingga mendidih. Angkat dan tangas sehingga kira-kira 20minit. Untuk mendapatkan hasil yang baik, ia dilakukan 2-3 kali sehari sehingga 44 hari. Air yang sudah sejuk jangan dibuang tetapi digunakan untuk mencuci bahagian sulit. Ketika bertangas, asapnya dikurung di dalam kain (sambil berdiri atau duduk diatas kerusi). Mengikut orang tua-tua, fungsinya adalah untuk membuang angin.
Ramuan tangas:
9 keping asam gelugur
2 camca besar garam jantan
3 helai daun sirih (Piper betel)
segenggam inai (Lawsonia terma)
halia sebesar ibu jari (Zingiber officinale)
3 biji manjakani
Caranya: rebus semua bahan bersama air hingga mendidih. Angkat dan tangas sehingga kira-kira 20minit. Untuk mendapatkan hasil yang baik, ia dilakukan 2-3 kali sehari sehingga 44 hari. Air yang sudah sejuk jangan dibuang tetapi digunakan untuk mencuci bahagian sulit. Ketika bertangas, asapnya dikurung di dalam kain (sambil berdiri atau duduk diatas kerusi). Mengikut orang tua-tua, fungsinya adalah untuk membuang angin.
Menghilangkan ketumbuhan.
Ketumbohan bolih di hilangkan tanpa pembedahan,cuba cara tradisi ini yang banyak menolong dan dia akan kecut serta pelan pelan hilang. ..insyallah. caranya mudah sekali
Ambil tujuh biji limau nipis dan diperah airnya,kemudian dicampurkan dengan sepotong halia yang telah diracik halus dan dikeringkan,kemudian tiga puluh tangkai cengkeh,lima belas daun sirih yang tua,
Rebus semua bahan-bahab ini sampai air rebusan menjadi setengah cawan,minumlah air ramuan ini selama sebulan,jangan tidak teratur ,hari-hari misti minum, lakukan secara berterusan hingga sampai memuaskan.--cubalah muga allah kabulkan hajat dan usaha kita itu...aminn
Ambil tujuh biji limau nipis dan diperah airnya,kemudian dicampurkan dengan sepotong halia yang telah diracik halus dan dikeringkan,kemudian tiga puluh tangkai cengkeh,lima belas daun sirih yang tua,
Rebus semua bahan-bahab ini sampai air rebusan menjadi setengah cawan,minumlah air ramuan ini selama sebulan,jangan tidak teratur ,hari-hari misti minum, lakukan secara berterusan hingga sampai memuaskan.--cubalah muga allah kabulkan hajat dan usaha kita itu...aminn
Ahad, 8 Jun 2014
Cupcakes vanilla
Resepi Cupcakes Vanilla Sedap
Bahan-bahan
( sekeluarga, kalau mini dalam 80 pcs, kalau saiz m dalam kurang lebih 20 pcs )
1 cawan gula kastor
1/2 cawan mentega
2 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 3/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 cawan susu (segar atau uht)
2 sudu besar serbuk koko (vochelle/houten/cap x)
Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pembakar api atas bawah suhu 200 darjah celcius.
2. Kita mulakan dengan memukul gula dan mentega sehingga kembang dengan cik whisk, mesin pun boleh.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati kemudian letakkan esen vanilla.
4. Tepung gandum dan serbuk penaik yang diayak terlebih dahulu dimasukkan pula ke dalam adunan tadi. Gaulkan sebati, kemudian masukkan susu, adunan agak likat.
5. Masukkan adunan ke dalam paper cups yang diletak di dalam acuan, saya guna piping beg bagi cepatkan proses meletak adunan, dan guna acuan tart untuk cepat siap membakar yang memakan masa 25 minit. Agak-agak dah cukup jumlah vanilla yang dihajati, masukkan pula serbuk koko bagi mendapatkan adunan coklat.
6. 25 minit kemudian, inilah hasilnya, tapi ni versi saiz medium, dan adunan dicampur vanilla dan coklat.
7. Cupcakes ini boleh juga dihiasi mewah macam cupcakes yang lain.
Bahan-bahan
( sekeluarga, kalau mini dalam 80 pcs, kalau saiz m dalam kurang lebih 20 pcs )
1 cawan gula kastor
1/2 cawan mentega
2 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 3/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 cawan susu (segar atau uht)
2 sudu besar serbuk koko (vochelle/houten/cap x)
Cara-cara
1. Panaskan ketuhar pembakar api atas bawah suhu 200 darjah celcius.
2. Kita mulakan dengan memukul gula dan mentega sehingga kembang dengan cik whisk, mesin pun boleh.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati kemudian letakkan esen vanilla.
4. Tepung gandum dan serbuk penaik yang diayak terlebih dahulu dimasukkan pula ke dalam adunan tadi. Gaulkan sebati, kemudian masukkan susu, adunan agak likat.
5. Masukkan adunan ke dalam paper cups yang diletak di dalam acuan, saya guna piping beg bagi cepatkan proses meletak adunan, dan guna acuan tart untuk cepat siap membakar yang memakan masa 25 minit. Agak-agak dah cukup jumlah vanilla yang dihajati, masukkan pula serbuk koko bagi mendapatkan adunan coklat.
6. 25 minit kemudian, inilah hasilnya, tapi ni versi saiz medium, dan adunan dicampur vanilla dan coklat.
7. Cupcakes ini boleh juga dihiasi mewah macam cupcakes yang lain.
Puding Jagung
1 1/2 cwn tepung jagung
1 cwn tepung kastard
3 sudu besar jagung ala krim
1 cwn gula
Sedikit garam
1 tin susu cair
300 ml santan
1000ml air
3 sudu besar jagung ala krim
1 cwn gula
Sedikit garam
1 tin susu cair
300 ml santan
1000ml air
Campurkn bahan diatas dn bancuh dgn susu cair, santan dn air.bancuh semuanya jgn sampai brketul..panaskn diatas api..gunakn api sederhana. .kacau selalu jgn sampai dia kerak dibwh..kacau sampai likat dn betul2 masak.setelah masak tuangkn kedlm loyang.akk guna lyg 10×10..setelah sejuk blh la dihidangkn.
Slmt mencuba
Slmt mencuba
Langgan:
Catatan (Atom)