Selasa, 19 Januari 2016

Sos pasta/piza/lasagna

Sos pasta/piza/lasagna
1) 7 biji bawang besar dipotong dadu. 1 labu bawang putih dicincang. Tumis hingga lembut dan lutsinar.
2) Masukkan 5 helai daun bay, 3 sudu besar herba campuran dan 15 biji tomato ranum yang dipotong dadu. Reneh hingga tomato lembut dan hampir hancur. (*Boleh masukkan ayam cincang atau daging cincang jika mahu)
3) Kisar 3 biji lobak merah, 5 batang celery dan sebiji epal hijau hingga halus. Masukkan ke dalam periuk. Kacau sebati.
4) Tambah setin puri tomato jika mahu. Boleh juga tambah hirisan cendawan butang atau shiitake.
5) Reneh hingga pekat lebih kurang sejam (api perlahan). Perisakan dengan garam, sedikit gula dan lada hitam selepas api dipadamkan.
* Pastikan benar-benar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas untuk disimpan di dalam peti sejuk.
** Jika tidak ditambah ayam atau daging cincang semasa proses memasak, boleh ditambah kemudian semasa mahu panaskan sos untuk dimakan dengan pasta.

Ahad, 17 Januari 2016

saiz jubah







saiz telekung

[Panduan Ukuran telekung kanak-kanak ] ↓↓↓
Labuh depan /panjang :
Saiz s : 3tahun ke bawah : labuh 30inci
Saiz m : 5tahun ke bawah : labuh 35inci
Saiz L : 10tahun ke bawah : labuh 38inci
***********************************************
Saiz muka /dagu :
saiz s : muka 7inci / lilit kepala 10
saiz m : muka 8inci / lilit kepala 10.5
Saiz L : muka 8.5inci / lilit kepala 11
Kain : ikut rujukan labuh depan (sama semua)








CHOCOLATE GANACHE



250gm Dark Choc Compound
25gm unsalted butter (tak letak pun tk apa)
175gm dairy whipping cream

Cara-cara:
Double boil semua bahan dan tuangkan atas kek


Buttercream icing



125g butter
1 1/2cwn gula icing
2 sudu besar fresh milk

pukul butter sampai putih
masukkan icing sugar yang di ayak sedikit demi sedikit
masukkan susu 
pukul sampai gebu dan tekstur yang diingini

Kuih Bakar (resepi versi kak ina)


500grm tepung gandum
Santan 1000ml
Telur 4biji
Gula 400grm
Garam 1/2 sd kecil
2 senduk air pandan
Perwarna hijau epal

Blend telur,gula smpai hancur dan masuk kn ke dlm tpg.kacau sebati dn masukan santan dan blend tpg yg sudah dibancuh tadi supaya tidak brgentel.masukan air daun pandan dn sedikit prwarna hijau kacau sbati kacau rata.letak sedikit minyak kedlm lyg dn panaskn kedlm ketuhar.apabila telah panas tuangkn adunan tadi kedlm lyg dan tabur di atasnya bijan.bakar gunakn api atas bwh dn bakarla selama 1jam.apabila atasnya kekuningan pakai api bwh pulak sampaila masak.biarkn sejuk barula dhidangkan.

topping cream cheese

Topping
250g cream cheese
1/2 cwn ss pkat
1sb gndm
1sb air
Blend..ltk ats kek y dh sjuk..tbur cheese parut..siap.