Bahan-bahan
1 buku buttercup
3/4 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan air
1 1/2 peket biskut Marie
Cara buatnya:
Cairkan butter, masuk gula..
Bila dah cair, masukkan telur yg dah dipukul dulu.. Sy pukul guna sudu je..
Masukkan serbuk koko & air, kacau sampai semuanya cair elok.. Tutup api..
Masukkan biskut yg dah dipatah2kan.. Gaul seketika bagi semua tersalut dan masukkan ke dalam loyang yg dah lapik plastik.. tujuan utk mudah diangkat... Tekan2 sikit bagi padat.. Sejukkan dlm freezer..
Topping..
Coklat ganache
2 sb butter
3/4 cawan whipping cream
100g milk coklat
100g dark coklat
Panaskan whipping cream secara double boiler..
Dah agak panas tu, masukkan coklat.. tutup api..kacau bagi cair..
Bila dah hampir cair sepenuhnya, masukkan butter.. kacau lagi..
Kemudian, curah atas kek batik tdi .. Hias dgn badam atau apa saje yg disukai.. sejukkan 4-5 jam atau smlman..
Bahan ntk topping ats:
- 1cwn susu pekat mnis
- 1sdubesar serbuk koko
- 2sudubesar mentega
* msukkn dlm periuk kecil dan pnskn ats api sederhana kcu smpi sebati
* da agak2 suam nti bru curah ats kek..bole la letak hiasan2 yg lawo2 tuh
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel disini:
#stay safe, keep travel