Khamis, 2 Jun 2016

kek sarang semut

 kek sarang semut yg mudah yg pasti sukatan adunan kecil
Saiz loyang 6 inci je...komen share tu share

Bahan2
1/2 cawan gula pasir perangkan
1/2 cawan air panas masukkn hati2 takut memercik
2sb butter masukn dan bia cair ok bia sejuk
3 bijik telur mix kan kmbang
Masukkn 1/2 cawan susu pekat
Kacau kan shj
Ayak dulu 3/4 cawan tepung gandum+
1sk baking powder
2sk soda bikarbonatlmasuk dalam adunan
Telur td kacau je rata last masukkn
Gula perang td kacau
Oles loyang pakai butter atau letak baking paper
Pas masak kek ni mmg melekat ye ok masuk adunan
ttup permukaan loyang dan bia kan 2 jam atau lebih
Lg lama lg owesome sarang nye jgn buka loyang selagi
Belum masa mengukus atau bakar..panaskan oven dan bakar suhu
160 masa 50 hngga 1 jam
Kukus 45 mnt hingga 50 mnt api sederhana



resepi kek sarang 🐜🐜..ni resepinya..sumber dari nasrin home bakeries..setakat yg pernah sy buat resepi ni paling menepati citarasa sy
Bahan utk gula hangus :
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar marjerin @ mentega

Cara buat gula hangus:
1. Masak gula dlm kuali hingga bertukar warna perang @ keemasan.- api sederhana.Pastikan gula sentiasa dikacau.
2. Kemudian, tuangkan air panas ke dlm gula hangus tadi. Semasa proses tuang air panas ni, hati2 kerana air gula akan membuak @ meletup. 
3. Setelah air dimasukkan, gula akan sedikit berketul, biarkan dan teruskan kacau hingga larut. 
4. Setelah gula larut, masukkan marjerin. Tutup api & sejukkan. ( ingat mesti sejukkan dulu, kalau x kek jadi bantat)




Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut 🍒
sumber : cida de'nuanza
Dicuba oleh ; mawar wilsa
🍎Gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan
2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
cara:
 Masukkan gula dlm periuk..guna api sederhana kecil..kacau hingga gula larut..JANGAN SAMPAI HITAM NANTI PAHIT TAK BOLEH GUNA..
 Masukkan air panas ke dlm gula tadi..HATI-HATI GULA AKAN MELETUP2 SIKIT..kacau guna sudip kayu panjang kacau hingga semua mencair..
 Masukkan mentega dan biarkan larut..tutup api dan biarkan sejuk..
 Bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...tutup api dan sejukkan
🍎Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
🍎Cara-cara

 Pukul telur hingga kembang
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh-saya guna mixer..)
 Masukkan susu pekat - saya guna gula kastor 1/2 cawan
 Mix sampai sebati
 Masukkan esen vanila
 Tepung gandum + soda + baking powder- diayak
masukkan dlm adunan..mix sebati
 Last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
Mix lagi..
 Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah dan suhu antara 160-180 darjah celcius... 5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
 Jika kek belum masak, tambah 5 mnt lagi..
 Biarkan sejuk sebelum dipotong... ‪#‎mawarwilsa‬



Tiada ulasan:

Catat Ulasan