Rabu, 24 Oktober 2012

kemuncak keserabutan

serabutttttttttttttttttttttttttttttttttttttt serabutttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt serabuttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt serabutttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt sersbutttttttttttttttttttttttttttttttttttttt serabuttttttttttttttttttttttttttttttt

Rabu, 10 Oktober 2012

laksa johor

Laksa Johor Bahan-bahan: 1 paket spageti (direbus dengan air dan satu sudu besar minyak sehingga lembut) Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan) 1 kilo ikan kembung 100 gm udang basah 10 gm isi ikan kurau (dibakar) 50 gm udang kering Bahan B (dikisar): 3 biji bawang besar 15 tangkai cili kering 2 cm halia 2 cm lengkuas 2 cm kunyit hidup 2 batang serai (diketuk untuk tumis) 2 keping asam gelugur 1 kotak santan 1 paket kerisik 1 paket rempah kari 4 ulas bawang putih Bahan hiasan: 10 biji limau kasturi 1 biji timun (diracik halus) Sedikit tauge segar Sedikit jeruk 2 biji bawang besar 3 biji bawang merah dan hijau Sedikit daun kesum/daun selasih Bahan sambal belacan: 6 biji lada merah 30 gm belacan (dibakar) 1 biji bawang merah Garam secukup rasa Cara membuat: 1. Rebus ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan. 2. Untuk menyediakan kuah pula, tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wangi 3. Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa minit. 4. Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi. 5. Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan dua mangkuk air dan masukkan asam keping. 6. Tambah garam dan gula secukup rasa. 7. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 ½ jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk. 8. Rebus spageti dan tos. 9. Untuk menyediakan sambal belacan, mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.

Khamis, 4 Oktober 2012

sabar wahai hati

hidup ini sangat menyedihkan.. x de semangat nak teruskan kehidupan setiap hari hanya yang mampu difikirkan biar la ajal menjemput izrail, aku menunggu mu kubur, aku bersedia memasuki mu aku lagi rasa bersyukur untuk mati berbanding hidup untuk apa hidup, untuk rasa derita kesian pada hatiku.. x tertanggung menanggung rasa aku dah pun berusaha untuk mengembirakan hati aku cuba untuk redha atas semua musibah pujuk diri untuk tidak memikirkan apa yg berlaku namun aku tewas selagi nyawa masih bernafas mana mungkin untuk aku tidak memikirkan musibah dan nasib malang ini tapi..setiap kali juga air mata akan menitis dadaku terasa berat fizikal ku lemah aku cuba untuk bersangka baik dengan tuhan untuk tidak membiarkan syaitan membisikkan kata-katanya sabarlah wahai hatiku..tuanmu ini kesian pada mu..tapi dia x mampu berbuat apa-apa kerana ia adalah takdir dari tuhanmu

Ahad, 2 September 2012

ayam masak merah

bahan-bahan

- bawang merah
- serai
-lada kering
-lada merah
-buah tomato
-halia
-bawang putih


cara-cara
-blend semua skali dan tumiskan

kek lapis keju kukus...



bahan kek choc:
1 cwn koko
1cwn susu cair
1cwn minyak
1cwn gula
1/2 cwn susu pekat
(masak atas api) biar sejuk

(b)
1cwn tepung naik sendiri

(c)
3 biji telur (pukul sampai kembang)

cara2
masukkan (c) dlm bahan koko td..kacau...masukkan (b) kacau lg

bahan cheese

250g cream cheese
60g gula castor
25ml air
1 biji telur
25g tpg gandum

pukul semua bahan kecuali telur
pukul sampai kembang dan gebu
masukkan telur pukul lg

dh siap semua kukus selang seli mcm wt kuih lapis

Rabu, 29 Ogos 2012

masa depan tanpa arah

x tau masa depan macam mana
hidup rasa x bahagia
duit x ada, kepala sakit, hati sakit
nak bunuh diri x boleh
tuhan marah
nak teruskan hidup..tapi macam mana
buntu sudah
hidup x keruan bila dibelenggu masalah
sampai bila kena hadapi masalah
bagaimana???????????????????????????????????????
????????????????????????????????????????????????

Petua buat mufin gebu



Oleh Siti Zarinah Sahib
sitizarinah@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
ENAK...mufin sedia dihidang kepada tetamu di rumah terbuka. Anda juga boleh memasukkan ke dalam bekas kuih bertutup untuk lebih kemas dan mudah disimpan.
ENAK...mufin sedia dihidang kepada tetamu di rumah terbuka. Anda juga boleh memasukkan ke dalam bekas kuih bertutup untuk lebih kemas dan mudah disimpan.

SELAIN biskut, kek cawan dan mufin kini menjadi antara manisan yang dihidangkan kepada tetamu ketika majlis rumah terbuka. Selain nampak comel, mufin memberi kelainan kepada kek atau makanan yang sedia terhidang di meja.

Teknik asas membuat mufin juga mudah. Hanya campurkan bahan di dalam bekas kemudian diputar sehingga sebati. Tanpa menggunakan mentega, mufin yang lembut dengan tekstur yang halus mampu diperoleh.
sebelum selepas

Foto

TEPUNG...masukkan tepung mufin ke dalam bekas.
Foto

TELUR...tambahkan telur ayam.
Foto

AIR...masukkan air.
Foto

PUTAR...putar semua bahan campuran sehingga kembang.
Foto

MINYAK JAGUNG...masukkan minyak jagung dan putar lagi sehingga sebati.
Foto

BEKAS...selepas siap, masukkan ke dalam sarung kek dan bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 10 hingga 15 minit.

Menurut pemilik My Mum's Bakery, Siti Saleha Idris, resipi mufin coklat yang tidak meng–gunakan mentega diperoleh turun temurun daripada ibunya.

“Biasanya mufin menggunakan mentega, susu atau dadih sebagai bahan utama, tetapi sebenarnya tanpa mentega, mufin yang lembut, halus dan gebu mampu diperoleh dengan hanya menggunakan bahan asas. Apa yang penting adalah teknik memutar menerusi satu arah supaya dapat menghasilkan adunan sekata,” katanya.


Selain itu, pastikan adunan mufin tidak dikacau melebihi 15 saat. Adunan yang terlalu dikacau akan membuatkan mufin liat, mendap dan tidak sedap.


“Adunan yang bergumpal dan tidak rata memang biasa sewaktu membuat mufin. Jadi pastikan bahan sebati dan lembut selepas dikacau,” katanya yang turut menerima tempahan kek cawan, mufin dan kek untuk majlis perkahwinan dan hari jadi.

Untuk mendapatkan mufin yang diinginkan, Siti Saleha menasihatkan agar menggunakan tepung mufin yang dijual di pasar raya. Elak menggunakan tepung kek atau pastri kerana ia akan membuatkan mufin terlalu lembut dan bentuknya akan berubah.

Isian cawan mufin pula haruslah sebanyak tiga suku penuh untuk adunan ringan bagi membolehkan tepung naik ketika dibakar. Gunakan sudu, senduk kayu ataupun sudu ais krim untuk mengisikan adunan ke dalam cawan agar kemas dan tidak comot.

Paling penting untuk mendapatkan mufin yang segar dan gebu, pastikan ketuhar dipanaskan terlebih dulu sebelum dibakar.


Bahan:

1 kilogram tepung mufin
350 gram telur ayam
225 gram air
280 mililiter minyak jagung