Bahan-Bahan:
- 1 kg. Beras basmati. Rendam beras selama 30-45
minit.
- 4 biji bawang labu sederhana besar dihiris.
- 1 sudu besar pes halia bawang putih.
- 1 batang serai diketuk perdunya.
- 1 sudu kecil garam masala.
- 1 kpg kayu manis, 3 bunga lawang, 3 biji pelaga,
5 cengkih.
- 1 sudu besar minyak sapi.
- 2 sudu besar minyak masak.
- 3/4 tin susu cair.
- 2 sudu besar air mawar.
- 1 helai daun pandan dan sedikit daun ketumbar,
bawang goreng untuk taburkan di atas nasi.
- Air untuk masak nasi sama paras dengan beras.
Kaedah Nisbah 1:1.
- sedikit pewarna kuning telur.
- Garam dan gula secukup rasa.
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak sapi bersama dengan minyak
masak. Masuk kayu manis, bunga lawang, biji pelaga, cengkih, serai dan daun
pandan.
2. Masukkan bawang dan goreng sehingga warna
keemasan.
3. Masukkan pula pes halia bawang putih. Bila pes
mengeluar aroma wangi,
4. Masukkan air, susu cair, garam, gula dan pewarna
kuning. Bila air mula mendidih masukan beras basmati. Tutup dan biarkan nasi
masak. Ikut tip-tip masak nasi istimewa lain. Bila nasi mula masak masukkan air
mawar.
5. Hidangkan nasi dengan dengan daun ketumbar dan
bawang goreng. Selamat mencuba
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel disini:
#stay safe, keep travel