Selasa, 29 April 2014

IBU SAMBAL NASI LEMAK CUNNN KAK AINI

Bahan-bahan:
4 cawan cili kisar
#6 biji bawang besar
#3 biji bawang putih
#30 gm belacan
#1/2 cawan bawang goreng
Bahan bertanda # semua di kisar halus
½ cawan gula
Garam dn serbuk perasa 
½ cawan air asam jawa
5 biji bawang besar-dihiris dan di goring layu (jika suka)
Minyak untuk menumis
Caranya:
-Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar kecuali bawang goreng
-Masukkan gula di awal menumis tujuannya supaya sambal bewarna merah yang cantik
dan cepat kering dan pekat
-Setelah sambal pekat masukkan bawang goreng yang di kisar dan air asam jawa
-Tambahkan garam dan serbuk perasa dan sesuaikan rasanya.Tambahkan air jika perlu
-Masak sehingga pekat dan berkilat barulah masukkan bawang besar yang telah di goreng layu
-Hidangkan bersama nasi lemak

****jika nak buat ibu sambal jangan masukkan belacan dan bawang besar yg digoreng layu
****masak sambal dgn kuantiti yg banyak dan bila menyediakan nasi lemak ambil beberapa
senduk ibu sambal dan masukkan belacan hancur yg telah di bakar dan panaskan semula
dan masukkan bawang besar yg telah digoreng layu
****sambal sotong..panaskan ibu sambal jika perlu masukkan sedikit minyak.Masukkan sotong
Yg telah di potong dan masak hingga kuah pekat.Sesuaikan rasanya dan angkat
****sambal ayam..cara sama mcm sotong.Dah goreng ayam cmpur ibu sambal secukupnya dan 
masukkan sos cili dan sos tomato serta bawang besar.
****Begitu juga dengan udang..paru..telur..kerang dll

Tiada ulasan:

Catat Ulasan