Selasa, 10 Januari 2017

Resepi bingka ubi kayu


                          

Bahan-Bahan:
4 cawan ubi kayu yang telah diparut- toskan atas penapis santan selama 30 min utk buang airnya
2 cawan santan
2 biji telur
2 cawan gula pasir ikut suka manis
4 sudu makan minyak jagung untuk campur dlm adunan -ganti butter cair lg sedap
secubit garam
sedikit pewarna kuning
2 sudu makan minyak plnta pun bo untuk dileserkan pada loyang
Cara membuat:
Panaskan oven 150 darjah Celcius selama 10 minit
Campurkan semua bahan hingga sebati.
Tuangkan kedalam loyang yang telah dileserkan dengan minyak jagung tadi.
Bakar adunan ini selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 150 darjah Celcius.
Sejukan baru dipotong.
#jika ada yg suka gula merah bole gantikan tanpa pewarna kuning
tambah gula merah bersama gula putih ..ikut suka manis nya ..##

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel

Ahad, 4 Disember 2016

Resepi gulai kawah


Kari daging
=========
Bahan-bahan
40 kg daging ( rebus 1 setengah jam)
2 beg bawang (separuh hiris, separuh blend)
1/2 kg bawang putih ~ blend
1/2 kg halia ~ blend
1 setengah kilo serbuk kari
5 beg kentang
3 ketul gula kabung
7 kg santan
1 kg asam jawa
2 mangkuk garam
1 mangkuk gula
1/2 kg kerisik
Segenggam bunga lawang
Segenggam kulit kayu manis
Segenggam buah pelaga
Seikat daun kari
Setengah botol minyak masak



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi kek batik mudah



bahan2 :
1 paket biskut meri (sy guna yg 600grm)
1 ketul butter (250grm)
4 biji telur
1 cwn milo
1 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko
1 cwn nestum (sy guna nestum nestle yg original flavour)
1 cwn air masak
1/2 cwn gula (resepi asal ada tp utk yg ni,sy xletak pun gula sbb xsuka manis)
cara2 :
masak butter,guna api yg sgt slow.then masukkn milo,serbuk koko n susu pekat.bila agak2 nk mendidih,masukkan telur dan lastly masukkan air.kacau hgga agak pekat (jgn pekat sgt.agak2 je).ttup api..tggu bancuhan suam,kemudian baru masukkan nestum n patah2kan biskut.kacau smp sebati..then masukkn dlm loyang/bekas yg telah dilapik dgn plastik (supaya senang utk dikeluarkn dan dipotong). mampatkn semampatnya..last,smpan dlu dlm fridge selama 30-45 minit sblm makan..
selamat mencuba 

Selamat mencuba!


Baca perkongsian travel disini: 


#stay safe, keep travel

Resepi wafer



Bahan-bahan 
2 cwan tpung gandum
½ sdt soda bikarbonat
1 sdt baking powder
½ sdt garam
250ml freshmilk.. Klu xde guna air biasa pon boleh..sdap gebu jgk
1 bj telur
¼ cwan mnyk

Cara-cara
Blenderkan sume sampai gebu.. Cha guna whisk je.. Kcau lelaju..


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi tart telur




Bahan untuk pastri
-150 gram tepung gandum
-90 ml susu segar
-secubit garam
-125 gram butter

Bahan untuk filling
-250 ml susu segar 
-50 ml whipped cream (sepatutnya dairy tp sy guna non dairy)
-2 biji kuning telur
-1 sudu besar tepung jagung
-40 gram gula 
-sedikit esen vanila

Cara-cara
-potong butter nipis2 dan sejukkan dalam 15 minit.
-satukan tepung gandum, susu dan garam ke dalam bekas & gaul sebati hingga jadi doh. Sejukkan dalam 15 minit.
-uli doh yg disejukkan & leperkan sehingga muat untuk balut butter. Balut butter & simpan dalam peti sejuk.
-giling doh & lipatkan kepada 4 bahagian seperti buku. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
-ulang proses sebanyak 3, 4 kali.
-giling doh pastri & gulungkan lalu potong kepada 14 bahagian.
-leperkan 1 per 1 doh yang dipotong & masukkan dalam muffin tray. 
-tuang filling & bakar dalam suhu 170deg selama 30 minit/ ikut oven masing-masing.

Filling
-satukan semua bahan dalam periuk & masak dengan api kecil hingga pekat.


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel


Selasa, 1 November 2016

Resepi kuah rojak buah




bahan2: 

200 gram cili serbuk 
1kg gula 
1/2 kg gula merah 
1 bekas kecil otak udang 
100 gram belacan (digoreng tanpa myk sehingga garing kemudian ketepikan) 
garam secukup rasa 
kicap pekat kacang tanah & bijan (disangai) 

cara2: 

1. campur cili serbuk, gula, gula merah & garam, kemudian bancuh dengan air panas yg batu didihkan sebanyak 1.5 liter. kacau sehingga hancur * MESTI BANCUH DGN AIR PANAS YG didih 

2.Kemudian masak di atas api dengan api yg pelahan sehingga agak pekat. 

3. kemudian masukkan otak udang dan kicap pekat, belacan. * Kicap pekat ikut secukup rasa, lagi byk lgi pekat warnanya. 

4. kacau sehingga kuah rojak agak pekat. * bijan & kacang goreng boleh ditabur selepas kuah sejuk @ semasa nak dimakan. * kalau ingin tambah pedas boleh tambah cili padi @ serbuk cili 




 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi kuah rojak buah ke-2



Bahan2 untuk kuah rojak:
cili kering di blend ( ikut suka nak pedas mcm mn ) tapis untuk buang biji
sekeping belacan dibakar ( agak2 Rm1 )
1 cawan gula putih
1 cawan gula merah
1 cawan kicap pekat manis
sedikit asam jawa
sedikit tepung gandum ( bancuh dgn air ) sebagai pemekat
bijan ataupun kacang tanah di goreng tanpa minyak



caranya:
------------
1. Masak cili kering blend dengan belacan hingga agak kering/pekat
2. Bila dah agak pekat, masukkan gula putih/merah/kicap dan asam jawa
3. bila dah cukup pekat masukkan tepung gandum, msk lg hingga tanak.
4. bila dah tanak bolehlah bubuh kacang tanah yg ditumbuk kasar2 ataupun bijan


 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel