Rabu, 19 Mac 2014

DUNKIN DONUT



bahan
1/2cwn susu segar
7gm instant yeast (mauripan)
1/4cwn planta
1cwn air kosong
5cwn tepung high protein-diayak
1st garam
secubit serbuk kayu manis
1/2cwn gula
2 biji telur gred A

cara
panaskan majerin/gula/susu dan air dengan api yg kecil ajedah sebati tutup api biarkan suam sekejap
dalam mangkuk adunan campurkan tepung/garam dan serbuk kayu manis gaul hingga sebati kemudian masukkan telur masukkan ibu roti kedalam susu/planta yg suam2 kuku jangan terlalu panas sangat takut yeast mati
masukkan campuran yeast dan susu tadi kedalam tepung sikit2 hingga habis sambil diuli jika doh melekat pada tanggan tambahkan tepung gandum untuk standby tadi hingga doh lembab dan tidak melekat ditanggan
apa bila adunan dah sebati perap dlm mangkuk tutup dengan plastik wrap atau tuala lembab sehingga 2x ganda besar
setelah tu tumbuk dan uli sekali lagi ambil adunan sikit dan canai setebal lebih kurang 1.5cm
terap sgn acuan dunat atau tapeware bulat pun boleh tengah2 boleh guna tutup air botol
biarkan donut naik 2x ganda
bila dah naik sedia untuk digoreng sehingga keemassan
boleh le disalut dengan gula aising dan apa2 oerisa yg anda suka

Tiada ulasan:

Catat Ulasan