Khamis, 2 Jun 2016

air gula

Saya pernah niaga cendol, ratio gula pasir dan gula merah yg saya guna 1.1kg gula pasir campur 900gm gula merah, masak dgn air, sukatan air dah lupa jumlah air secukupnya dgn kelikatan yg kita mahu. Saya letak 1/2 sudu kecil kapur mkn semasa masak air gula tu.
Tak Suka · Balasan · 1 · 13 min

Abg sy nega cendol dia guna 4 jenis gula:-
Gula kabung yg gemuk tu
Gula kabung Kelantan yg nipis2 tu yg warna dia coklat muda
Gula merah paket 
Dan madu...mmg kos utk wat agak mahal tp org minum puas ati....lupa 5 jenis semuanya satu lg palm suga



 1kg gula putih + 1kg gula merah timbang tu... Daun pandan. 

Gula putih tu letak dlm periuk dulu biar cair mcm nk buat gula hangus.. Jangan hngus sangat... Sikit je.. Kang pahit plk.. Hehe Terus masuk air then masuk gula merah.. ðŸ˜ƒðŸ˜ƒðŸ˜ƒ

Klu sy cuma guna gula pasir putih,gula merah n nissan...tuang semua dlm periuk masukkn air smpi tenggelam bahan td n masak ngan api perlahan...kacau sekali sekala..jgn api kuat nnt air gula melimpah...masak smpi mendidih n hancur semua bahan td...anda pasti dpt air gula yg pekat n sedap...slmt mencuba..

 1kg gula putih + 1kg gula merah + Daun pandan. Wat pekat2
Akak niaga klu nak buat air gula merah pekat adek msk gula merah 1 Kilo gula putih 1 kilo mmg pekat..
Buh kicap mi tu sket

1 ulasan:

  1. Salam...terima kasih kongsi resepi air cendol....blh tahu brape sukatan kicap mi tu agak2

    BalasPadam