Saya pernah niaga cendol, ratio gula pasir dan gula merah yg
saya guna 1.1kg gula pasir campur 900gm gula merah, masak dgn air, sukatan air
dah lupa jumlah air secukupnya dgn kelikatan yg kita mahu. Saya letak 1/2 sudu
kecil kapur mkn semasa masak air gula tu.
Abg sy nega cendol dia guna 4 jenis gula:-
Gula kabung yg gemuk tu
Gula kabung Kelantan yg nipis2 tu yg warna dia coklat muda
Gula merah paket
Dan madu...mmg kos utk wat agak mahal tp org minum puas ati....lupa 5 jenis semuanya satu lg palm suga
Gula kabung yg gemuk tu
Gula kabung Kelantan yg nipis2 tu yg warna dia coklat muda
Gula merah paket
Dan madu...mmg kos utk wat agak mahal tp org minum puas ati....lupa 5 jenis semuanya satu lg palm suga
1kg
gula putih + 1kg gula merah timbang tu... Daun pandan.
Gula putih tu letak dlm periuk dulu biar cair mcm nk buat gula hangus.. Jangan hngus sangat... Sikit je.. Kang pahit plk.. Hehe Terus masuk air then masuk gula merah.. 😃😃😃
Klu sy cuma guna gula pasir putih,gula merah n nissan...tuang
semua dlm periuk masukkn air smpi tenggelam bahan td n masak ngan api
perlahan...kacau sekali sekala..jgn api kuat nnt air gula melimpah...masak smpi
mendidih n hancur semua bahan td...anda pasti dpt air gula yg pekat n
sedap...slmt mencuba..
1kg
gula putih + 1kg gula merah + Daun pandan. Wat pekat2
Akak niaga klu nak buat air gula merah pekat adek msk gula merah
1 Kilo gula putih 1 kilo mmg pekat..
Buh kicap mi tu sket
Salam...terima kasih kongsi resepi air cendol....blh tahu brape sukatan kicap mi tu agak2
BalasPadam