Nasi
bahan-bahan
- 3 cawan beras bathmathi (1 kg=30 org makan)
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
- sedikit kunyit
- serbuk perasa (ajinomoto/kiub ayam)
- garam
- gula
- sedikit gula
- air (lebihkan 1 cawan drpd beras)
= kacau dan rasa
masukkan
- 3 sekawan
- bawang putih mayang
- halia mayang
- daun pandan
= masak
Ayam Kashmiri
bahan-bahan
- minyak dipanaskan
- halia dimayang
- 2 ulas bawang merah dimayang
- 2 ulas bawang putih dimayang
- daun kari
- 3 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
= tumis sehingga naik bau
masukkan
- ayam sekilo dipotong kecil dan digaul hingga mesra masukkan
- 2 sudu makan serbuk ketumbar
- 2 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan jintan manis
- 1 sudu makan jintan putih - air (jangan banyak- kuah mesti pekat)renehkan semua bahan diatas
masukkan
- kismis
- lobak merah dipotong dadu
- ubi kentang dipotong dadu
- 3 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- sedikit kicap
- sedikit susu cair (dlm 1 sudu je)
- sedikit perahan limau nipis
- perasa (boleh masukkan nise@ gula melaka)
= masak
Salsa
bahan-bahan
- tomato dan timun buang tengah dan didadu
- bawang kuning (holland) didadu
- daun bawang
- daun sup
- lada dihiris
- gula
- garam
- sedikit perahan limau
= kacau sebati dan rasa
# boleh masukkan mayonis jika suka
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel disini:
#stay safe, keep travel