Sabtu, 1 Mac 2014

Nasi Mandy Ayam Chef Sabri


Nasi
bahan-bahan
- 3 cawan beras bathmathi (1 kg=30 org makan)
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
- sedikit kunyit
- serbuk perasa (ajinomoto/kiub ayam)
- garam
- gula
- sedikit gula
- air (lebihkan 1 cawan drpd beras)
= kacau dan rasa

masukkan
- 3 sekawan
- bawang putih mayang
- halia mayang
- daun pandan
= masak

Ayam Kashmiri

bahan-bahan
- minyak dipanaskan
- halia dimayang
- 2 ulas bawang merah dimayang
- 2 ulas bawang putih dimayang
- daun kari
- 3 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
= tumis sehingga naik bau

masukkan
- ayam sekilo dipotong kecil dan digaul hingga mesra masukkan
- 2 sudu makan serbuk ketumbar
- 2 sudu makan serbuk kari
- 1 sudu makan jintan manis
- 1 sudu makan jintan putih - air (jangan banyak- kuah mesti pekat)renehkan semua bahan diatas

masukkan
- kismis
- lobak merah dipotong dadu
- ubi kentang dipotong dadu
- 3 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- sedikit kicap
- sedikit susu cair (dlm 1 sudu je)
- sedikit perahan limau nipis
- perasa (boleh masukkan nise@ gula melaka)
= masak

Salsa

bahan-bahan
- tomato dan timun buang tengah dan didadu
- bawang kuning (holland) didadu
- daun bawang
- daun sup
- lada dihiris
- gula
- garam
- sedikit perahan limau
= kacau sebati dan rasa

# boleh masukkan mayonis jika suka


Selamat mencuba!


Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel


Selasa, 14 Januari 2014

Kek Oren

Kek oren 3biji telur 1 cwn planta 1/2 cwn oren sunquit 1 cwn gula kastor 1/2 cwn air(saja tambah untuk gebu) 1 sdt baking powder* 1 sdt soda bikarbonat* 2 cwn tepung gandum* Ayak bahan Чǝлƍ bertanda* Blend semua bahan kecuali Чǝлƍ bertanda* Dah sebati masukkan dlm adunan tepung Kacau sebati....and bakar **untuk corak cmpurkan sedikit adunan dgn serbuk koko dan sedikit air Selamat mencuba...

Karamel

 Bahan Puding:

- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan susu cair
- 3 biji telur
- sedikit esen

Cara-cara
- Semua bahan di atas dipukul lembut

Samperit

Bahan-bahan

- 250 gram butter
- 50 gram gula aising
- 1 penutup esen vanilla
- 1 peket tepung kastard cap bunga merah (300g
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kfc kuning telur

Cara-cara

- Gaul butter dan gula hingga sebati,
- masukkan telur, esen vanilla,tepung kastard,pas tue tepung jagung.
- sedikit ceri untuk hiasan

Roti Pau

Bahan-bahan:

- 2 cwn tpong gndom
- 2 sdb yis mauripan
- 2 sdb susu pekat
- 1 sdb gula
- 3 sdb myk msak
- 1/2 cwn air suam grm inti ikot suka ( sye isi kaya pndan)

Cara-cara:

- msokkn yis dlm air suam..kacau..msokkn gula n kacau lg.. biar 15 min-smp brbuih
- dlm bks lain msokkn tpg, susu, myk msak, grm dan campuran yis td uli smp jd doh, tutup n biarkn naik sekali gnda..
- pas tu tmbok doh utk keluarkn angin dan
- bulatkn leperkn n isi inti..
- letak dlm kukus biarkn naik lg dlm 1/2 jam..
- pnskn kukusan..dah mndidih, blh la kukus pau kita..
- kukus 10 min aje.

#sye wat dpt 8 bji pau..

Pulut sekaya

Bahagian bawah;
- 1 1/2 cwn pulut cuci n rendam 1/2 jam,
- 1 1/2 cwn santan,
- 1/2 sudu teh garam,

Cara-cara

- panaskn kukus,
- masukkan pulut n santan dlm loyang kukus hgga masak,
- pastu tekan2 sikit biar padat,

Bahagian atas;
 - 5 biji telor A,
- 1 cwn gula melaka/nisang yg diracik halus,
 @ 1/2 cawan gula merah +1/2 cawan gula melaka

Cara-cara

- pecahkn telor n pukul bersama gula melaka/nisang ,pastu tapis,
- pulut yg dh siap di tekan td masukkan dlm kukus biar agak panas sikit,pastu tuang bancuhan telor dan gula melaka yg dh ditapis,
- kukus selama 30 minit-35 minit.

Popia basah

Resepi utk kulit:

Bahan-bahan:

- 1 kg tepung gandum
- 41/2 cwn air
- 1 biji putih telur
- 7 sudu mkn myk msk
- 5 sudu teh garam
- 2 sudu mkn tepung ubi....
Cara-cara:

p/s:semua tu lia satukan uli smpai tgn x melekit....perap 5 jam


Resepi untuk sosnya:

Bahan-bahan:

- 3 kg cili boh (guna separuh jer).
- 1kg gula.
- 10 biji bwg besar.(blender)
- 2 gengam udg geragau.(blender)
- 3 labu bwg putih.(blender)
- garam lia ikut suka hati lia x sukat pulak masa buat tu sama gak mak ajinomoto

 Cara-cara

- masak sos ini dlm api kecik tp lama dlm 6 jam....(tahan lama )

 Resepi untuk inti...

Bahan-bahan:

- parutkan sengkuang ...carot .... - kacang goreng(tumbuk)
P/s; lia guna 2 bhn tu ajer ..kalau guna timun n togel cepat basi...