Selasa, 29 April 2014

Pes mee mamak n resepi mee goreng mamak

resepinya
6 biji bawang besar*
1 labu bawang putih*
2 genggam lada kering (lada saya ni kurang pedas) nak tau lada kering ni pedas atau tidak tengok pada kerintingnya lada tu*
segenggam udang kering*
1/2 cawan sos cili/tomato
1/2 cawan kicap 
garam, isi terakhir sekali..sbb kiub ayam dah ada garam
4 sudu besar gula
2 stok kiub ayam
1/3 cawan minyak masak

cara
*kisar bahan bertanda sehingga hancur - guna sedikit air 
* panaskan minyak dlm kuali..masukkan bahan bertanda * ..tumis sehingga kering 
dan pecah minyak..masukkan kicap..sos cili/tomato, kiub ayam, gula..tumis lagi 
sehingga agak pekat..dah sambal menjadi agak gelap.. 
* tutup kuali ngan penutup sbb sambal mudah terpercik keluar... buka api dpur 
sederhana sahaja..
* sambal ni masak nya agak lama ..lagi lama lagi sedap tapi kene kacau sentiasa ye 
takut hangus di bawah.. perasakan..kalau dah ok jgn isi garam tapi jika tawar tambah sikit je garam.. sambal ni tak la masin sangat .. simpan dlm bekas tertutup tuk kegunaan lain..

resepi mee goreng ala mamak - saya lebih suka goreng utk sorang makan..so kalau nak masak sekali banyak agak2 la ye

resepi tuk sorang makan
segenggam mee kuning + lebih sikit
kobis, tahu goreng yang di potong nipis, tauge, sawi dipotong
telor 
isi ayam dipotong dadu dan sotong 

caranya
panaskan kuali..masukkan 2 @ 3 sudu minyak masak
masukkan 1 1/2 - 2 senduk lebih kurang pes mee goreng ..masukkan sotong, ayam..sehingga masak
masukkan sayur kobis, dan sawi dan rasa kalau tawar tambah garam
masukkan mee kacau semua dan buat lubang ditengah kuali masukkan 1 biji telor
biarkan sebentar kacau telor tu dan kacau sekali ngan mee...saya guna 2 sudip nak gaul mee... sekejap je lepas taruk telor kacau2 dan masukkan tauge gaul sebati dan terus angkat 
*boleh dihiaskan dengan cili potong, taburan bawang goreng dan daun bawang dan limau nipis

Yogurt

Bahan-bahan

1 cawan milk powder
4 cawan air
2 tbsp yogurt


How to prepare:
Masak susu dan air until boiling. Matikan api dan biarkan sehingga suam dan masukkan yogurt, tuangkan ke dalam Tupperware dan tutupkan Tupperware anda rapat dan balut dengakn kain selimut dan biarkan Tupperware yang dibungkus dengan selimut tu untuk 3-4 jam pada suhu bilik. Selepas itu dalam keadaan ini susu tadi akan membeku menjadi yogurt dan bolehlah simpan dalam peti ais dan sedia untuk dihidangkan.
(Note:- nisbah/sukatan untuk 1 cawan milk powder : 4 cawan air, klau nak buat lebih tu guna nisbah ni..)

- simpan 3 sudu utk buat yogurt seterusnya, x payah beli yogurt lg

Cara buat pelbagai rempah

Rempah beriani

Bahan-Bahan:
10     biji  Cengkih (clove).
4     biji  Buah Pelaga putih (Cadamom).
10    biji Lada Hitam (pepper corn).
4     keping kulit kayu manis ( Cinnomom Stick).
10   buah Pelaga Hijau ( Green Cadomom).
3     helai daun beriani (Bay leaf).
3     sudu besar  Jintan Manis ( Fennel Seed)
2   sudu besar bawang Goreng.
1/2  sudu besar Jintan Putih. (cummin Seed)
2   sudu besar Serbuk Rempah (Corriander Powder)
1   sudu besar Serbuk Jintan Putih ( Cummin Powder).
1/4 sudu besar serbuk kunyit.
1/2 sudu serbuk cili.
Cara:
1. Kisar semua bahan tersebut yang pejal.
2. Setelah dikisar halus campurkan bahan-bahan yang berbentuk serbuk.
3. Kadar Kegunaan ialah  3 sudu besar untuk satu kilo daging / ayam. Sekiranya ingin buat Nasi beriani; dua sudu besar sudah memadai untuk 1 kg. beras.
4. Serbuk ini boleh bertahan sehingga 3 bulan kalau disimpan dalam beks kedap udara. Selamat  mencuba.
 

REMPAH KARI DAGING/AYAM


Bahan-bahan:
5 camca besar biji ketumbar
1 camca teh jintan manis@kasar
1/2 camca teh jintan putih@halus
1 batang kayu manis, dipatah-patahkan
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
10 tangkai cili kering
3/4 camca teh serbuk kunyit


Cara membuatnya:
1.  Cuci semua rempah diatas kecuali serbuk kunyit.  Kemudian jemur hingga kering.
2.  Goreng tanpa minyak sehingga harum dan kiar hingga halus.
3.  Tambah serbuk kunyit, gaul rata dan simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian hari.


REMPAH KARI IKAN


Bahan-bahan:
5 camca besar biji ketumbar
1 camca teh jintan manis@kasar
1/2 camca teh jintan putih@halus
1/2 camca teh lada hitam
15 tangkai cili kering
3/4 camca teh serbuk kunyit


Cara membuatnya:
1.  Cuci semua rempah diatas kecuali serbuk kunyit.  Jemur hingga kering kemudian goreng tanpa minyak hingga harum.
2.  Kisar rempah sehingga halus.
3.  Tambah serbuk kunyit dan gaul rata.  Simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.


REMPAH SUP BUNJUT


Bahan-bahan:
5 biji buah pelaga
7 biji bunga cengkeh
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
1 inci kulit kayu manis
2 biji bunga lawang


Cara membuatnya:
1.  Cuci bersih semua rempah.  Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.  
2.  Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3.  Sup bunjut sedia digunakan.


REMPAH SUP DAGING
Bahan-bahan:
1 sudu biji rempah
1 sudu lada hitam
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2-3 kuntum bunga cengkeh
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 isi buah pala


Cara membuatnya:

1.  Cuci bersih semua rempah.  tumbuk atau kisar halus.
2.  Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3.  Sup bunjut sedia digunakan.



TIP UNTUK SUP
Kombinasi sup berbeza mengikut jenis masakan, tambahan lebih kayu manis digunakan untuk membuat sup daging lembu/kambing.  Kurangkan kayu manis bagi membuat sup ayam dan sup sayur.  Tambahkan daun bay@ daun salam, buah keras dan bunga kering berbentuk panjang (tidak diketahui namanya)vuntuk sup ikan.


REMPAH KARI KURMA


Bahan-bahan:
3 camca besar biji ketumbar
1 camca teh jintan putih@halus
1 camca teh lada putih biji
2 batang kayu manis, patah-patahkan
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkeh
1/2 camca teh serbuk kunyit


Cara membuatnya:
1.  Cuci semua rempah diatas, kecuali serbuk kunyi, keringkan dan goreng tanpa minyak sehingga harum, kemudian kisar halus.
2.  Tambah serbuk kunyit, gaul rata dan simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.

 

Masak nasi buang kanji

Cara-cara Masak nasi cara “buang kanji” “Ala Nasi kandar:
1. Basuh Beras dan rendamkan selama 15 minit dan tapis. (jangan lama beras anda akan kembang).
2. Didihkan air dalam periok anggaran air biasanya 1:4  maknanya 1 cup beras 4 cup air.
3. Masukkan minyak masak (minyak sayuran “vanaspathi” ) dlm air sedang didih  1 sudu besar (1 sudu besar untuk 1 cup beras).
4. Masukkan garam secukup rasa ( periksa keasinan melalui air).
5. Masukkan “campuran garam masala” (1 btg kayu manis, 2 biji buah pelaga, 3 bunga cengkih dan 2 biji bunga lawang).
6. Masukkan beras . Tutup tudung dan mediumkan api dapur.
7. Selepas 12 minit buka tudung dan kacau perlahan supaya beras dibawah periok tidak hangus. Cuba ambil nasi yang sedang masak dan rasa kelembutan. sekira tidak mencukupi 95 peratus tutup kembali. Buka semula tudung dan periksa kelembutan sekiranya capai masak 95 peratus. Buang air kanji dengan menggunakan tuang kanji itu kedalam tapis (nasi yang keluar boleh dimasukkan kembali dalam periok.
8. Tutup kembali tudung dan 5 peratus lagi nasi itu masak dengan wapnya sendiri.
Selamat mencuba. Kalu tak mencuba ia tak jadi. “Practice make perfect”.
 

Bahan-bahan ( Satu periuk (rice cooker) )

·         Beras biasa saja tak perlu beli basmathi, beras yang hari2 anda masak tu. Ikut suka anda nak berapa pot. :)
·         Minyak zaitun (olive oil) ataupun boleh guna Butter - sy lebih suka guna olive oil
·         Safron - Optional je tak payah letak pun takpe
·         Air

Cara-cara

1.    PENTING IKUT BETUL2 :) :-
2.    Basuhkan beras sampai bersih pastu masukkan air, masak macam biasa
3.    Bila beras dah menggelegak berbuih2, kira2 dan separuh masak, ANGKAT DAN TOSKAN nasi dan BASUH dibawah air yang mengalir sehingga semua kanji2 beras tiada.
4.    Penting! jangan basuh nasi separuh masak tu kasar2 nanti pecah tak sedap, guna sudu dan buat secara perlahan2 lemah lembut gitu. :P
5.    Lepas dah basuh sampai anda rasa kanji dah takde, masukkan balik nasi separuh masak tu kedalam rice cooker anda. *** PENTING !Tak perlu tambah air lagi sebab nasi yang kita cuci dan toskan tu separuh masak maknanya dah hampir2 masak bukan masih beras lagi tau. Selagi nasi tu kelihatan macam beras dan keras jangan toskan dan cuci lagi. Sebab tu lepas dah cuci dan masuk dlm rice cooker kita kena buat lubang2 kat nasi tu supaya dia masak all over dan jadi empuk.**
6.    Kemudian, masukkan sedikit olive oil ataupun masukkan butter kedalam nasi tadi dan gaul. Anggaran 1 pot beras 1 sudu besar olive oil.
7.    Gaul sebati nasi tadi dengan olive oil secara merata, kemudian guna bontot sudu ataupun pencedok nasi anda tu buat lubang2 dekat nasi tu. Cucuk2 nasi anda supaya ada lubang untuk stim2 panas memasak nasi anda dengan menyeluruh
8.    Penting! Tutup penutup periuk rice cooker anda dengan kain bersih, supaya air daripada stim nasi tu tak menitik dalam nasi. Masak sehingga nasi benar2 masak. Siap!

9.    Hasilnya bila dah siap, nasi anda TAK melekat, peroi dan gebu! sedap sangat bila makan dengan lauk pauk. Olive oil sangat baik untuk kesihatan boleh google untk tgk kebaikan dia jadi mmg nasi putih yg lebih berkhasiat sbb tu lebih baik guna olive oil dari butter. SELAMAT MENCUBA! 

SAYUR DICELUR TETAP SEGAR

Campurkan sedikit minyak masak ke dalam periuk berisi air rebusan. Setelah sayur-sayuran dicelur, toskan airnya. Hasilnya sayu-sayuran ini akan nampak segar dan berkilat.
untuk supaya sayur2 / ulam hijau tetap berwarna hijau segar walau dicelur air panas- masukkan sesudu garam kasar didalam air yg mendidih

                                              

whatever


Idiom;heart of gold