MOTHER
SAUCE @ DEMI GLAZE,
bahan utama ialah, segala mak nenek tulang
menulang, tulang ayam, tulang lembu, nak buh daging lembu pon boleh, batang sup
carrot dan bawang besar, kita bakar sama dia........ lebih kurang 3 jam pada
suhu oven 200 atas bawah, kasi rentung sama dia kikikiki, next step akan
saute
bawang besar, carrot dan batang sup, kalau boleh guna minyak tu
yang yg dibakar td sampai wangi...masukkan pes
tomato n masukkan bay leaf @ daur briani kering n masukkansemu tulang yg
dibakar td n ampur sedikit benda ni, kacau sebati dulu dgn air baru masukan
dale periuk tlang td, yg ni penambah rasa n tambah air sampai penuh, dan
rebuskan dia sampai air tinggal separuh, lebih kurang 5 jam paling lama. n
sekarang ,ada untuk tapis buang tulang menulang td n guna penapis lubang besar
dulu pastu baru guna yg lubang kecik, pastika tiada sisa2 n estkan bg dia sejuk
atau suam n bancuh tong dgn air, tepong gandum dibakar dgn oven dulu sekejap n tapis dulu tepong supaya tiada ketul2 n last , masukan pelan2 tp kacau laju2 jika soso td masih
panas,mjika tidak tepong ni akan jd ketul2 masak, tp jgn panik jika ada tepong
ketul2. tgu ia sejuk blender je kikikiki, don panik , aku kaji doh semua ni,
asal nok siap sos 2 hari aku boleh kuarangkan pada 5 jam sahaja, always
thingking what ever u do hahahha..siap
ambik minyak yg keluar, tumis bawang tadi.masukkan pes
tomota..tulang rebus..biar sejuk masukkan tpg gandum n tapis