Jumaat, 19 September 2014

mother sauce

MOTHER SAUCE @ DEMI GLAZE, 
bahan utama ialah, segala mak nenek tulang menulang, tulang ayam, tulang lembu, nak buh daging lembu pon boleh, batang sup carrot dan bawang besar, kita bakar sama dia........ lebih kurang 3 jam pada suhu oven 200 atas bawah, kasi rentung sama dia kikikiki, next step akan 
saute bawang besar, carrot dan batang sup, kalau boleh guna minyak tu
yang yg dibakar td sampai wangi...masukkan pes tomato n masukkan bay leaf @ daur briani kering n masukkansemu tulang yg dibakar td n ampur sedikit benda ni, kacau sebati dulu dgn air baru masukan dale periuk tlang td, yg ni penambah rasa n tambah air sampai penuh, dan rebuskan dia sampai air tinggal separuh, lebih kurang 5 jam paling lama. n sekarang ,ada untuk tapis buang tulang menulang td n guna penapis lubang besar dulu pastu baru guna yg lubang kecik, pastika tiada sisa2 n estkan bg dia sejuk atau suam n bancuh tong dgn air, tepong gandum dibakar dgn oven dulu sekejap n  
tapis dulu tepong supaya tiada ketul2 n last , masukan pelan2 tp kacau laju2 jika soso td masih panas,mjika tidak tepong ni akan jd ketul2 masak, tp jgn panik jika ada tepong ketul2. tgu ia sejuk blender je kikikiki, don panik , aku kaji doh semua ni, asal nok siap sos 2 hari aku boleh kuarangkan pada 5 jam sahaja, always thingking what ever u do hahahha..siap

ambik minyak yg keluar, tumis bawang tadi.masukkan pes tomota..tulang rebus..biar sejuk masukkan tpg gandum n tapis

Tiada ulasan:

Catat Ulasan