Jumaat, 19 September 2014

mother sauce

MOTHER SAUCE @ DEMI GLAZE, 
bahan utama ialah, segala mak nenek tulang menulang, tulang ayam, tulang lembu, nak buh daging lembu pon boleh, batang sup carrot dan bawang besar, kita bakar sama dia........ lebih kurang 3 jam pada suhu oven 200 atas bawah, kasi rentung sama dia kikikiki, next step akan 
saute bawang besar, carrot dan batang sup, kalau boleh guna minyak tu
yang yg dibakar td sampai wangi...masukkan pes tomato n masukkan bay leaf @ daur briani kering n masukkansemu tulang yg dibakar td n ampur sedikit benda ni, kacau sebati dulu dgn air baru masukan dale periuk tlang td, yg ni penambah rasa n tambah air sampai penuh, dan rebuskan dia sampai air tinggal separuh, lebih kurang 5 jam paling lama. n sekarang ,ada untuk tapis buang tulang menulang td n guna penapis lubang besar dulu pastu baru guna yg lubang kecik, pastika tiada sisa2 n estkan bg dia sejuk atau suam n bancuh tong dgn air, tepong gandum dibakar dgn oven dulu sekejap n  
tapis dulu tepong supaya tiada ketul2 n last , masukan pelan2 tp kacau laju2 jika soso td masih panas,mjika tidak tepong ni akan jd ketul2 masak, tp jgn panik jika ada tepong ketul2. tgu ia sejuk blender je kikikiki, don panik , aku kaji doh semua ni, asal nok siap sos 2 hari aku boleh kuarangkan pada 5 jam sahaja, always thingking what ever u do hahahha..siap

ambik minyak yg keluar, tumis bawang tadi.masukkan pes tomota..tulang rebus..biar sejuk masukkan tpg gandum n tapis

Murtabak bakar

Makaroni Bakar

Bahan-Bahan :
2 cawan makaroni (Direbus sampai lembut)
500 gm daging kisar(cincang)
3 sudu rempah kari
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
1 sudu lada hitam*
1/2 inci halia*
Semua bahan bertanda * di tumbuk
Sedikit minyak jagung+sedikit mentega utk menumis
1 tin susu cair ideal+1 tin air
sedikit daun bawang/sup (pilihan)
sedikit bawang goreng
4biji telur - dipukul
Garam secukupnya
Sedikit parutan mozarella/cheddar cheese

Cara-cara Menyediakan:
1. Tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama rempah hingga naik bau.
2. Masukkan daging kisar/cincang dan goreng hingga masak dan perasakan dgn garam.
3. Masukkan susu cair , air dan bawang goreng kemudian dimasak sekejap.
4. Makaroni yang dah direbus ditoskan kemudian masukkan dalam bekas yang bersih.
5. Masukkan bahan daging yang dah masak tadi ke dalam bekas bersama makaroni n gaul rata.
6. Boleh tambah cheeddar cheeseyg dah diparut sekali.
7. Masukkan dalam dulang/loyang pembakar , tuangkan telur diatas macaroni , tabur mozerella dan baki cheese kalau suka.
8. Taburkan daun sup/bawang n bawang goreng.
9. Bakar selama 40 minit dgn suhu 170 darjah celcius atau hingga masak.
10. *Boleh tambah lada bangla,cendawan dan tomato yang dipotong dadu.

Donut

donut
tepong 1 kg
yis 11 gram / 1 sudu sup
shortening / majerin 100 gram
telor 3 biji
bread impruver 1sudu besar
ovelette 1 sudu besar
gula 4 sudu besar
garam 1 sudu kecil
air secukupnya
campurkan kesemua bahan uli sebati, canai setebnal ½ inci pastu tekap dgn acuan donat, taburkan tepong dalam tray supaya tak melekat, biarkan kembang ½ jam, pastu goreng dgn '' slow fire '' emmmmmmm semudah ABC

berat 1 biji donat 60 gram,





Murtabak Lapis Kraker


Kredit : yatiememories

Bahan-Bahan:-(loyang 9x9x3inci)
18 keping biskut krackers (Yatie guna 27 keping sbb buat 3 lapis)
500 ml santan (*Yatie letak 400 ml je)
1 tin susu cair (Yatie letak 1 cawan je)
6 biji telur

Untuk Lapisan Daging
400 gm ayam/ daging kisar
3 biji bawang besar dicincang halus
1 paket kecil serbuk kari daging- Yatie letak 3 sudu besar
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang lobak merah diparut
1 tangkai cili merah- di cincang (Yatie tambah)
daun bawang daun sup dicincang
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa, sedikit gula

Cara Masak Inti
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.

Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.

Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.

Cara Buat Lapisan Kraker.

Rendamkan 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi. Rendam dlm 1 minit je.
Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.

Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.

Lapiskan dengan lapisan daging.
Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.

Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.

Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.

Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C. (Yatie buat 2 lapisan daging dan 3 lapisan biskut kraker, bahagian atas di akhiri dengan biskut krakers)

SOS PIZA

BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
- 3 sudu besar minyak zaitun (olive oil kalau ada) minyak biasa pun boleh juga. Tujuannya tak bagi butter terbakar.
- 1 sudu besar butter (kalau tak ada pakai majerin pun boleh..
- 1/2 cawan bawang (kuning) dicincang.
- 1/4 cawan celery cincang (1 batang).
- 2 ulas bawang putih dicincang.
- 1 cawan sos tomato.
- 3/4 cawan tomato puri.
- 2 sudu besar cheese parmesan kalau adalah guna 1-2 keping cheese cedar pun boleh.
- 1 sudu kecil daun herba oregano.
- 1 sudu kecil daun basil kering (flake).
- 1 helai daun kecil bay leaf atau daun salam.
- secubit serbuk lada hitam yang kasar.
- 1 sudu kecil gula.
- 1 sudu kecil biji jintan putih.
- 1/2 sudu kecil garam.
CARA MASAK:
1. cairkan butter dan masukkan minyak. Masuk bawang putih, bila baunya naik masukkan bawang cincang..layukan bukan garingkan yea..masakan mat salleh semua main layu bawang..masakan mamak garingkan bawang. Pasal itu kita kena guna bawang kuning bau dia tak kuat.
2. Masuk sos tomato dan pes puri tomato. Didihkan.
3. Bila dah mula didih masukkan ke semua bahan-bahan itu. kecilkan apai dapur dan reneh selama 30 minit. Kita nak kurangkan kandungan air dan jadikan pes itu pekat. Bila siap keluarkan daun bay leaf.
4. Sos piza dah sedia.


formula makan

nasi putih sorang makan 80gm
ayam kalau rendang potong lah 12 kalau size 1.7 kg..
kalau size 2-2.3kg baru sesuai potong 16..
sebab takut size kecil dan ayam mungkin pecah..

Sabtu, 26 Julai 2014

Homemade Coconut Lavender Shampoo


Total Time: 2 minutes
 
Serves: 30

INGREDIENTS:

DIRECTIONS:


  1. Mix all ingredients in a bowl well.
  2. Pour mixture into a bottle.
  3. Shake bottle before each use.