Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Khamis, 20 November 2014
rempah sup bunjut
Rempah biji ketumbar(sesudu)-bunga lawang (2 ruas)-jintan manis (1/2 sudu makan)-bunga cengkih (2-3 kuntum)-kulit kayu manis (tak sampai 1/2 inci)-lada hitam (5-6 biji).-buah pelage(5 biji)1 helai kain kacaCara membuatnya:1. Cuci bersih semua rempah. Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.2. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.3. Sup bunjut sedia digunakan.4.Jika saya hendak memasak, saya akan keluarkan semua bahan-bahan ini dan saya sangai lalu saya kisar kering..inshaaALLAH..sup akan bertambah sedap...selamat mencoba.
kordial limau
Cara-cara Membuat Kordial
Ramuan kordial limau
• 2 kg gula stor
• 1 liter air
• 30 g asid sitrik
• 30 g asid tartarik
• Jus 6 biji lemon (besar)
• 2 biji lemon (diparut)
Standard resipi
• Air
• Gula
• Jus segar
• Asid sitrik
• Asid tartarik
* Contoh ramuan kordial limau
• 1/2 cawan air (380 ml)
• 3/4 cawan gula (35 lb)
• 3/4 tsp asid sitrik (3.75 g)
• 3/8 tsp tartarik asid (1.875 g)
• Jus empat buah limau (3/4 cawan)
• Kulit buah limau (potong)
Peralatan yang terlibat dalam proses pembuatan kordial
• Alat pemotong pisau, papan pemotong
• Mesin kisar
• Mesin pengekstrak
• Mesin pembancuh
• Periuk masak berjaket (double jackected cooker)
Ramuan kordial limau
• 2 kg gula stor
• 1 liter air
• 30 g asid sitrik
• 30 g asid tartarik
• Jus 6 biji lemon (besar)
• 2 biji lemon (diparut)
Standard resipi
• Air
• Gula
• Jus segar
• Asid sitrik
• Asid tartarik
* Contoh ramuan kordial limau
• 1/2 cawan air (380 ml)
• 3/4 cawan gula (35 lb)
• 3/4 tsp asid sitrik (3.75 g)
• 3/8 tsp tartarik asid (1.875 g)
• Jus empat buah limau (3/4 cawan)
• Kulit buah limau (potong)
Peralatan yang terlibat dalam proses pembuatan kordial
• Alat pemotong pisau, papan pemotong
• Mesin kisar
• Mesin pengekstrak
• Mesin pembancuh
• Periuk masak berjaket (double jackected cooker)
Resepi kuah kacang
Bahan-bahan
~~~~~~~~~
Kacang tanah 1 kilo(digorg)
Bawang besar 4biji
Bawang putih 5ulas
Serai 5btg (di hiris halus)
Cili kering
cara-cara
Kisar bhn yg d atas kecuali kacang.tumis bhn kisar tadi sampai garing.setelah garing kisar kacang tanah dn masuk kn ke dlm bhn yg d tumis tadi.kacau sebati...masuk kn air asam jawa.jgn trlalu masam.bila da mendidih masuk kn gula garam dn seketul gula merah.masak kuah kacang sampai pekat.blh la di hidangkn dgn nasi impit..
resepi ke- 2:
- santan di masak hinga mendidih
- masukkan semua bahan
- masak
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel
disini:
#stay safe, keep travel
mayonis
RESEPI MAYONIS DAPURKU
2 biji telor (saya guna putih+kuning)
1 sudu jus limau nipis (belakang rmh) sbb jus lemon tak de)
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
Bhn2 diatas dipukul - saya guna mixer.
Pukul hingga gebu, pukul lama sikit.
Kemudian masukkan
150 ml minyak (lebih kurang 3/4 cwn) sedikit2 hingga habis (proses yg ni sya guna blender)
Blend lama sedikit hingga pekat dan kental.
Akhir sekali saya masukkan 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
Simpan di dlm apa2 bekas, sejukkan dulu baru di simpan dlm peti sejuk.
Dpt 3/4 botol Prego sauce yg kecil jer.
2 biji telor (saya guna putih+kuning)
1 sudu jus limau nipis (belakang rmh) sbb jus lemon tak de)
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
Bhn2 diatas dipukul - saya guna mixer.
Pukul hingga gebu, pukul lama sikit.
Kemudian masukkan
150 ml minyak (lebih kurang 3/4 cwn) sedikit2 hingga habis (proses yg ni sya guna blender)
Blend lama sedikit hingga pekat dan kental.
Akhir sekali saya masukkan 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
Simpan di dlm apa2 bekas, sejukkan dulu baru di simpan dlm peti sejuk.
Dpt 3/4 botol Prego sauce yg kecil jer.
kuah yong tau fu
RESEPI SOS PEDAS ( MERAH)
Bahan-bahan : -
20 biji cili merah - ( Dikisar )
1 cawan air
2 sudu besar bijan
2 sudu besar kacang tanah - ( Ditumbuk )
1 sudu besar tepung jagung - ( Dibancuh dengan sedikit air )
Cuka
Garam dan gula ( secukup rasa )
- Masukkan air dlm periuk dan biar mendidih
- Masukkan cili dan biar hingga cili masak.
- Masukkan sdkt cuka, garam n gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan bancuhan tpg jagung utk pekatkan kuah.
- Sebelum hidang, tabur bijan dan kacang tanah yang ditumbuk tadi.
RESEPI SOS MANIS (HITAM)
Bahan-bahan : -
200gm taucu ( Dikisar )
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat
1 sudu besar minyak masak
1/2 sudu besar tepung jagung ( Dibancuh dengan sedikit air )
Gula secukup rasa
- Panaskan minyak, masukkan taucu dan tumis sekejap.
- Masukkan air, kacau dan biar mendidih.
- Masukkan pula kicap dan gula secukup rasa..
- Akhir sekali pekatkan dgn bancuhan tepung jagung dan kacau sebati..
Bahan-bahan : -
20 biji cili merah - ( Dikisar )
1 cawan air
2 sudu besar bijan
2 sudu besar kacang tanah - ( Ditumbuk )
1 sudu besar tepung jagung - ( Dibancuh dengan sedikit air )
Cuka
Garam dan gula ( secukup rasa )
- Masukkan air dlm periuk dan biar mendidih
- Masukkan cili dan biar hingga cili masak.
- Masukkan sdkt cuka, garam n gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan bancuhan tpg jagung utk pekatkan kuah.
- Sebelum hidang, tabur bijan dan kacang tanah yang ditumbuk tadi.
RESEPI SOS MANIS (HITAM)
Bahan-bahan : -
200gm taucu ( Dikisar )
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat
1 sudu besar minyak masak
1/2 sudu besar tepung jagung ( Dibancuh dengan sedikit air )
Gula secukup rasa
- Panaskan minyak, masukkan taucu dan tumis sekejap.
- Masukkan air, kacau dan biar mendidih.
- Masukkan pula kicap dan gula secukup rasa..
- Akhir sekali pekatkan dgn bancuhan tepung jagung dan kacau sebati..
Langgan:
Catatan (Atom)