Khamis, 20 November 2014

rempah sup bunjut

Rempah biji ketumbar(sesudu)-bunga lawang (2 ruas)-jintan manis (1/2 sudu makan)-bunga cengkih (2-3 kuntum)-kulit kayu manis (tak sampai 1/2 inci)-lada hitam (5-6 biji).-buah pelage(5 biji)1 helai kain kacaCara membuatnya:1. Cuci bersih semua rempah. Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.2. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.3. Sup bunjut sedia digunakan.4.Jika saya hendak memasak, saya akan keluarkan semua bahan-bahan ini dan saya sangai lalu saya kisar kering..inshaaALLAH..sup akan bertambah sedap...selamat mencoba.

kordial limau

Cara-cara Membuat Kordial

Ramuan kordial limau

• 2 kg gula stor
• 1 liter air
• 30 g asid sitrik
• 30 g asid tartarik
• Jus 6 biji lemon (besar)
• 2 biji lemon (diparut)

Standard resipi

• Air
• Gula
• Jus segar
• Asid sitrik
• Asid tartarik

* Contoh ramuan kordial limau

• 1/2 cawan air (380 ml)
• 3/4 cawan gula (35 lb)
• 3/4 tsp asid sitrik (3.75 g)
• 3/8 tsp tartarik asid (1.875 g)
• Jus empat buah limau (3/4 cawan)
• Kulit buah limau (potong)

Peralatan yang terlibat dalam proses pembuatan kordial

• Alat pemotong pisau, papan pemotong
• Mesin kisar
• Mesin pengekstrak
• Mesin pembancuh
• Periuk masak berjaket (double jackected cooker)

Resepi kuah kacang


Bahan-bahan
~~~~~~~~~
Kacang tanah 1 kilo(digorg)
Bawang besar 4biji
Bawang putih 5ulas
Serai 5btg (di hiris halus)
Cili kering

cara-cara
Kisar bhn yg d atas kecuali kacang.tumis bhn kisar tadi sampai garing.setelah garing kisar kacang tanah dn masuk kn ke dlm bhn yg d tumis tadi.kacau sebati...masuk kn air asam jawa.jgn trlalu masam.bila da mendidih masuk kn gula garam dn seketul gula merah.masak kuah kacang sampai pekat.blh la di hidangkn dgn nasi impit..

resepi ke- 2:

- santan di masak hinga mendidih
- masukkan semua bahan
- masak 


 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

mayonis

RESEPI MAYONIS DAPURKU
2 biji telor (saya guna putih+kuning)
1 sudu jus limau nipis (belakang rmh) sbb jus lemon tak de)
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
Bhn2 diatas dipukul - saya guna mixer.
Pukul hingga gebu, pukul lama sikit.
Kemudian masukkan 
150 ml minyak (lebih kurang 3/4 cwn) sedikit2 hingga habis (proses yg ni sya guna blender)
Blend lama sedikit hingga pekat dan kental.
Akhir sekali saya masukkan 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
Simpan di dlm apa2 bekas, sejukkan dulu baru di simpan dlm peti sejuk.
Dpt 3/4 botol Prego sauce yg kecil jer.