Bahan-bahan
1 ekor ayam ~ dipotong 2 atau 4 dan
1/2cmt ketumbar - biji
1/2cmt jintan manis - biji
1/2cmt lada hitam - biji
1-2 helai daun bay
1cmt all spices
1 biji bawang besar ~ belah 4
1 inci halia- diketu sedikit
Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk merebus ayam
2 ulas bawang putih - diketuk
Bahan Untuk Nasi :-
4 cawan beras basmathi - cuci bersih, rendam selama 30 minit
3 camca besar minyak sapi/minyak masak
10-12 cawan air/ stok ayam/daging
1/3cwn kismis
Rempah tumis:-
1 batang kulit kayu manis
3-4 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning/ safron
Garam secukup rasa.
Bahan sampingan:-
1-2 cmb minyak masak
Seketul arang (kecil jer dah cukup, sebesar telo ayam grade D..)
aluminium foil
Cara-cara
1. Penyediaan Ayam :- 1. Rebus ayam dengan semua bahan di atas kecuali pewarna hingga empuk. Keluarkan dari periuk, toskan airnya dan sapukan dengan pewarna** yang dicampurkan sedikit minyak pada keseluruhan ayam dan ketepikan. Air rebusan ayam tu simpan untuk masak nasi.
2. Panaskan ghee/ minyak, tumis rempah hingga betul- betul masak, masukan air rebusan ayam dan perasakan ia.
3. masukkan beras tutup periuk dengan penutup periuk, biarkan hingga mendidih.
4. Bila mendidih, kacau sedikit dan biarkan nasi masak 3/4 masak, dan toskan airnya sedikit, jangan kering kontang pulak just tinggalkan sikit bagi lembab masa nak wapkan nanti supaya tak kering/ hangus.
5. buat lubang ditengah-tengah nasi dan letakkan cawan besi /lompang, letakkan seketul kecil arang yang telah dibakar hingga berbara, tuangkan sedikit minyak masak/zaitun pada arang tu..masa ni asap akan keluar.
6. Dengan api yang paling kecil, tutup periuk dengan aluminium foil cepat- cepat dan kemas supaya asap tak terkeluar dan cover dengan tudung periuk, kalu ada lesung batu letak atas tudung periuk tu kasi berat supaya asap tak keluar, tanak seperti biasa dan biarkan supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi lebih kurang 5-10 minit dan offkan api.
7. Buka tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang, titiskan 2-3 titik pewarna kuning dan biarkan selama 5-10 minit baru gembur nasi dengan garfu.
8. Boleh d hidang dgn tomato salsa, sambal kabsah, ayam mandy, dalcar sayur.
Selamat mencuba...