bahan-bahan;
1kg udang harimau besar/kecik- buang kepalanya
5 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu buah pelaga
1 sudu teh serbuk kunyit
5 batang daun ketumbar
2 batang daun pudina
5 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu buah pelaga
1 sudu teh serbuk kunyit
5 batang daun ketumbar
2 batang daun pudina
Bahan B;
1 cawan susu cair
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Perasa(jika perlu)
1 cawan susu cair
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Perasa(jika perlu)
Bahan C;
5 sudu besar minyak
Zaitun
5 sudu besar minyak
Zaitun
Cara menyediakan;
1. Bersihkan udang dan toskan. Gaulkan bersama garam dan serbuk kunyit dan goreng udang selama 2 minit.
2. Panaskan kuali dan masukan minyak zaitun dan tumis bunga cengkih, lada hitam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukan udang yg telah digoreng tadi dan gaul rata.
4. Masukkan susu cair dan garam secukup rasa. Gaul sebati dan biarkan selama 5minit. Boleh d hidangkan.
1. Bersihkan udang dan toskan. Gaulkan bersama garam dan serbuk kunyit dan goreng udang selama 2 minit.
2. Panaskan kuali dan masukan minyak zaitun dan tumis bunga cengkih, lada hitam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukan udang yg telah digoreng tadi dan gaul rata.
4. Masukkan susu cair dan garam secukup rasa. Gaul sebati dan biarkan selama 5minit. Boleh d hidangkan.
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan