Ahad, 17 Januari 2016

Kuih Bakar (resepi versi kak ina)


500grm tepung gandum
Santan 1000ml
Telur 4biji
Gula 400grm
Garam 1/2 sd kecil
2 senduk air pandan
Perwarna hijau epal

Blend telur,gula smpai hancur dan masuk kn ke dlm tpg.kacau sebati dn masukan santan dan blend tpg yg sudah dibancuh tadi supaya tidak brgentel.masukan air daun pandan dn sedikit prwarna hijau kacau sbati kacau rata.letak sedikit minyak kedlm lyg dn panaskn kedlm ketuhar.apabila telah panas tuangkn adunan tadi kedlm lyg dan tabur di atasnya bijan.bakar gunakn api atas bwh dn bakarla selama 1jam.apabila atasnya kekuningan pakai api bwh pulak sampaila masak.biarkn sejuk barula dhidangkan.

topping cream cheese

Topping
250g cream cheese
1/2 cwn ss pkat
1sb gndm
1sb air
Blend..ltk ats kek y dh sjuk..tbur cheese parut..siap.

resepi buttermilk

Apa itu buttermilk? Ala, susu mentega je atau susu + mentega. Hehehe. Itu jawapan ramai orang yang tak biasa dgn bakeri. Kalau si bakers2 sudah pasti tahu apa sebenarnya kegunaan buttermilk ini kan? Ia sebenarnya susu masam seakan2 sour cream tapi ia tak lah berkrim sangat. Tapi rasanya sedap jika dijadikan bahan tambah menggantikan susu segar terutamanya dlm menghasilkan kek, dessert dan sebagainya. Meh kita buat buttermilk dalam bentuk serbuk supaya ia mudah disimpan utk kegunaan masa sempit kita. Hehehe. Jom!

Bahan2 yang diperlukan cuma 2 benda je iaitu:

1/2 Cawan Tepung Susu Penuh Krim
1 3/4 Sudu Besar Cream Of Tar Tar

Campurkan kedua2 bahannya dgn sebati dan simpan dalam bekas kedap udara. 

Utk menggunakannya, + 1 cawan air dan kacau sebati. Biarkan ia selama 5-10 minit sebelum digunakan. 

Respi "Barbeque Sauce".


Bahan-Bahan:
- 2 cawan sos tomato.
- 1/2 sudu kecil jus lemon.
- 1 cawan gula merah (pastikan dicairkan dan ditapis).
- 1 sudu kecil kicap seasoning maggie.
- 2 sudu kecil all spice (boleh didapati dalam botol keci di pasar raya).
- 1 sudu kecil Paprika atau serbuk cili.
- 1 sudu kecil sos Hot Spice atau sos cili pun boleh.
- 1/2 cawan Gula Perang (brown sugar).
- 1 sudu kecil serbuk Jintan Putih.
- 1 sudu kecil lada sula (white pepper).
Cara -Cara:
Masukkan semua bahan tersebut di atas dalam periok steel dan masak dengan api sederhana(medium) selama 30 minit sehingga gula perang cair dan sebati terbentuk sos.


sambal ayam penyet

nasi ayam penyet - sambal meletoopppp!!! 
rasa geram bila beli nasi ayam penyet, yang diberi sambal belacan biasa... sambal ini kegemaran saya untuk nasi ayam penyet....pheeewww
bahan:
semangkuk kecil ikan bilis dibersihkan
3-4 sudu belacan
15 biji cili merah dipotong kasar*
15 biji cili kecil hijau*
3 biji tomato dipotong empat*
15 biji bawang merah*
8 ulas bawang putih*
2 sudu gula
1/2 ketul gula melaka
sedikit perahan air limau nipis
sedikit garam
cara:
1.panaskan sedikit minyak.
2.goreng ikan bilis + belacan. angkat. ketepikan.
3.goreng bahan * hingga layu. angkat ketepikan.
4.tumbuk/kisar kasar kedua dua bahan goreng tadi.
5.panaskan minyak. goreng bahan tumbuk/kisar.
6.kawal api dan sentiasa kacau.
7.masukkan gula putih + gula melaka + garam.
seimbangkan rasa.
8.masukkan perahan limau nipis.
9.goreng hingga pecah minyak dan betul betul
 
masak.
10.tutup api. ketepikan sedikit supaya minyak boleh
 
turun (cara buang minyak berlebihan).


acar buah

Acar Ikan Masin
Kepada yg nak mencuba...
Saya copy dan paste semula.

Kalau nak cuba mcm yg saya buat, macam resepi dibawah. Silakan share resepi kalau suka. 
Anggaran ya..
Ikan masin ~200gm (ikan talang/ kurau/ malong)- rendam dulu sekejap untuk hilangkan lebihan masin
Lobak asin ~100gm potong kecil2
Bawang merah 8 biji
Bawang putih 5 ulas
Halia dihiris memanjang
Cili padi 20 biji
Kismis (raisin)
Bhn blend:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Cili kering yg sudah diblend, dalam 3 sudu besar
1 sudu besar serbuk kari daging
Cuka 1 1/2 cawan
Gula 1 cawan
Garam jika perlu
Cara2nya:
Rebuskan bawang merah, bawang putih (kedua2nya dibelah 2 atau 3) dan halia (hiris memanjang)- didalam cuka (saya tak tambah air didalam cuka)- dlm 5minit dan tutup api. Biarkan.
Sementara itu, gorengkan ikan masin yg telah direndam dan ditoskan. Goreng sehingga garing sedikit. Dan angkat.
Dengan minyak yg sama, tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili boh yg telah diblendkan kesemuanya sehingga naik minyak.
Masukkan 1 sudu besar serbuk kari dahing dan tumiskan lagi sehingg naik minyak.
Setelah naik minyak, masukkan bahan2 yg telah direbus dengan cuka tadi. Masukkan cuka2 sekali dengan bahan rebusan tadi.
Imbangkan masam cuka dengan gula (saya gunakan gula merah, gula putih pun boleh)
Setelah itu masukkan cili padi, kismis dan lobak asin dan kacau2 sebentar dan masukkan sekali ikan masin. Kacau2 dengan api perlahan sehingga pekat dan likat.
Akhir sekali, perasakan garam (jika perlu), manis gula dan kemasaman cuka lauk ini.
Selamat mencuba dan selamat berpuasa!




Resepi Acar Buah( 5kg):
kredit : Adnilsam Apat
8-10 jenis buah berlainan jenis
100gm cili kering*
100gm rempah kari ikan
17 ulas bawang putih( sebiji2)
17 ulas bawang kecil( sebiji2)
30 biji cili api
1 botol besar sos cili
Gula 
3 cawan minyak masak
Bahan yang bertanda (*) digoreng tanpa minyak dan di mesin kering hingga halus..
CARA MEMBUATNYA:
1.Tumis Bawang putih, bawang merah, cili api dan cili kering kisar tadi sehingga mendidih...
2.Kemudian masukan rempah kari ikan dan masak lagi selama lebih kurang 30 minit.. Api jgn kuat.. Jgn masuk gula dulu ye.. Masukkan sos cili..kacau lagi..
3.Masukan halia jeruk kemudian kacau sehingga sebati..
4.Masukan buah-buah jeruk yang keras terlebih dahulu dan kacau sehingga empuk..

5.Akhir sekali masukan buah-buah yang lembut dan kacau sehingga sebati. Perasakan.. Kalau tak cukup manis boleh tambah gula..Tutup api.Kalau rasa minyak banyak bertakung, boleh diasingkan minyaknya..Simpan 2-3 malam dulu sehingga mesra kesemua buah dan barulah lebih sedap kalau di makan.

saiz telekung

saiz telekung knak
saiz 5T
badan 
belakang 34 " 
depan 32"
lilitan muka 11.5"

lapik dahi 
panjang 13"
lebar 3"

lapik dagu

4 kali4