Ahad, 17 Januari 2016

acar buah

Acar Ikan Masin
Kepada yg nak mencuba...
Saya copy dan paste semula.

Kalau nak cuba mcm yg saya buat, macam resepi dibawah. Silakan share resepi kalau suka. 
Anggaran ya..
Ikan masin ~200gm (ikan talang/ kurau/ malong)- rendam dulu sekejap untuk hilangkan lebihan masin
Lobak asin ~100gm potong kecil2
Bawang merah 8 biji
Bawang putih 5 ulas
Halia dihiris memanjang
Cili padi 20 biji
Kismis (raisin)
Bhn blend:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Cili kering yg sudah diblend, dalam 3 sudu besar
1 sudu besar serbuk kari daging
Cuka 1 1/2 cawan
Gula 1 cawan
Garam jika perlu
Cara2nya:
Rebuskan bawang merah, bawang putih (kedua2nya dibelah 2 atau 3) dan halia (hiris memanjang)- didalam cuka (saya tak tambah air didalam cuka)- dlm 5minit dan tutup api. Biarkan.
Sementara itu, gorengkan ikan masin yg telah direndam dan ditoskan. Goreng sehingga garing sedikit. Dan angkat.
Dengan minyak yg sama, tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili boh yg telah diblendkan kesemuanya sehingga naik minyak.
Masukkan 1 sudu besar serbuk kari dahing dan tumiskan lagi sehingg naik minyak.
Setelah naik minyak, masukkan bahan2 yg telah direbus dengan cuka tadi. Masukkan cuka2 sekali dengan bahan rebusan tadi.
Imbangkan masam cuka dengan gula (saya gunakan gula merah, gula putih pun boleh)
Setelah itu masukkan cili padi, kismis dan lobak asin dan kacau2 sebentar dan masukkan sekali ikan masin. Kacau2 dengan api perlahan sehingga pekat dan likat.
Akhir sekali, perasakan garam (jika perlu), manis gula dan kemasaman cuka lauk ini.
Selamat mencuba dan selamat berpuasa!




Resepi Acar Buah( 5kg):
kredit : Adnilsam Apat
8-10 jenis buah berlainan jenis
100gm cili kering*
100gm rempah kari ikan
17 ulas bawang putih( sebiji2)
17 ulas bawang kecil( sebiji2)
30 biji cili api
1 botol besar sos cili
Gula 
3 cawan minyak masak
Bahan yang bertanda (*) digoreng tanpa minyak dan di mesin kering hingga halus..
CARA MEMBUATNYA:
1.Tumis Bawang putih, bawang merah, cili api dan cili kering kisar tadi sehingga mendidih...
2.Kemudian masukan rempah kari ikan dan masak lagi selama lebih kurang 30 minit.. Api jgn kuat.. Jgn masuk gula dulu ye.. Masukkan sos cili..kacau lagi..
3.Masukan halia jeruk kemudian kacau sehingga sebati..
4.Masukan buah-buah jeruk yang keras terlebih dahulu dan kacau sehingga empuk..

5.Akhir sekali masukan buah-buah yang lembut dan kacau sehingga sebati. Perasakan.. Kalau tak cukup manis boleh tambah gula..Tutup api.Kalau rasa minyak banyak bertakung, boleh diasingkan minyaknya..Simpan 2-3 malam dulu sehingga mesra kesemua buah dan barulah lebih sedap kalau di makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan