3 1/4 cawan gula
1 cawan cuka makan
5..6 biji cili hidup..tumbuk kasar
1 labu bawang putih..tumbuk kasar
1 sd kecil tpg jagung
..utk pekatka ..boleh je x nak letak..
Secubit garam
Kisar semua bahan2..
Masak smpai gelegak..
Sejukkan simpan dlam peti
1 cawan cuka makan
5..6 biji cili hidup..tumbuk kasar
1 labu bawang putih..tumbuk kasar
1 sd kecil tpg jagung
..utk pekatka ..boleh je x nak letak..
Secubit garam
Kisar semua bahan2..
Masak smpai gelegak..
Sejukkan simpan dlam peti
SOS PENCICAH
Sumber : Cheq Sue
Bahan :
100g cili kering - potong kecil
4 ulas bawang putih - buang kulit
5 biji cili padi (kalau nak pedas bubuh lebih)
250g gula
35g garam
2L air
3 sb tepung jagung - bancuh dengan 1/2 cawan air
2 sudu makan cuka
Update : 1 keping nisse saiz sederhana
Cara membuatnya :
Cili kering yang telah dipotong dibersihkan dan diramas di dalam air untuk mengeluarkan biji
Blend bersama cili padi dan bawang putih (saya blend dua kali sebab cili kering ni saya tak rebus dulu, kalau blend sekali harung takut tak hancur pulak)
Masukkan ke dalam periuk dan tuang air selebihnya. Masak hingga naik bau cili
Kemudian masukkan gula dan garam, masak lagi hingga mendidih
Bila sudah agak pekat masukkan bancuhan tepung jagung dan cuka
Kecilkan api, biar mendidih dalam api kecil
Nota : jika suka boleh tambahkan bijan sangai
SOS PENCICAH THAI SEDAPP !
BAHAN-BAHAN DIGUNAKAN:
3 ulas bawang putih dikopek kulit.
2 cili merah. (kalau ingin lebih pedas tambah dua atau tiga cili padi merah).
1/2 cawan gula pasir.
3/4 cawan air.
1/4 cawan cuka.
1/2 sudu besar (tbsp) garam.
1 sudu besar tepung jagung dicairkan dengan 2 sudu besar air.
CARA-CARA:
1. Kisar semua bahan-bahan di atas kecuali tepung jagung.
2. Masak kisaran tersebut dengan api yang sederhana.
3. Bila mula mendidih masukan cairan tepung jagung dan kacau sehingga tepungnya masak dan kelikatan sos . Sos perlu sentiasa di kacau selama 1 minit.
4. Biarkan sos sejuk dan masukkan dalam botol kedap udara dan simpan di peti sejuk