RESIPI
Bahan – Bahan : (Untuk 4 orang makan)
Bahan – Bahan : (Untuk 4 orang makan)
Bahan A – Kisar
4 biji bawang merah
1 biji tomato
1 batang serai
1 biji cili merah (kalau nak pedas guna cili padi dalam 6 – 8 biji)
1 biji tomato
1 batang serai
1 biji cili merah (kalau nak pedas guna cili padi dalam 6 – 8 biji)
Bahan B
1/4 ekor ayam – potong kecil2
1 biji bawang besar – hiris
2 sudu perencah tomyam
Pelbagai sayuran
4 helai daun limau purut – buang urat daun tengah tu, supaya bau kuat
3 batang serai – diketuk
1 cm halia – diketuk
1 cm lengkuas – diketuk
Akar pokok ketumbar
3 biji cili padi
1 biji tomato
1 sudu susu pekat
1 biji limau kasturi
air 1L
garam & gula
1 biji bawang besar – hiris
2 sudu perencah tomyam
Pelbagai sayuran
4 helai daun limau purut – buang urat daun tengah tu, supaya bau kuat
3 batang serai – diketuk
1 cm halia – diketuk
1 cm lengkuas – diketuk
Akar pokok ketumbar
3 biji cili padi
1 biji tomato
1 sudu susu pekat
1 biji limau kasturi
air 1L
garam & gula
Cara – Cara :
Tumis bahan A sehingga garing. Lepas tu masukkan perencah tomyam. Gaul sehingga sebati.
Masukkan air ke dalam periuk, lepas tu masukkan pula ayam.
Bila ayam dah mula nak masak, masukkan bawang besar, sayur, halia, lengkuas, serai, daun limau purut dan biarkan seketika
Akhir sekali, perah limau kasturi dan ambil airnya. Lepas tu masukkan
Masukkan air ke dalam periuk, lepas tu masukkan pula ayam.
Bila ayam dah mula nak masak, masukkan bawang besar, sayur, halia, lengkuas, serai, daun limau purut dan biarkan seketika
Akhir sekali, perah limau kasturi dan ambil airnya. Lepas tu masukkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan