Ahad, 27 Mac 2016

kulit popia basah

Ambik sejemput je sebelum di masakkan pada kuali leper

Resepi kulit popia

Setengah kilo tpg gandum
Sedikit garam
Sesenduk kecil minyak masak
Air secukupnya

Bancuh semua dgn tangan
Ramas2 adunan hingga menjadi adunan yg seperti dlm gambar
Perap setengah jam

Baru boleh buat kulitnya

sos popia



ssalamualaikum..
Bismillahhirahmanirahim..
Seperti yang dijanjikan saya bagi resepi popia salut sambal Exlusive resepi dari saya:
Anda boleh olahkan popia sayur atau boleh juga buat crabmeat popia atau fish finger popia.
Bahan sayur : Taugeh, kobis,sengkuang carrot, bawang besar yg lain terpulang anda boleh tambah sendiri. SEMUA BAHAN DICUCI BERSIH DAN DITOS SELAMA 2 JAM. atau boleh guna KITCHEN TISSU untuk serapan air.
Resepi SoS salutnya saya bg resepi untuk 1 kg gula yea nanti kalau nk buat sikit pecahkan nisbahnya..
Saya tak pernah buat sikit ini yg paling minimum sukatan yang saya buat. Jangan kecamm hakak!!
100g cili kering pedas
150g cili kering tak pedas
2 labu bawang putih
50g udang kering
SEMUA DI BLANDER air jgn bnyak cukup untuk gerakan mesin sahaja.
1kg gula
30g garam
3\4 cawan cuka
‪#‎SEMUA BAHAN DIREBUS BUKAN DITUMIS! 
Bila dah mengelegak masukan 50g udang baring a.k.a udang geragau.
 
Bancuhkan 2 sudu tepung ubi utk pekatkan kuah.
Selamat menyalut popia
# Popia digoreng exra garing ye tp.bukan hangit baru kekal rangupp
Bahan tabur :
Kacang tumbuk,bijan sangai,daun sup bawang goreng. (bahan tabur optional)






Sos popia

Cili kering semangkuk kecil
Rebuskan hingga lembut
Kisar cili hingga hancur
Tapiskan cili dgn penapis
Ambil patinya..yg biji2 tu buangla ok

Masakkan cili
Masukkan secawan besar sos cili apa2 jenispun tak pe
Contoh kimball dlm paket atau sos cili life
Masukkan 2 cwn gula
Perasakan garam

Masakkan hingga sos pekat
Gunakan api yg kecil
Sentiasa kacau

Bolehlah salut pada popia

Sabtu, 26 Mac 2016

Bingka


Formula masakan

1) Sagu 
1 cawan sagu+ 3 cawan air

2) nasi dagang 
 3 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut

3) sambal nasi lemak
 1 cawan blend bawang + 1 cawan cili kisar

 4) nasi himpit
1 cawan beras+3 cawan air (beras biasa)/ 4 cawan air (beras siam)

5- agar2
1 tail agar2 +6 gelas air


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel





Kurma tanpa rempah

Kurma tanpa rempah
Kisar 1/2 sudu jintan manis, 5 sudu kelapa, 8 buah gajus n 1/4 sudu lada hitam. Potong 1 bwg merah, 5 bwg putih. 1 inci halia, 1 cili hijau, 2 tomato. Kisar bersama paste kelapa.

Kepedasan ikut citarasa anda. Kisar sampai lembut. Boleh tuang sedikit air..
* kita tak guna premix serbuk kurma.
Ini style north indian. Bahan untuk tumis..
Kayu manis n bunga 
Bay leaf
Daun kari
1 bawang merah
Ini sayurnya. I guna carot cauliflower n kentang.
Kawan kawan guna ayam atau daging atau telur rebus.
Panaskan minyak.
Masukan bay leaf, kayu manis n bunga..
Then masukkan bwg merah n daun kari..
Masak sampai bawang layu.
 
Masukkan paste yang dikisar...
Masak sampai pecah minyak
 
Masukka sayur n gaul sebati.
*boleh masuk ayam or daging waktu ini

Masukka 1 sudu kecil garam masala
Gaul n biarkan utk 1 minit
(tambah lagi garam masala kalau tak cukup pedas)

Masukkan air secukupnya untuk sayur atau daging masak..
Kalau, buat kurma telur, then kawan kawan boleh masukka telur rebus sekarang.

* rebuskan telur n then goreng.. memang sedap.. i pernah buat untuk ayah saya. Dia suka....

scrub bibir

Scrub bibir
Bahan- bahan :
- 2 sudu besar Gula pasir 

- 1 sudu besar Gula perang 

- 1/2 sudu besar Minyak zaitun 

- 1 sudu besar Madu 

- 1/2 sudu kecil Minyak kelapa * optional 
( jangan letak banyak sangat, sebab bau dia kuat 😅 )

- 1-2 titik Perasa Mint 
( rasa berangin macam ubat gigi. Kalau tak suka bole ganti dengan esen vanila atau perasa lain )

- 1 sudu kecik Jus ubi bit


kek lemon

Kek lemon


Twin cow butter potong separuh agak2 la dlm 125gram
Gula setengah cawan(ni kurang manis, klu nk manis lebihkan sikit gula la)
Telor 4 biji gred A or B
1 sudu besar ovalette
1 penutup esen vanilla
6 sudu besar fresh milk full cream
1 cawan tepung self raising
Setengah cawan tepung superfine
Cara2nyer..
Pukul telor hingga kembang kemudian masukan ovalette pukul dan setelah mix well baru masukan gula halus pukul lagi lepas tu masukan butter twin cow tadi..
Kemudian masuk esen vanilla dan lemon jus dlm 3 sudu besar pukul bagi sebati dan add la susu dlm 6 sudu pukul lagi...last sekali masukan tepung self raising sikit2 sambil pukul dan akhir sekali masukan tepung superfine
Panaskan oven 170, bila dah panas dlm 3 minit turunkan suhu ke 150 kemudian masukan kek tadi bake dlm 40 minit...gd luck yer..muahhhhhhhhh