Sabtu, 21 Mei 2016

Resepi puding kastad


Bahan-bahan:
1 cawan tepung kastad (kalau xnk creamy lebihkan tepung)
1 tin tinggi susu pekat manis
1 tin tinggi susu cair
2 tin air
Untuk jeli
Sy guna jeli nona sepeket (xkisah apa perasa)

Cara-cara:
1) Kacau dlm periuk sampai sebati. Kemudian masak sampai gelegak.
2) Kemudian masukkn dlm bekas. Agak2 suam sikit..susun buah. Last skali baru tuangkan jeli perlahan2 . Hidangkan sejuk

Versi banyak:

Resepi puding jagung

Tepong kastad 1 bungkus
Jagung tin 1
Susu cair 1 tin
Santan 1 kotak.kecik
Gula garam cukup rasa

Cara-cara:
Campor semua skali tambah air jadikan 2 liter.. klu nak adunan goyang2 lebihkan air...
Kacau atas api sampai berkilat... naikk buih besar2 

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Ukuran saiz leher mengikut saiz tubuh

Assalammualaikum...salam pg Khamis..😊
...ingt lg x tutorial wat lapik leher yg sifu tnjukkn tempoh hari?...buat template sepsiap utk memudahkan kerja² menjahit yer...atas permintaan shabat² jahit, sifu kongsikan ukuran leher standard butik (cewahhh...ukuran ni sifu dpt dari dri shabat sifu yg bekerja dkat butik)😁😁😁
boleh amik guna...lau ase xsesuai dgn shabat² smua..abaikan dan teruskan dgn apa yg anda tlah selesa dgn ukuran² yg anda gunakan selama ni...
Dada 29, 30, 31
****************
3.1" x 4.1"(dpn)
3.1 x ½" (blkg)
Dada 32, 33, 34
****************
3¼ x 4¼ (dpn)
3¼ x ½ (blkg)
Dada 35, 36, 37
****************
3½ x 4½ (dpn)
3½ x ¾ (blkg)
Dada 38, 39, 40
****************
3¾ x 4¾ (dpn)
3¾ x ¾ (blkg)
Dada 41, 42, 43
****************
4 x 5 (dpn)
4 x ¾ ( blkg)
Dada 44, 45, 46
*****************
4¼ x 5¼ (dpn)
4¼ x 1 (blkg)
**tambah 1hun utk setiap 3 saiz dada berikutnya**

Jumaat, 29 April 2016

cokoleto santey

COKOLETO SANTEY
Bahan A
250gm butter 
90 g gula Kastorrrrr
1 tsp esen vanila 
1 sudu kecil baking powder
Bahan (B satukan B ayak)
280 g Tepung Gandum 
50 gm tepung jagung
30 gm susu tepung nespray
1 sudu kecil baking pwder
1 sudu teh Emplex
Bahan C 
60 gm Almond kisar..
(sy guna walnut kisar kasar bakr dulu)
Bahan D
125 g Dark Coklat Sagat... ( sy malas letak... Curah 80 gm coklat rice gaul last sekali.
Caranya: 
1. butter esen vanila dan gula pukul hingga sabati , tak yah kembang..
2. Masuk Bahan B ke dalam mixer. Putar hingga sebati, kemudian masukkan serbuk almond @ Walnut kisar uli sebati.
3. Akhir sekali masukkan dark coklat yg disagat @coklat rice dan gaul sebati. 
4. masukkan doh kedalam piping bag dan tekan memanjang ikut size yang sesuai. 
5. Bakar 170c 15 hingga 20 minit mengikut oven masing masing. 
7. sejukkan dan celup dark coklat compaund.. nak sedap campoq + milk coklat
Masuk badam nibs yg dibakaq dulu..

8. Biarkan hingga kering dan simpan dalam balang.

Isnin, 25 April 2016

Resepi Span Cheese Cake



Bahan-bahan :
1 1/2 cawan tepung kek
1 cawan gula
1/2 cawan susu segar
3 keping cheese cheedar(kraf)
5 biji telur
1 sudu besar ovallate
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla
3/4 cawan minyak
Cara membuatnya:
Masakkan susu ngan cheese sampai larut ~api jgn besar sangat.
Dah larut cheese,ketepikan.
Pukul kesemua bahan untuk buat kek kecuali minyak.Pukul sampai betul2 gebu.
Masukkan susu dengan cheese tadi pukul lagi
Kemudian masukkan minyak
Pukul lagi 3minit
Panaskan oven 170c bakar selama 45minit atau sampai masak
ni pilihan ..kalau nk letak ising bulih jugak ..
Untuk Ising
1 cawan krim well
1 cawan shortening
1 sudu kecil esen vanilla
3/4 tin susu pekat manis
sedikit filling blueberry dengan buahnyer~hias mengikut citarasa.



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Resepi choc chip nestum

Resepi choc chip nestum
250gm buttercup
1/2 cawan gula icing
1/2 cawan gula perang
1 biji telur
3 cawan nestum madu
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
1 sudu tea esen vanilla
1 cawan choc chip
Cara2
1)pukul buttercup dgn gula icing,agak2 kembang masukkan telur masukkan gula perang pukul kejap dlm kiraan 6 saat,letakkan esen vanilla dan pukul bg sebati
2)letakkan nestum dan gaul
3)letakkan tepung sikit demi sedikit(pastikan tepung disatukan dan ayak)gaul sehingga ok(kalau bab nie sy selalu agak2...kalau terlalu lembik shigga lekat di jari tambah la tepung cikit lagi..sb sy selalu agak2
4)akhir sekali letak choc chip dan gaul bg rata
5)boleh buat bulat2 dan bakar
6)panaskan choc dan letak di atas biskut yg telah siap di masak
Tips
Setiap biskut sy gula icing buat sendiri(gula seharusnya mesin shingga halus)sy xsuka beli gula icing yg dh siap di kedai
Pastikan tepung di ayak
Setiap apa yg kita buat pastikan buat dengan kasih sayang..pasti kuih menjadi lagi sedap..heheheh

pastry cream

Pastry cream
50g tpung kastad
100g gula kastor
500g uht milk/ssu cair
1bji telur
1sk esen vanila
Cara2
👉campurkan semua bhn & kcau sebati
👉msak ats api kecil & kcau sllu jgn smpai hangus
👉biar sjuk pd suhu bilik
👉blh paipkn pastry cream dlm kulit tat
Selamat mencuba!! 💪💪Pastry cream
50g tpung kastad
100g gula kastor
500g uht milk/ssu cair
1bji telur
1sk esen vanila
Cara2
👉campurkan semua bhn & kcau sebati
👉msak ats api kecil & kcau sllu jgn smpai hangus
👉biar sjuk pd suhu bilik
👉blh paipkn pastry cream dlm kulit tat
Selamat mencuba!! 💪💪

Himpunan resepi roti jala


resepi 1
Bahan-bahannya:

️ 3 tin air 1tin=1 tin 500g
️ 4 biji telur
️ 1 tin susu uht @ 1 tin susu cair
️ 1 kg tepung gandum
(pastikan berat tepung 1kg)
️ Pewarna kuning @ warna lain pon boleh
️ Garam (ikut tahap kemasinan masing2)
️ 1/4 tin minyak masak ( bersamaan 100ml)

Resepi ke-2
*1kg tepung gandum faiza
*1 biji telur ayam
Stgh cawan mnyak jagung @ 5 sudu mkn butter/marjerin
*2 liter air
*1 sudu besar garam
Gaul sebati kemudian blender halus.... Kaler ikut citarasa sendiri ye


Resepi ke-3
Bahan..
2 cwn tpg gandum
1 1/2 cwn air
1 biji telur
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
Caranya..
-Masukkan air dlm pengisar..masukkan tpg gandum
-pecahkan sebiji telur
-masukkan garam n pewarna
-kisar smp sebati..kalau adunan agak pekat tambah air sikit..kisar blk
-blh la kirai roti jala ikut cara korang..
Resepi ke-4
Bahan:
1kg tepung gandum
Setengah tin susu cair
4 biji telur
4sudu kecil garam halus atau secukupnya
Air secukupnya
Pewarna kuning lemon
Cara:
Satukan tepung gandum dan garam halus...kacau rata
Masukkan susu cair+telur+air secukupnya hgga menghasilkan bancuhan sedikit pekat
Masukkan pewarna kuning lemon
Kacau rata
Kisar adunan dlm blender atau food processor hgga betul2 halus
(Kisar lama sedikit utk elak adunan bergentel yg akn menyebabkan tersumbat di muncung acuan)
Masukkan adunan yg dah kisar ke dlm bekas yg lebih besar
Tambahkan air hgga mencapai kepekatan yg dikehendaki
Sedia utk dijala
Cara menjala:
Gunakan kuali non stick yg leper
Panaskan kuali
Utk jala yg pertama
Renjiskan minyak menggunakan daun pandan yg diikat seperti penyapu
Kemudian jala seperti biasa...
Renjiskan sedikit minyak ke atas roti jala...
Bila sedikit garing..angkat tanpa palingkan
Gulung seperti biasa
Utk jala kedua
X Perlu renjis minyak
Teruskan menjala
Kemudian bru direnjis minyak
Tggu garing dan angkat tanpa palingkan
Gulung seperti biasa
Tips:
Utk menghasilkan jala yg halus,adunan mestilah x terlalu pekat atau cair
Kena KISAR HALUS ADUNAN UTK ELAK ACUAN TERSUMBAT

KARI AYAM/DAGING
Bahan..
1/2 kilo daging/ayam
2 biji bwg besar*
4 ulas bwg putih*
1 inci halia*
Minyak masak secukupnya
Rempah 4 sekawan
Setangkai daun kari
3 sudu besar pes cili kering
1 paket(kecil rempah kari daging/ayam)
Setengah peket rempah kari pedas
Sekilo santan
Ubi kentang secukupnya
Asam keping secukupnya
Garam
Caranya...
-tumbuk bahan2 bertanda* ketepikan
-tumis bahan2 bertanda dgn minyak yg dipanaskan bersama rempah 4 sekawan n daun kari
-masukkan pes cili kisar,rempah kari n rempah kari pedas yg dijadikan pes kedlm bahan2 tumis td...
-kacau smp pecah minyak
-masukkan ayam/daging
-kacau2 rata masukkan ubi kentang..tunggu smp air ayam/daging keluar n agak kering br masukkan santan
-masukkan asam keping
-perasakan dgn garam..masak sehingga kuah agak pekat br best..


 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel