Isnin, 25 April 2016

Himpunan resepi roti jala


resepi 1
Bahan-bahannya:

️ 3 tin air 1tin=1 tin 500g
️ 4 biji telur
️ 1 tin susu uht @ 1 tin susu cair
️ 1 kg tepung gandum
(pastikan berat tepung 1kg)
️ Pewarna kuning @ warna lain pon boleh
️ Garam (ikut tahap kemasinan masing2)
️ 1/4 tin minyak masak ( bersamaan 100ml)

Resepi ke-2
*1kg tepung gandum faiza
*1 biji telur ayam
Stgh cawan mnyak jagung @ 5 sudu mkn butter/marjerin
*2 liter air
*1 sudu besar garam
Gaul sebati kemudian blender halus.... Kaler ikut citarasa sendiri ye


Resepi ke-3
Bahan..
2 cwn tpg gandum
1 1/2 cwn air
1 biji telur
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
Caranya..
-Masukkan air dlm pengisar..masukkan tpg gandum
-pecahkan sebiji telur
-masukkan garam n pewarna
-kisar smp sebati..kalau adunan agak pekat tambah air sikit..kisar blk
-blh la kirai roti jala ikut cara korang..
Resepi ke-4
Bahan:
1kg tepung gandum
Setengah tin susu cair
4 biji telur
4sudu kecil garam halus atau secukupnya
Air secukupnya
Pewarna kuning lemon
Cara:
Satukan tepung gandum dan garam halus...kacau rata
Masukkan susu cair+telur+air secukupnya hgga menghasilkan bancuhan sedikit pekat
Masukkan pewarna kuning lemon
Kacau rata
Kisar adunan dlm blender atau food processor hgga betul2 halus
(Kisar lama sedikit utk elak adunan bergentel yg akn menyebabkan tersumbat di muncung acuan)
Masukkan adunan yg dah kisar ke dlm bekas yg lebih besar
Tambahkan air hgga mencapai kepekatan yg dikehendaki
Sedia utk dijala
Cara menjala:
Gunakan kuali non stick yg leper
Panaskan kuali
Utk jala yg pertama
Renjiskan minyak menggunakan daun pandan yg diikat seperti penyapu
Kemudian jala seperti biasa...
Renjiskan sedikit minyak ke atas roti jala...
Bila sedikit garing..angkat tanpa palingkan
Gulung seperti biasa
Utk jala kedua
X Perlu renjis minyak
Teruskan menjala
Kemudian bru direnjis minyak
Tggu garing dan angkat tanpa palingkan
Gulung seperti biasa
Tips:
Utk menghasilkan jala yg halus,adunan mestilah x terlalu pekat atau cair
Kena KISAR HALUS ADUNAN UTK ELAK ACUAN TERSUMBAT

KARI AYAM/DAGING
Bahan..
1/2 kilo daging/ayam
2 biji bwg besar*
4 ulas bwg putih*
1 inci halia*
Minyak masak secukupnya
Rempah 4 sekawan
Setangkai daun kari
3 sudu besar pes cili kering
1 paket(kecil rempah kari daging/ayam)
Setengah peket rempah kari pedas
Sekilo santan
Ubi kentang secukupnya
Asam keping secukupnya
Garam
Caranya...
-tumbuk bahan2 bertanda* ketepikan
-tumis bahan2 bertanda dgn minyak yg dipanaskan bersama rempah 4 sekawan n daun kari
-masukkan pes cili kisar,rempah kari n rempah kari pedas yg dijadikan pes kedlm bahan2 tumis td...
-kacau smp pecah minyak
-masukkan ayam/daging
-kacau2 rata masukkan ubi kentang..tunggu smp air ayam/daging keluar n agak kering br masukkan santan
-masukkan asam keping
-perasakan dgn garam..masak sehingga kuah agak pekat br best..


 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel



Tiada ulasan:

Catat Ulasan