Satay Ayam/daging madu
2 kilo ayam/daging di potong dadu
Bahan kisar (jadikn pes)
1 ulas bawang merah (besar)
5 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
4 inci kunyit hidup (bkn yg serbuk)
2 inci halia
2 batang serai
4 biji buah keras
Bahan kisar (kering)
3 sudu ketumbar (bkn yg serbuk)
1 sudu jintan manis (bkn yg serbuk)
1 sudu jintan putih (bkn yg serbuk)
3 sudu kacang tanah
4 bahan ni di sangai terlebih dahulu sampi naik bau brulah di kisar kering hingga halus
Cara-cara
Campur kan ayam dgn kedua-dua bahan kisar td gaul sebati...setelah sebati campur kn gula 1 1/2 cawan (ikut citarasa masing-masing) ...tambah kan madu 1/2 cawan....tambah 1 sudu garam akhir sekali tambah kn 1/2 cawan minyak ...gaul sebati dan perap selama 8jam atau semalaman ...
Campurkan lebihan air perapan satay dgn minyk..ketuk serai dan bolehlah di renjis semasa bakar
p/s :lbh dari 8 jam letak kn dlm peti ais
:madu boleh gantikn dgn gula perang
:sebelum bakar lidi hendaklah di rendam terlebih dahulu untuk mengelakkan terbakar semasa bakar.
Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Ahad, 5 Jun 2016
congo bar
Resipi Congobar (kls berbayar..resipi dr chef)
315gm tpg superfine
1tsp garam
2tsp baking power
150g butter220g gula perang
3bj telor
1tsp esen vanila
300gm dark chop.chip
120gm walnut/pecan/almond/mix fruit*pukul buter& gula.masuk telor*masuk semua bhn kering*bakar
160C 40-45min..api ats&bwh
#jgn duk pandai ckp..'kedekut ilmu kls berbyr".cuba kena kt btg hidung rm250x4kls..kos tu dah boleh beli h.beg coach/ MK origanal..bkn tiruan#tandas awan tu betbyr taw..kencing berak 20sen..mandi 50sen#jgn jd batu api..tuan bdn ok..hak yg bca3 tu yg lebih3..gossip hebat melalu FB ni lah#sekian..rasa nk try resipi sila.kurang2 1fmly boleh mkn.Tak nak try..tak ada siapa yg rugi...
315gm tpg superfine
1tsp garam
2tsp baking power
150g butter220g gula perang
3bj telor
1tsp esen vanila
300gm dark chop.chip
120gm walnut/pecan/almond/mix fruit*pukul buter& gula.masuk telor*masuk semua bhn kering*bakar
160C 40-45min..api ats&bwh
#jgn duk pandai ckp..'kedekut ilmu kls berbyr".cuba kena kt btg hidung rm250x4kls..kos tu dah boleh beli h.beg coach/ MK origanal..bkn tiruan#tandas awan tu betbyr taw..kencing berak 20sen..mandi 50sen#jgn jd batu api..tuan bdn ok..hak yg bca3 tu yg lebih3..gossip hebat melalu FB ni lah#sekian..rasa nk try resipi sila.kurang2 1fmly boleh mkn.Tak nak try..tak ada siapa yg rugi...
Resepi mee rebus mudah
Bahan bahanya
3 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1/2inchi halia
2 batang serai
1/2 inchi lengkuas
1/2 mangkuk kecil buah keras
2 biji keledek - rebus
1 mangkuk ikan bilis rebus ( yang ini siap direbus ya bukan kita rebus sendiri )
1 mangkuk udang geragau rebus ( yg dah siap dijual rebus , kl rebus sendiri airnya tak perlu diambil )
1/2 mangkuk kecil taucho ( lenyek kasar )
2 keping tempe
1/2 kg daging tetel - rebus ( air rebusan jgn dibuang )
1 1/2 senduk nasi rempah daging
Gula garam secukup rasa
caranya
Kisar bawang besar bawang putih halia serai dan lengkuas
Panaskan minyak dan tumis garing
Bila dah garing masukkan rempah kari daging dan masak sehingga pecah minyak
Matikan api dan ketepikan
Kisar keledek udang geragau ikan bilis buah keras dan tempeh
Nak kisar semua sekali pun ok nak kisar asing pun ok
Taucho dilenyek kasar jika nak kisar halus pun ok
Satukan kesemua bahan diatas bersama air rebusan daging ini dan masak sehingga mendidih
Tambah air jika perlu
Jgn terlalu byk nanti kuahnya cair
Bila dah mendidih masukkan rempah yg telah ditumis tadi
Masak sehingga pekat
Masukkan garam gula dan perasa
Sedia dihidang
3 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1/2inchi halia
2 batang serai
1/2 inchi lengkuas
1/2 mangkuk kecil buah keras
2 biji keledek - rebus
1 mangkuk ikan bilis rebus ( yang ini siap direbus ya bukan kita rebus sendiri )
1 mangkuk udang geragau rebus ( yg dah siap dijual rebus , kl rebus sendiri airnya tak perlu diambil )
1/2 mangkuk kecil taucho ( lenyek kasar )
2 keping tempe
1/2 kg daging tetel - rebus ( air rebusan jgn dibuang )
1 1/2 senduk nasi rempah daging
Gula garam secukup rasa
caranya
Kisar bawang besar bawang putih halia serai dan lengkuas
Panaskan minyak dan tumis garing
Bila dah garing masukkan rempah kari daging dan masak sehingga pecah minyak
Matikan api dan ketepikan
Kisar keledek udang geragau ikan bilis buah keras dan tempeh
Nak kisar semua sekali pun ok nak kisar asing pun ok
Taucho dilenyek kasar jika nak kisar halus pun ok
Satukan kesemua bahan diatas bersama air rebusan daging ini dan masak sehingga mendidih
Tambah air jika perlu
Jgn terlalu byk nanti kuahnya cair
Bila dah mendidih masukkan rempah yg telah ditumis tadi
Masak sehingga pekat
Masukkan garam gula dan perasa
Sedia dihidang
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel
disini:
#stay safe, keep travel
Khamis, 2 Jun 2016
kek tiramisu
Kek tiramisu
Birthday cake special untuk pak
mertua,1st time buat xtau rasa pa...hihi,nk tau sedap ka dak kena tggu depa mkn
dulu,nebes cheq 😁😁😁
Bahan2 utk kek :
4 biji telur
1 sb ovelet
1 st esen vanilla
1 cwn gula kastor
1/2 cwn minyak masak
1/2 cwn fresh milk
2 cwn tpg gandum
1 st baking powder
1 sb ovelet
1 st esen vanilla
1 cwn gula kastor
1/2 cwn minyak masak
1/2 cwn fresh milk
2 cwn tpg gandum
1 st baking powder
Caranya:
- telur+ovelet+esen+gula mix smpai kembang dan gebu,guna high speed ye
-masukkan myk dan susu,mix sebati
-masukkan tepung sket demi sket,guna low speed ye..mix sampai sebati
- bahagikan kpd 3 adunan
1. Adunan original
2. Adunan koko
(1paket nescafe blew,jadikan pes)
3. Adunan coklat
(2sb serbuk koko)
* saya tmbhkn sedikit pewarna koko ke dlm adunan koko dan coklat utk warna yg lbh cantik
- griskan loyang dan lapik dgn baking paper
- tuang adunan coklat dulu dan kukus sampai masak,dh masak tuang adunan koko,dh masak tuang adunan original,kukus sampai masak,bila cucuk lidi tu xmelekat ye
- bila dh masak telangkupkn atas redai dan telangkupkn blk ats papan kek
- ok kek panas2 lg saya dh trimkn tepi2 kek,part ni xjd masalah kalau nk trim pon
- tggu sejuk baru hias
- telur+ovelet+esen+gula mix smpai kembang dan gebu,guna high speed ye
-masukkan myk dan susu,mix sebati
-masukkan tepung sket demi sket,guna low speed ye..mix sampai sebati
- bahagikan kpd 3 adunan
1. Adunan original
2. Adunan koko
(1paket nescafe blew,jadikan pes)
3. Adunan coklat
(2sb serbuk koko)
* saya tmbhkn sedikit pewarna koko ke dlm adunan koko dan coklat utk warna yg lbh cantik
- griskan loyang dan lapik dgn baking paper
- tuang adunan coklat dulu dan kukus sampai masak,dh masak tuang adunan koko,dh masak tuang adunan original,kukus sampai masak,bila cucuk lidi tu xmelekat ye
- bila dh masak telangkupkn atas redai dan telangkupkn blk ats papan kek
- ok kek panas2 lg saya dh trimkn tepi2 kek,part ni xjd masalah kalau nk trim pon
- tggu sejuk baru hias
Ok part utk topping pulak
bahan2nya:
250gm cream cheese
1/2 tin susu pekat
120gm butter
- cream cheese+susu pekat+butter mix sampai hilang ketul2...mix bg licin
*tuang terus ats kek
250gm cream cheese
1/2 tin susu pekat
120gm butter
- cream cheese+susu pekat+butter mix sampai hilang ketul2...mix bg licin
*tuang terus ats kek
Pastu ayak
nescafe+milo+serbuk koko
*bhn2 ni saya guna 1sk kecil ja
*saya campur semua bhn ni dan ayak dulu pastu baru ayak ke ats kek
*buah nk bg shining celup buah dlm piping jelly ye
*bhn2 ni saya guna 1sk kecil ja
*saya campur semua bhn ni dan ayak dulu pastu baru ayak ke ats kek
*buah nk bg shining celup buah dlm piping jelly ye
kek span
Kek span
Bahan2
1cawan marjerin
1cawan gula halus
2cawan tepung naik sendiri
1sudu kecil esen vanilla
5biji telur
1cawan marjerin
1cawan gula halus
2cawan tepung naik sendiri
1sudu kecil esen vanilla
5biji telur
Pukul gula dan marjerin hingga kembang….Masukkan telur sebiji
demi sebiji..hingga sebati +esen vanila..putar masukkan tepung sedikit demi
sedikit
kek sarang semut
kek sarang semut yg mudah yg pasti sukatan adunan kecil
Saiz loyang 6 inci je...komen share tu share
Bahan2
1/2 cawan gula pasir perangkan
1/2 cawan air panas masukkn hati2 takut memercik
2sb butter masukn dan bia cair ok bia sejuk
3 bijik telur mix kan kmbang
Masukkn 1/2 cawan susu pekat
Kacau kan shj
Ayak dulu 3/4 cawan tepung gandum+
1sk baking powder
2sk soda bikarbonatlmasuk dalam adunan
Telur td kacau je rata last masukkn
Gula perang td kacau
Oles loyang pakai butter atau letak baking paper
Pas masak kek ni mmg melekat ye ok masuk adunan
ttup permukaan loyang dan bia kan 2 jam atau lebih
Lg lama lg owesome sarang nye jgn buka loyang selagi
Belum masa mengukus atau bakar..panaskan oven dan bakar suhu
160 masa 50 hngga 1 jam
Kukus 45 mnt hingga 50 mnt api sederhana
resepi kek sarang 🐜🐜..ni resepinya..sumber dari nasrin home bakeries..setakat yg pernah sy buat resepi ni paling menepati citarasa sy
Saiz loyang 6 inci je...komen share tu share
Bahan2
1/2 cawan gula pasir perangkan
1/2 cawan air panas masukkn hati2 takut memercik
2sb butter masukn dan bia cair ok bia sejuk
3 bijik telur mix kan kmbang
Masukkn 1/2 cawan susu pekat
Kacau kan shj
Ayak dulu 3/4 cawan tepung gandum+
1sk baking powder
2sk soda bikarbonatlmasuk dalam adunan
Telur td kacau je rata last masukkn
Gula perang td kacau
Oles loyang pakai butter atau letak baking paper
Pas masak kek ni mmg melekat ye ok masuk adunan
ttup permukaan loyang dan bia kan 2 jam atau lebih
Lg lama lg owesome sarang nye jgn buka loyang selagi
Belum masa mengukus atau bakar..panaskan oven dan bakar suhu
160 masa 50 hngga 1 jam
Kukus 45 mnt hingga 50 mnt api sederhana
resepi kek sarang 🐜🐜..ni resepinya..sumber dari nasrin home bakeries..setakat yg pernah sy buat resepi ni paling menepati citarasa sy
Bahan utk gula
hangus :
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar marjerin @ mentega
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar marjerin @ mentega
Cara buat gula hangus:
1. Masak gula dlm kuali hingga bertukar warna perang @ keemasan.- api sederhana.Pastikan gula sentiasa dikacau.
2. Kemudian, tuangkan air panas ke dlm gula hangus tadi. Semasa proses tuang air panas ni, hati2 kerana air gula akan membuak @ meletup.
3. Setelah air dimasukkan, gula akan sedikit berketul, biarkan dan teruskan kacau hingga larut.
4. Setelah gula larut, masukkan marjerin. Tutup api & sejukkan. ( ingat mesti sejukkan dulu, kalau x kek jadi bantat)
1. Masak gula dlm kuali hingga bertukar warna perang @ keemasan.- api sederhana.Pastikan gula sentiasa dikacau.
2. Kemudian, tuangkan air panas ke dlm gula hangus tadi. Semasa proses tuang air panas ni, hati2 kerana air gula akan membuak @ meletup.
3. Setelah air dimasukkan, gula akan sedikit berketul, biarkan dan teruskan kacau hingga larut.
4. Setelah gula larut, masukkan marjerin. Tutup api & sejukkan. ( ingat mesti sejukkan dulu, kalau x kek jadi bantat)
Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut 🍒
sumber : cida de'nuanza
Dicuba oleh ; mawar wilsa
Dicuba oleh ; mawar wilsa
🍎Gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan
2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
cara:
✔ Masukkan gula dlm periuk..guna api sederhana kecil..kacau hingga gula larut..JANGAN SAMPAI HITAM NANTI PAHIT TAK BOLEH GUNA..
✔ Masukkan air panas ke dlm gula tadi..HATI-HATI GULA AKAN MELETUP2 SIKIT..kacau guna sudip kayu panjang kacau hingga semua mencair..
✔ Masukkan mentega dan biarkan larut..tutup api dan biarkan sejuk..
✔ Bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...tutup api dan sejukkan
✔ Masukkan gula dlm periuk..guna api sederhana kecil..kacau hingga gula larut..JANGAN SAMPAI HITAM NANTI PAHIT TAK BOLEH GUNA..
✔ Masukkan air panas ke dlm gula tadi..HATI-HATI GULA AKAN MELETUP2 SIKIT..kacau guna sudip kayu panjang kacau hingga semua mencair..
✔ Masukkan mentega dan biarkan larut..tutup api dan biarkan sejuk..
✔ Bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...tutup api dan sejukkan
🍎Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
🍎Cara-cara
✔ Pukul telur hingga kembang
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh-saya guna mixer..)
✔ Masukkan susu pekat - saya guna gula kastor 1/2 cawan
✔ Mix sampai sebati
✔ Masukkan esen vanila
✔ Tepung gandum + soda + baking powder- diayak
masukkan dlm adunan..mix sebati
✔ Last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
Mix lagi..
✔ Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah dan suhu antara 160-180 darjah celcius... 5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
✔ Jika kek belum masak, tambah 5 mnt lagi..
✔ Biarkan sejuk sebelum dipotong... #mawarwilsa
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh-saya guna mixer..)
✔ Masukkan susu pekat - saya guna gula kastor 1/2 cawan
✔ Mix sampai sebati
✔ Masukkan esen vanila
✔ Tepung gandum + soda + baking powder- diayak
masukkan dlm adunan..mix sebati
✔ Last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
Mix lagi..
✔ Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah dan suhu antara 160-180 darjah celcius... 5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
✔ Jika kek belum masak, tambah 5 mnt lagi..
✔ Biarkan sejuk sebelum dipotong... #mawarwilsa
air gula
Saya pernah niaga cendol, ratio gula pasir dan gula merah yg
saya guna 1.1kg gula pasir campur 900gm gula merah, masak dgn air, sukatan air
dah lupa jumlah air secukupnya dgn kelikatan yg kita mahu. Saya letak 1/2 sudu
kecil kapur mkn semasa masak air gula tu.
Abg sy nega cendol dia guna 4 jenis gula:-
Gula kabung yg gemuk tu
Gula kabung Kelantan yg nipis2 tu yg warna dia coklat muda
Gula merah paket
Dan madu...mmg kos utk wat agak mahal tp org minum puas ati....lupa 5 jenis semuanya satu lg palm suga
Gula kabung yg gemuk tu
Gula kabung Kelantan yg nipis2 tu yg warna dia coklat muda
Gula merah paket
Dan madu...mmg kos utk wat agak mahal tp org minum puas ati....lupa 5 jenis semuanya satu lg palm suga
1kg
gula putih + 1kg gula merah timbang tu... Daun pandan.
Gula putih tu letak dlm periuk dulu biar cair mcm nk buat gula hangus.. Jangan hngus sangat... Sikit je.. Kang pahit plk.. Hehe Terus masuk air then masuk gula merah.. 😃😃😃
Klu sy cuma guna gula pasir putih,gula merah n nissan...tuang
semua dlm periuk masukkn air smpi tenggelam bahan td n masak ngan api
perlahan...kacau sekali sekala..jgn api kuat nnt air gula melimpah...masak smpi
mendidih n hancur semua bahan td...anda pasti dpt air gula yg pekat n
sedap...slmt mencuba..
1kg
gula putih + 1kg gula merah + Daun pandan. Wat pekat2
Akak niaga klu nak buat air gula merah pekat adek msk gula merah
1 Kilo gula putih 1 kilo mmg pekat..
Buh kicap mi tu sket
Langgan:
Catatan (Atom)