Sabtu, 14 Jun 2014

Puding jagung

Puding Jagung ((Resepi dri Sheena)
1 1/2 cwn tepung jagung
1 cwn tepung kastard
3 sudu besar jagung ala krim
1 cwn gula
Sedikit garam
1 tin susu cair
300 ml santan
1000ml air
Campurkn bahan diatas dn bancuh dgn susu cair, santan dn air.bancuh semuanya jgn sampai brketul..panaskn diatas api..gunakn api sederhana. .kacau selalu jgn sampai dia kerak dibwh..kacau sampai likat dn betul2 masak.setelah masak tuangkn kedlm loyang.akk guna lyg 10×10..setelah sejuk blh la dihidangkn.
Slmt mencuba

popia basah

RESEPI POPIA BASAH:
Resepi Popia Basah Dari Cheq Norliah Kamaruddin. Terima Kasih Anakanda kerana sanggup Pm tunaikan permintaan ayah. Moga Allah SWT perluaskan rezki dan barakah ke atas mu...amiin.

Resepi utk kulit:
- 1 kg tepung gandum
- 41/2 cwn air
- 1 biji putih telur
- 7 sudu mkn myk msk
- 5 sudu teh garam
- 2 sudu mkn tepung ubi....

p/s:semua tu lia satukan uli smpai tgn x melekit....perap 5 jam

Resepi untuk sosnya:
- 3 kg cili boh (guna separuh jer).
- 1kg gula.
- 10 biji bwg besar.(blender)
- 2 gengam udg Ggeragau.(blender)
- 3 labu bwg putih.(blender)
- garam lia ikut suka hati lia x sukat pulak masa buat tu sama gak mak ajinomoto
- masak sos ini dlm api kecik tp lama dlm 6 jam....(tahan lama )

Resepi untuk inti...
- parutkan sengkuang ...carot ....
- kacang goreng(tumbuk)
P/s: lia guna 2 bhn tu ajer ..kalau guna timun n togel cepat basi...

PIZZA AYAM HAWAIIAN


BAHAN DOH PIZZA
200 grm tepung gandum
125 ml air suam
1 paket yis segera
2 camca besar mentega atau minyak zaitun
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam halus
1-2 sudu besar shortening

BAHAN UNTUK TOPPING :

1 tin sos speghetti PREGO TRADITIONAL-guna separuh je
1-2 ketul dada ayam
1 sudu kecil mix italian herbs
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
Cheese monzarella
Cheese cheeder
cili capsicum - potong nipis-nipis
cendawan butang- potong nipis
nenas tin - potong kecil-kecil
*Potong bawang besar dan cincang halus bawang putih .-Dada ayam dipotong nipis dan dicincang . Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang sampai layu kemudian masukk semua dada ayam dengan mix herbs serta garam secukup rasa . Biarkan ayam ni cukup masak tutup api dapur dan ketepikan.

CARA MEMASAK :

UNTUK DOH :- Bancuh yis serta gula dengan 3 sudu air suam , kacau rata dan tunggu berbuih. Gaul garam dengan tepung hingga rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.

Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seleuruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit . Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .

Sapu sos pada pemukaan doh tadi, kemudian boleh la ditaburkan susun cendawan butang , cili capsicum , nenas , ayam dan last sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar .Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga topping masak kekuningan.