Ahad, 17 Januari 2016

kek coklat


bhn A:(dimasak double boiler smp smua larut,sjukkn)
1cwn gula
1cwn serbuk koko
2sb butter
1cwn susu cair
1cwn mnyak jgung/mnyak masak
bhn B:(campur smua,pkul dgn whisk)
1cwn susu pkat
1cwn tpung gndum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
3bji tlur
**campur kdua2 bhn,sebatikn dan kukus/bkar shgga masak

Topping:(double boiler hg larut,sjukkn sblom tuang atas kek yg suhu blik)
1/2cwn serbuk koko
1/2cwn susu pkat
2sb butter



KEK COKLAT KUKUS LAPIS KEJU (Resepi asal kek coklat dr Chef Hanieliza)

Bahan A [Kacau rata]
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang

Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat

Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla

Cara
1. Panaskan kukusan
2 Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
6. Kukuskan separuh adunan selama 20 minit atau sehingga masak dengan api sederhana.
7. Keluarkan loyang, tuangkan adunan keju. Kukus 15 minit.
8. Keluarkan loyang, tuang baki adunan coklat. Kukus 20 minit atau sehingga masak.
7. Hiaskan dengan krim coklat

BAHAN LAPISAN KEJU

250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.



Kek chocolate moist
BAHAN A
2 cwn tepung self-raising
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil bikarbonat
*Hendaklah diayak bersama

BAHAN B
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
1 cwn gula perang
1 cawn serbuk koko 
2 bj telur
esenvanilla 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan