Jumaat, 10 Julai 2015

kek butter

BUTTER CAKE
..moist..supersoft and fluffy..
..by Sofea Omar
1 ketul @ 250 gm @ 1 cawan butter
..akk guna buttercup je
1 1/2 cawan gula kastor
4 biji telor A
1 penutup esen vanilla
2 1/2 cawan tepung gandum..
1 sd kecil baking powder..
..ayak 2 x
1 cawan susu segar
Pukul butter dan gula sampai putih gebu..
Masukkan telor satu persatu
Pukul sebati..pelan je..masukkan esen..
Masukkan tepung selang seli dgn susu
Kaup balik guna spatula/senduk kayu
Bakar suhu 170.. 50minit..1 jam
..ikut kesesuaian oven masing2 yee...
Api atas bawah..bila atas dah nampak perang..tukar api bawah sahaja.

KEK BUTTER
Bahan² :-

250 g butter
250 g tepung gandum
200 g gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
1 sudu mkn b.powder
~ Sbg tambahan sy cmpak asam manis,cips coklat & buah ceri merah lebihan projek kek raya aritu...hihi
Cara² :-
-Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
-Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).
-Masukkan telur sebiji demi sebiji d'dalam selang seli dengan tepung.Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
-Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu.
-Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak.




BUTTER CAKE#
100g mentega (butter)
100g margerin
130g gula castor
4 bj telur B
150g tepung gandum (nak guna tepng selfrising pn boleh)*
1 sudu besar serbuk penaik*
15g tepung jagung*
25g tepung susu*
1 sudu teh esen vanilla
(Bahan bertanda * Tepung gandum, serbuk penaik, tepung jagung dan susu tepung diayak bersama trlebih dahulu)
CARA:
1. Pukul mentega, margerin dn gula castor smpai gebu. Bila gebu, adunan akn berwarna lebih cerah.
2. Masukkan telur satu persatu bersama esen vanilla dn pukul laju brtujuan supaya telur cepat sebati. Tp sekejap sj, jgn lama2 ye.
3. Masukkan adunan tepung yg tlh diayak sedikit demi sedikit dgn kaedah kaup balik. Tak perlu pakai mixer. Pastikan adunan betul2 sebati dan tak berketul2.
4. Tuang ke dalam loyang yg dialas kertas minyak dan bakar dgn suhu 180°c selama 1 jam atau sehingga masak. Api ats dn bwh yee...
*mentega (butter) klau nk sedap pkai brand Anchor... Tp klau nk guna buttercup pn boleh.
*margerin pula blh guna planta atau daisy.
*tepung susu sy guna fernleaf. Tp klau nk pkai brand lain pn xde masalah... dutch lady ke, susu tepung anak ke hehe...




Butter Cake (Kukus)

Bahan-bahan:

4 biji telur
1 cawan mentega/marjerin
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
5 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna-ikut citarasa

Cara-cara:

Ayak tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
Putar mentega dan gula hingga putih.
Masukkan telur satu persatu dan putar kembang.
Masukkan tepung yang diayak tadi, esen vanilla dan susu pekat manis..sebatikan.
Bahagikan adunan mengikut citarasa nak buat berapa warna. Titiskan pewarna gaul..masukkan setiap pewarna dalam piping beg dan pipe ke dalam paper cup..
Kalau nak buat macam kek marble pun boleh..sendukkan je adunan masuk dalam loyang..gris loyang dengan butter atau lapik kertas minyak..
Panaskan pengukus...kalau sebiji kek guna loyang kukus 1 jam
Kalau buat dalam paper cup/bekas dadih..dalam 15 minit dengan api sederhana.
Senang sangat. Mesti cuba.
Dengan satu adunan kita boleh cuba perlbagai bentuk kek.




BUTTER CAKE
Bahan2nya:
250 gm butter
200 gm gula caster
2 camca teh ovellate
4 biji telur
270 gm tepung superfine
1 st baking powder
60 gm susu pekat
2sb susu segar
sedikit esen vanila
Cara2nya:
1) Ayak tepung dgn baking powder - ketepikan
2) Putar butter, gula dan ovellate hingga kembang dan berkrim
3) Masukkan telur sebiji2 sambil terus memutar.
4) Masukkan susu pekat dan susu segar bersilih ganti dengan tepung.
5) Alas loyang dgn kertas minyak (tp saya tak alas sebab saya gunakan loyang bulat seperti dlm gambar).
6) Dibahagian atasnya saya celupkan chopstik ke dalam botol pewarna yg saya suka dan saya lorekkan dengan cara memutar2kan chopstik itu mengikut arah jam.
6) Bakar pd suhu 160'c (mengikut kapasiti oven masing2) selama 45-50 minit atau sehingga masak...SIAP..
SELAMAT MENCUBA

MOIST BUTTER CAKE - ENGLISH VERSION
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
SUNDAY - 12•07•2015
RECIPE BY : OWNER CHEF ALINAH BINTE ALI
@ HOT OVEN & PAPER MALL
PHOTO BY : TWINS AMZANEE @ COFFEE TALK
NOTE :
RE - POST UPON REQUEST. THANK YOU FOR SHARING MY POST. PLEASE PROCEED TO SHARE AS YOU DESIRE.
INGREDIENTS :
375 GRAM SALTED BUTTER - SOFTENED
300 GRAM EGGS - AROUND 6 EGGS AND WEIGHT IT FIRST THEN SEPARATE WHITE EGGS AND THE YOLKS.
300 GRAM SELFRAISING FLOUR - SIFTED
225 GRAM CASTER SUGAR
90 ML EVAPORATED MILK
75 GRAM CASTER SUGAR
2 TEASPOONS VANILLA EXTRACT
THINGS TO DO :
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
PREPARE A 9 / 10 INCH SQUARE PAN. LINE THE BASE OF THE PAN DAN GREASE THE BASE AND THE SIDES.
YOU CAN ALSO USE PAPER CUPS IF DESIRE. JUST ADD 100 GRAM CHOCOLATE RICE INTO BATTER IF YOU WANT TO MAKE IT "MOIST CHOCOLATE RICE BUTTER CAKE"
METHOD :
(01) BEAT WHITE EGGS AND 75 GRAM CASTER SUGAR UNTIL STIFF AND SET ASIDE.
(02) BEAT BUTTER AND 225 GRAM CASTER SUGAR UNTIL PALE AND FLUFFY.
(03) ADD IN VANILLA EXTRACT AND BEAT FOR AWHILE.
(04) ADD IN EGG YOLKS WHILE BEATING ONE BY ONE AND BEAT UNTIL WELL COMBINE.
(05) TURN MIXER TO LOW SPEED AND ADD IN HALF OF THE FLOUR AND HALF OF THE EVAPORATED MILK, AND MIX UNTIL WELL INCORPORATED.
(06) ADD IN THE BALANCE OF FLOUR AND EVAPORATED MILK AND MIX UNTIL WELL INCORPORATED.
(07) ADD IN HALF THE EGG WHITES MIXTURE AND MIX WELL. THEN OFF THE MIXER.
(08) ADD IN THE BALANCE OF EGG WHITES AND FOLD IN WITH SPATULA UNTIL WELL COMBINED.
(09) POUR BATTER IN PAN AND LIFT UP THE PAN AND SLOWLY BANG ONCE.
(10) BAKE FOR 50 - 60 MINUTES AT 150 - 160 CELSIUS OR UNTIL SKEWER COMES OUT CLEAN.
(11) AFTER BAKING, LET THE CAKE TO COOL FIRST IN THE PAN, THEN CAN PUT ON THE RACK.



BASIC BUTTER CAKE:
Bahan (A): 200 gm majerin planta
50 gm butter Anchor
150 gm gula kastor
100 gm gula aising
(B) 250 gm telur -tanpa kulit
1/4 sudu kecil esen vanilla
(C) 250 gm tepung gandum blue key@ cap kunci - diayak
1 sudu kecil baking powder - diayak
Cara-caranya:
1. Putar bahan (A) sehingga creamy (bg nampak creamy putih).
2. Masukkan telur & esen vanilla.Putar hingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit( semasa masuk tpg ,perlahankan kelajuan mixer). Jangan diputar terlalu lama .
4. Masukkan perisa / pewarna mengikut citarasa anda.
5. Masukkan kedalam loyang 8 inci..Bakar pada suhu 160 C selama 45 minit - 1 jam.(sehingga masak)
NOTA : 1. Jika menggunakan mixer TRIO..resepi ini hendaklah dibuat 2 adunan lg cantik teksturnya..kalau 2 adunan..dapat 2 bekas 8 inci square / bulat.
2. Resepi ini boleh dipelbagaikan..dlm gambar ni menggunakan basic resepi shj.

OLD FASHIONED BUTTER CAKE
rspi en. Goggles je
Alhamdulillah...sgt puas ati
1 cwn buttter
2 cwn gula caster (sy guna 1 3/4cwn)
4 bj telur besar
1 st esen vanilla
3 cwn tpg gndum (sy kurangkn 3sb sbb telur kecil)
1 st baking pwder
1 cwn buttermilk
Ayak tpg dn bPwder
putar gula dn butter hingga putih gebu. Masukkan telur sbj demi sbj diikuti dgn esen. masukkan tepung berselang seli dgn buttermilk. putar rata shj. berhenti memukul jika sdah sbati. jgn terlebih adun
bakar slama 40-55minit suhu 170-180
**utk mmbuat efek marble dpermukaan kek, tinggalkan sedikit adunan plain utk dcampurkan dgn warna pilihan
**utk mmbuat buttermilk sndiri..1cwn susu segar dcampur dgn 1sb cuka atau jus lemon dn biar sektika hingga klihatan brketul2
** sy cmpurkan sedikit pwrna kuning utk kelihatan spt dlm gmbr
DURIAN BUTTER CAKE - MALAY VERSION
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
SUNDAY - 07•06•2015
RECIPE & PHOTO BY : VERONICA'S KITCHEN
@ FOODFORLIFE
BAHAN (A) :
250 GRAM MENTEGA
170 GRAM GULA CASTER
BAHAN (B) :
4 BIJI TELUR
BAHAN (C) :
250 GRAM ISI DURIAN DIKISAR DALAM FOOD PROCESSOR
BAHAN (D) : DIAYAK
230 GRAM TEPUNG SELFRAISING
1/4 SUDU TEH BICARBONATE OF SODA
1/8 SUDU TEH BAKING POWDER
CARA NYA :
PUKUL (A) SEHINGGA KEMBANG SETELAH ITU MASUKKAN (B) SATU PERSATU SAMBIL DIPUKUL SEHINGGA RATA. MASUKKAN (C) PUKUL LAGI SEHINGGA RATA LALU MATIKAN MIXER. MASUKKAN (D) DAN KAUP BALIK DENGAN SPATULA SEHINGGA RATA.
MASUKKAN 3/4 PENUH ADUNAN KEDALAM PAPER CUP DAN KEMUDIAN DIBAKAR SELAMA 25 - 30 MINIT DENGAN SUHU 160 - 170 DARJAH SELSIUS. SUHU KEPANASAN MENGIKUT KETUHAR MASING - MASING.
NOTA KAKI :
SELAIN DURIAN ANDA BOLEH GANTIKAN DENGAN CEMPEDAK, BLUEBERRY, MANGA, PRUNE, STRAWBERRY.
SELAMAT MENCUBA DAN SALAM MESRA.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan