Jumaat, 25 Julai 2014

HAVENLY CARROT CAKE

Resepi Carrot Cake by Chef Syahir
Bahan-bahan
1 cawan (100 gram) pecans atau walnut 
Paun 3/4 (340 gram) lobak mentah (kira-kira 2 1/2 cawan halus parut)
2 cawan (260 gram) tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
4 biji telur gred A
Brown sugar 1 1/2 cawan (300 gram)
1 cawan (240 ml) minyak daisy
2 sudu teh essen vanilla
Kismis (Pilihan)


Cara - cara :
Panaskan ketuhar kepada 180oc dan gunakan loyang 8 inch
Bakar pecans atau walnut selama 8 minit atau hingga warna perang dan wangi. Biarkan sejuk dan kemudian cop kasar.
Parut lobak.
Dalam mangkuk yang berasingan gaul tepung, baking soda, baking powder, garam, kismis dan cinnamon powder.
Dalam mangkuk mixer, pukul telur sehingga berbuih (kira-kira 1 minit). Secara beransur-ansur tambah gula dan pukul
sehingga adunan sebati dan kembang (kira-kira 3 - 4 minit). Tambah minyak dalam adunan dan tambahkan essen vanilla. Tambah campuran tepung dan pukul sehingga sebati. Dengan spatula, masukkan lobak secara sikit demi sedikit.
Bakar 30 minit atau sehingga masak.
Share supaya tidak hilang Emotikon smile





They make carrot cake the right way in Brazil: with chocolate on top!
RECIPE:
3 medium sized carrots
3 eggs
¾ cup vegetable oil
2 cups flour
1.5 cup sugar
1 tablespoon baking powder

1 cup sugar
1 cup chocolate powder
¼ cup milk
50g butter
Add the carrots, the eggs and the oil in a blender and blend it for at least 5 minutes. In a bowl, mix flour, sugar and baking powder. Pour the carrot-egg-oil puree in to the dry ingredients mixture. Place in a 8-inch cake pan and bake for 45min at 350 F.
For the icing, just mix sugar, chocolate powder, milk and butter in a saucepan and mix it well. When it comes to a boil, wait 1 minute and turn off the heat.



Kredit :zila4ever.blogspot

BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder* - 
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak) -
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula perang - soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang

BAHAN CREAM CHEESE TOPING 
100 g mentega
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA 

1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 5 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.

3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.

4. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan.

CREAM CHEESE 

1. Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. 
2. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka



KEK CARROT
Dah byk kali try resipi kek carrot, tapi yang ni memang best. Tak caya try ler...
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula putih
2 cawan tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
1 cawan kacang pecan atau walnut yang dicincang
Cara-cara
1. Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
2. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
3. Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesin, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati

5. Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk dengan lidi.

MALAY VERSIONđź’›
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
SATURDAY - 01•08•2015
RECIPE & PHOTO BY : OWNER CHEF MUNIRA BAMADHAJ
TRANSLATION BY : OWNER CHEF ALINAH BINTE ALI
BAHAN NYA :
(A) GAUL SEHINGGA RATA DAN KETEPIKAN
260 GRAM TEPUNG SERBAGUNA
1 - 1/2 SUDU TEH BAKING POWDER
1 - 1/2 SUDU TEH SERBUK KAYU MANIS
1 SUDU TEH BICARBONATE OF SODA
1/2 SUDU TEH GARAM
(B)
300 GRAM GULA HALUS
4 BIJI TELUR SAIZ BESAR
(C)
240 ML MINYAK SAYUR
2 SUDU TEH ESEN VANILLA
(D)
150 GRAM NENAS DALAM TIN BENTUK CINCIN - TUSKAN AIR NYA DAN DIKISAR.
(E)
340 GRAM LOBAK MERAH - DIPARUT HALUS
100 GRAM WALNUT - DIPANGGANG & DICINCANG
CARA NYA :
1. PANASKAN KETUHAR PADA SUHU 180 DARJAH SELSIUS. GUNAKAN LOYANG BUNDT UKURAN 10" DAN SAPUKAN MENTEGA SERTA DITABURKAN DENGAN TEPUNG.
2. GUNAKAN MIXER DAN PUKUL (B) DENGAN KELAJUAN HIGH SPEED SEHINGGA PUCAT DAN PEKAT. KEMUDIAN TUKARKAN KEPADA KELAJUAN LOW SPEED LALU MASUKKAN (C) DAN PUKUL SEHINGGA RATA.
3. DENGAN KELAJUAN LOW SPEED MASUKKAN (A) PUKUL SEHINGGA RATA. MASUKKAN (D) PUKUL SEHINGGA RATA DAN MATIKAN MIXER.
4. MASUKKAN (E) DAN KAUP BALIK (FOLD IN) DENGAN SPATULA SEHINGGA RATA. KEMUDIAN TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG BUNDT.
5. MASUKKAN LOYANG KEDALAM KETUHAR DIRACK BAHAGIAN TENGAH DAN BAKAR SELAMA 40 MINIT. KEMUDIAN TURUNKAN SUHU KEPADA 170 DARJAH SELSIUS DAN BAKAR SELAMA 5 MINIT. UJI KEK DENGAN MEMASUKKAN LIDI DIBAHAGIAN TENGAH DAN JIKA BERSIH, TANDANYA IA TELAH MASAK.
6. BIARKAN KEK SELAMA 20 - 30 MINIT DIDALAM LOYANG. KEMUDIAN BARU DIKELUARKAN DARI LOYANG.
CREAM CHEESE GLAZE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
BAHAN NYA :
125 GRAM KRIM KEJU - LEMBUT
4 - 8 SUDU MAKAN GULA AISING - DIAYAK
1/2 SUDU TEH ESEN VANILLA
SUSU SEGAR PENUH KRIM IKUT KEPERLUAN
CARA NYA :
1. PUKUL KRIM KEJU SEHINGGA BERKRIM. MASUKKAN VANILLA SERTA GULA AISING PUKUL RATA.
2. MASUKKAN SUSU SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIPUKUL SEHINGGA RATA DAN MENGIKUT TEKSTUR YANG ANDA KEHENDAKI. TEKSTUR HARUS MUDAH MELELEH TETAPI TIDAK TERLALU CAIR.
3. MASUKKAN KEDALAM PIPING BAG SUPAYA MUDAH UNTUK DIGUNAKAN.
4. PICITKAN GLAZE KEATAS KEK YANG TELAH SEJUK DAN TABURKAN DENGAN WANUT CINCANG JIKA SUKA.

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH USTAZAH


******************************************************
Ha..ini dia resepi yang selalu menjadi Pujaaah Hatiii ku.. iaitu AYAM BEREMPAH stail Ustazah. Lain orang lain cara. Ni mood baik sikit petang ni, sempena ayahanda saya Mamak Haji yang dok bg petua-petua Ayam Goreng tu..khas untuk ayahanda ya dan kawan-kawan lain.

Bahan-bahannya :
1 ekor ayam [potong 4/ 8 dan bersihkan]
3 s/b rempah kari ayam/daging
1 s/b rempah kari ikan
1 s/b serbuk kunyit
Bahan kisar
3 biji bawang merah besar]
5 ulas bawang putih ] mesin halus
6 inci halia ]
6 inci lengkuas ]
3 batang serai ]
garam
Sedikit gula Melaka

Sebiji telur
¾ cawan tepung kanji atau tepung jagung

*Atau boleh menggunakan rempah Perap Ayam Goreng Yes Halal

Cara-caranya
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur dan tepung dan perapkan selama beberapa jam
2. Bila hendak menggoreng pecahkan telur sebiji masukkan tepung kanji/ jagung. 
3. Gaul rata semua bahan.
4. Gorengkan dalam minyak ygang banyak sehingga garing.

Masalah bayi kuning

NEONATAL JAUNDICE
Apabila menyentuh tentang kelahiran baru, sering kali sang faqir dihubungi oleh ibubapa yang sedang berusaha menangani masalah Kuning atau Jaundice yang berlaku pada bayi mereka.
AlhamduLILLAH, setakat ini, 2 orang putera dan seorang puteri sang faqir, tiada seorang dari mereka yang di’hinggapi’ dengan masalah jaundice (kuning), doktor atau jururawat yang menguruskan isteri tersayang dan bayi lazimnya agak ‘Ajib, apakah pemakanan atau amalan ibu kepada tiga orang anak ini, sehingga tiada langsung tanda kuning. Satu jawapan mudah yang dapat diberi BACK TO SUNNAH.
Setakat ini sudah hampir 35 soalan di dalam inbox PM sang faqir bertanyakan cara merawat jaundice, malahan ada yang memberi pendapat di dalam ‘wall’, bahawa jaundice ini sudah menjadi wajib kepada bayi-bayi yang baru lahir sekarang, adalah bagi pandangan jahil sang faqir, pendapat ini tidak sang faqir setujui, kerana jaundice ini akan terkena pada 6 dari 10 orang bayi yang dilahirkan (neonatal jaundice), bermaksud pasti ada sebab kenapa yang 4 lagi tidak terkena.
Adalah perlu kita ketahui, dalam Perubatan Islam konsep Al Wiqayah Khairun Minal Ilaj (Mengelak lebih baik dari merawat) dipegang. Hal yang sama juga perlu pada permasalahan neonatal jaundice.
Jaundice adalah dari bahasa Perancis iaitu ‘jaune yang bermaksud kuning.
Ianya melibatkan permasalahan sel darah merah manusia yang terurai menghasilkan partikel atau komponen yang dipanggil bilirubin. Ianya tidak larut air dan akan dibawa atau dihantar ke hati(liver) untuk diubah menjadi larut air.
Setelah itu akan dikeluarkan melalui air kencing (menyebabkan air kencing berwarna kuning). Manakala sebahagiannya pula melalui najis melalui saluran hempedu (menyebabkan najis berwarna coklat kekuning-kuningan). Inilah Jaundice atau Kuning.
Ada dua sebab utama bayi terkena Jaundice, pertama kerana lemahnya sel darah merah bayi (fetal hemoglobin) dan keduanya disebabkan lemahnya sistem hati(liver) dek kerana belum cukup matang untuk menjalankan proses bilirubin tak larut air kepada bilirubin yang larut air.
Sebab-sebab lain selain dari yang di atas antaranya adalah kesan dari kelahiran menggunakan forceps (vakum), jangkitan kuman di dalam darah (sepsis), masalah ketidakserasian dengan darah ibu (Coombs Positive),Masalah enzim darah rendah (G6PD)- untuk permasalahan ini sehingga ke dewasa mereka yang menghidapinya tidak boleh memakan makanan yang terkandungnya purin yang tinggi, seterusnya hormon tiroid yang rendah, Masalah hati dan hempedu dan jangkitan virus rubella atau toxoplasma.
Serius atau tidak masalah ini, kelekaan atau kelalaian dalam merawat permasalahan ini, akan mendorong kepada fenomena kernicterus iaitu bilirubin yang tidak larut tadi menembusi lapisan otak bayi yang kurang matang, boleh menyebabkan kematian atau kecacatan kekal, NauzubILLAH.
Dalam kepercayaan sesetengah kaum, mengaitkan masalah kuning dengan tabiat ibu atau ayah yang suka memakai pakaian berwarna kuning atau memakan masakan yang berwarna kuning semasa bayi dalam kandungan, hal ini sebenarnya agak tidak relevan, tetapi masih boleh di’terima dengar’ berbanding kalau mengaitkan masalah kuning dengan mambang kuning, itu lebih haru.
Perawatan di hospital atau secara allopathy melibatkan Terapi lampu (phototherapy) danExchange Transfusion (ET) – Proses penggantian darah.
Cuma di sini sang faqir lebih suka berkongsi dengan sekalian sahabat kaedah dalam Perubatan Islam untuk mengelakkan dan merawat jika sudah terkena.
UNTUK MENGELAKKAN, IBU SEMASA MENGANDUNG DIGALAKKAN :
1) Menelan madu (tanpa air) 3sudu atau meminum air madu 5 sudu (Tiada masalah bagi mereka yang mengalami masalah kencing manis, malahan itu adalah terapi bagi masalah kencing manis)
2) Mengamalkan minum susu kambing 2 cawan sehari, pagi semasa sarapan, malam sebelum tidur. (Sebaiknya dicampur dengan sedikit zaafaran)
3) Mengamalkan meminum pati delima paling kurang 500ml sehari.
4) Banyakkan memakan kurma sebagai sarapan.
5) Mengamalkan memakan buah tin setiap 3 hari.
6) Menelan minyak zaitun apabila umur janin sudah mencapai 5 bulan ke atas.
7) Suami digalakkan menggosok lembut perut isteri yang sedang hamil sambil berselawat sebanyak mungkin.
* Buat pengetahuan semua, isteri tersayang dan anak-anak tidak pernah mengambil apa-apa suntikan pelalian vaksin, dari hamil sehingga sudah besar bayi tersebut. Kerana sang faqir percaya, vaksin yang terbaik adalah MADU LEBAH. (Biarlah orang hendak panggil kolot molot, asal kita tahu dan yaqin apa yang kita amal serta lakukan)
BAGI MEREKA YANG MENGALAMI MASALAH KUNING INI, ANTARA KAEDAH YANG BOLEH DILAKUKAN ADALAH :
1) Ibu perlu banyak memakan kurma dan menelan madu 1-3 sudu setiap pagi sepanjang tempoh menyusukan bayi, kerana susu ibu adalah yang terbaik untuk merawat masalah kuning, maka pastikan susu ibu tersebut terbaik keadaannya. Antara untuk memastikan jaminan kualiti susu ibu adalah kurma dan madu.
2) Titiskan 5-7 titis susu kambing ke dalam mulut bayi yang menghidapi masalah kuning tersebut.
3) Jika boleh, elakkan penjemuran kerana kulit bayi masih nipis dan kurang perlindungan, jika terpaksa jemur, maka dijemurkan pada waktu awal dhuha (jam 830pagi -930pagi) lebih dari waktu ini, kulit bayi sudah tidak dapat menerima kepanasan cahaya tersebut.
4) Bayi setiap pagi diberi hisapan madu dari jari ibu atau ayahnya. (Petua ini tidak tertakluk kepada masalah kuning sahaja, malahan kepada yang tidak punya masalah)
5) Buat urutan lembut di pelipis bayi (atas kening), dari pangkal mata dalam ke pangkal mata luar, sambil berselawat atau bertasbih, paling kurang 7x, setiap pagi. (untuk mengelakkan kuning naik ke kepala dan mengelakkan sawan)
Banyak lagi petua untuk ikhtiar menyelesaikan masalah kuning, cuma petua di atas sudah memadai dahulu. Diharap menjawab serba sedikit persoalan kalian.
Semoga ALLAH memudahkan urusan kalian.
InsyaALLAH Tohour.
Wassalam.


WHIPPED CREAM DAN HEAVY CREAM DIBUAT DENGAN SUSU SEJAT:

RESEPI 

WHIPPED CREAM:
bahan-bahan yang diperlukan:
- 1 tin susu sejat carnation atau apa brand pun tak apa.
- 1/2 - 3/4 cawan gula pasir.
- 1 tsp vanila.

cara:
1. sejukkan susu cair tin in dalam bahagian beku peti sejuk selama 30 minit. Peralatan dia sekali kena sejukkan yea..bekas nak bancuh, pemutar dia..bukan motor dia yea..nanti jahanam pulak.
2. masukkan susu sejat dalam bowl yg telah sejukkan pukul whip dengan mesin putar 1 min sehingga buih terbentuk.
3. Masukkan gula dan vanila putar lagi kelajuan tinggi 2 minit lagi sehingga jadi pekat.

KALAU NAK JADIKAN HEAVY CREAM:
1. Caranya sama tapi gunakan gelatin HALAL. Gelatin ini sukar nak cair dlm air biasa..taburkan (sprinkle) gelatin ini diatas sedikit air (bekas) dlm 2 sudu besar masukkan dalam micro oven..yg tak micro oven gunakan air panas pun boleh..biarkan dalam 2 minit..tapis dan tuangkan dalam susucair yg telah diputar whipped 1 minit..dan buat seperti whipped cream..insya allah anda dapat cream pekat yg dijamin halal dan buatan sendiri.

Resepi kuah pasembor



- 1 kg. ubi keledek berwarna oren,dibuang kulit dan rebus (kalau ubi putih gunakan pewarna oren merah, pewarna oren merah serbuk ini satu kemestian yang perlu ada, kalau ingin masak lauk-pauk mamak . Air rebusan ubi boleh digunakan untuk kisar ubi (kalau malas nak lenyek).

- 500gm udang kertas atau udang putih kerana kulitnya lembut, disagai (goreng kering) sehingga aroma udang kering naik. Ia juga elakan bau hamis udang yang tak menyenangkan. kisar halus. Di Pulau Pinang kini ramai guna sotong kering untuk buat kuah. Sotong ini tujuan untuk jimat belanja kerana sedikit saja sudah kuat baunya. Tapi mamak haji syorkan kalau masak di rumah agar guna udang. Udang terutamanya perasa udang terletak di kepala udang atau otaknya yang berwarna kuning, kalau cabut kepala tentukan jangan buang yang berwarna kuning di kepala udang itu. 

- 125gm. kacang tanah. Kacang tanah digoreng. jangan sampai hitam. Kalau tak pandai goreng kering, goreng gunakan sedikit minyak memudahkan, lagi pun anda perlu goreng cili kering. Gunakan minyak sama. Anda boleh buang kulitnya atau pun biarkan saja. Ada yang nak cepat, beli kacang sedia digoreng tapi kacang seperti ini bukan saja tak ada kualiti kerana dibantai masuk kulit sekali tapi ia berbau hapak kerana entah bila tarikh dibungkus. Tujuan kita masukkan kacang untuk dapat bau haruman dan lemak kuah. Kacang ini kalau ingin berbiji , asingkan sedikit kacang dan tak perlu kita kisar. Yang selebihnya kita kisar halus, yang sedikit itu kita cuma masukkan masa terakhir kisaran dan kita kisar sekali saja.

- 10 - 15 biji cili kering. Untuk kepedasan biasanya kita gunakan cili kering. Cili kering perlu goreng dengan minyak lebihan gorengan kacang sehingga ranggup. kisar sekali dengan kacang tanah tadi.

- 3 ulas bawang putih. digoreng layu, dikisar bersama kacang tadi.

- 2-3 bawang besar. Sebenarnya masakan ini kalau guna bawang merah (15-20 biji) memang wangi dan sedap. Tapi untuk berniaga kita tak mampu membelinya kerana mahal sangat. Goreng bawang hingga layu. Kisar bawang.

Bila semua bahan tadi telah dikisar, masukkan dalam periok dan masukkan 4 liter air dan masak hingga mendidih, bila sudah mendidih kecilkan api, ambil lebih kurang 3 sudu besar (tbsp) asam jawa dan perahkan dengan 1 cawan air, tapis dan masukkan dalam kuah yang sedang masak. Masukkan gula sebanyak 6 sudu besar (peh!.). Tujuan kita masukakan gula untuk sebatikan struktur bahan-bahan tersebut. Kuah passembur memang manis sedikit dari kuah yang lain. 

Masukkan garam secukup rasa. Biar masin sedikit dari biasa.
Anda mesti rasa pelik bukan kenapa mamak haji goreng bawang, kacang, bawang putih, cili kering, kita tidak akan tumis kuah ini. Kita nak "oil free" ..hahaha, bila masa mamak ini jaga minyak dalam masakan?. sebenarnya kuah ini kalau berminyak anda rasa bosan. Mee Kuah Pulau Pinang pun kita tak tumis.

5 - 8 keping biskut Merry. Rendam dalam air, bila kembang kisar dan masuk kedalam kuah yang sedang mendidih. Kecilkan api dapur dan reneh. Kuah cukup masak bila kacang anda rasa lembut. Biasanya kuah sedia dalam masa 35-45 minit. Jangan lupa sentiasa kacau kuah supaya tak hangus dibawah. Ingat gula boleh terkumpul dibawah periok hanguskan masakan bila dipanaskan. Sekiranya nak kuah berwarna oren mengancam, gunakan pewarna merah oren magic mamak. Rasa kuahnya 

Akhir sekali, cucur dah ada, tauhu goreng dan di potong dadu, jangan lupa kentang rebus yang telah goreng disalut tepung beras, boleh taburkan serbuk kacang goreng di atas untuk lepas makan passembuq, jangan lupa jangan sembang nanti tersembuq. Sebenarnya passembur ini "salad" mamak, maka jangan lupa taugeh rebusan, hirisan sengkuang, timun dan juga hirisan daun salad untuk hiasan.



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Cincau

Cincau

Bahan untuk ekstrak cincau
25 gm daun dan batang pokok cincau
5 ml air abu
1.2 liter air untuk merendam/ merebus cincau

Cara :
1. Cuci batang dan daun cincau beberapa. Buang bendasing dan rendam batang dan daun cincau
selama 15 minit.
2. Dengan menggunakan air rendaman, rebus daun dan batang cincau sehingga mendidih selama
1 - 1/2 jam. Air rebusan hendaklah dikacau selalu untuk menggelakan ia meruap.
3. Sejukkan rebusan sebentar , tapiskan rebusan ini dengan menggunakan kain maslin
(lembabkan terlebih dahulu) . Baki tapisan siran dengan sedikit air panas dan kacau rata2 dan
tapis sekali lagi sehingga mendapat 500 ml ekstrak cincau.

Bahan untuk memekatkan cincau
500 ml ekstrak cincau
25 gm tepung keledek / tepung jagung
50 ml air biasa

1. Masukan ekstrak ke dalam periuk dan jerang dengan api yang sederhana.
2. Bancuh tepung keledek/tepung jagung dengan air dan kacau rata.
3. Tuang bancuhan tepung ke dalam ekstrak dan kacau rata. Pada ketika ini biar bancuhan mendidih,
memekat dan menjadi kilat. Kacau rata.
4. Bancuhan akan kelihatan mencair semula. Matikan api dan tuangkan adunan dalam bekas yang disukai sejukkan. bila telah benar2 sejuk, bolehkan digunakan untuk membuat minuman atau campuran ABC.


idiom