Sabtu, 19 September 2015

UDANG HARIMAU KABSA

bahan-bahan;
1kg udang harimau besar/kecik- buang kepalanya
5 kuntum bunga cengkih
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu buah pelaga
1 sudu teh serbuk kunyit
5 batang daun ketumbar
2 batang daun pudina
Bahan B;
1 cawan susu cair
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Perasa(jika perlu)
Bahan C;
5 sudu besar minyak
Zaitun
Cara menyediakan;
1. Bersihkan udang dan toskan. Gaulkan bersama garam dan serbuk kunyit dan goreng udang selama 2 minit.
2. Panaskan kuali dan masukan minyak zaitun dan tumis bunga cengkih, lada hitam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukan udang yg telah digoreng tadi dan gaul rata.
4. Masukkan susu cair dan garam secukup rasa. Gaul sebati dan biarkan selama 5minit. Boleh d hidangkan.
Selamat mencuba...

NASI MANDHI YAMAN


Bahan-bahan
1 ekor ayam ~ dipotong 2 atau 4 dan
1/2cmt ketumbar - biji
1/2cmt jintan manis - biji
1/2cmt lada hitam - biji
1-2 helai daun bay
1cmt all spices
1 biji bawang besar ~ belah 4
1 inci halia- diketu sedikit
Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk merebus ayam
2 ulas bawang putih - diketuk
Bahan Untuk Nasi :-
4 cawan beras basmathi - cuci bersih, rendam selama 30 minit
3 camca besar minyak sapi/minyak masak
10-12 cawan air/ stok ayam/daging
1/3cwn kismis
Rempah tumis:-
1 batang kulit kayu manis
3-4 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning/ safron
Garam secukup rasa.
Bahan sampingan:-
1-2 cmb minyak masak
Seketul arang (kecil jer dah cukup, sebesar telo ayam grade D..)
aluminium foil
Cara-cara
1. Penyediaan Ayam :- 1. Rebus ayam dengan semua bahan di atas kecuali pewarna hingga empuk. Keluarkan dari periuk, toskan airnya dan sapukan dengan pewarna** yang dicampurkan sedikit minyak pada keseluruhan ayam dan ketepikan. Air rebusan ayam tu simpan untuk masak nasi.
2. Panaskan ghee/ minyak, tumis rempah hingga betul- betul masak, masukan air rebusan ayam dan perasakan ia.
3. masukkan beras tutup periuk dengan penutup periuk, biarkan hingga mendidih.
4. Bila mendidih, kacau sedikit dan biarkan nasi masak 3/4 masak, dan toskan airnya sedikit, jangan kering kontang pulak just tinggalkan sikit bagi lembab masa nak wapkan nanti supaya tak kering/ hangus.
5. buat lubang ditengah-tengah nasi dan letakkan cawan besi /lompang, letakkan seketul kecil arang yang telah dibakar hingga berbara, tuangkan sedikit minyak masak/zaitun pada arang tu..masa ni asap akan keluar.
6. Dengan api yang paling kecil, tutup periuk dengan aluminium foil cepat- cepat dan kemas supaya asap tak terkeluar dan cover dengan tudung periuk, kalu ada lesung batu letak atas tudung periuk tu kasi berat supaya asap tak keluar, tanak seperti biasa dan biarkan supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi lebih kurang 5-10 minit dan offkan api.
7. Buka tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang, titiskan 2-3 titik pewarna kuning dan biarkan selama 5-10 minit baru gembur nasi dengan garfu.
8. Boleh d hidang dgn tomato salsa, sambal kabsah, ayam mandy, dalcar sayur.
Selamat mencuba...

Nasi Kabsah kambing

Bahan-bahan:
1 kg daging kambing/lembu/unta
3 cwn beras basmati
4 sdu bsr myk sapi
31/4 cwn air
1 inci halia dimayang
1bj bwg besar didadu
1 btg kulit kayu manis
3helai daun selasih(bayleaf)
2 kumtum bunga lawang
3 ulas buah pelaga
1 bj tomatao didadu
2 sdu tomato puri
1 sdu bsr rempah kabsa*
2 bj cili merah
1 bj cili benggala merah
1/4 cwn kismas
sedikit safron/pewarana kuning
gula serta garam secukupnya
Perasa(jika perlu)
Cara:
1. Rebuskan daging kambing dgn daun selasih separuh masak
2. Panaskan myk.Tumis kulit kayu manis,buah pelaga serta bunga lawang dan juga bwg putih.halia, bwg bsr.Tumis sehingga naik bau.
2. masukan tomato yg d dadu ,tomato puri serta rempah kabsa.Goreng sebentar.Kemudian masukan kismis ,garam serta gula.Kacau rata.
3. Masukan beras.Kacau perlahan .Biar beras mesra bersama bhn tumisan kemudian masukan daging kambing bersama air rebusanya
Masak nasi sehingga masak.
4. Bila nasi dah masak titis kan beberapa titisan pewarna kuning.Jangan kacau.Tutup periuk dgn penutup periuk.Bila nak dihidangkan barulah dikacau nasi dgn menggunakan garpu supaya nasi tak patah.
5.boleh d hidang dengan tomato salsa, sambal kabsah, dalcar sayur,
Selamat mencuba...

Rabu, 12 Ogos 2015

sate

Ok...sate ayam n daging siap
Bahan-bahan :
10kilo ayam
41/2 kilo gula
5 senduk kunyit serbuk
1 senduk rempah ketumbar
1/2 senduk jintan
11/2 garam
5 senduk serai, halia n lengkuas yg telah d blend sekali
Cara2nya
1. Dadukn ayam
2. Gaulkn gula bersama ayam
3. Masukkn garam,jintan, ketumbar n serbuk kunyit
4. Masukkn serai, halia n lengkuas
5. Gaulkn sekali lagi...dah siap bolehlh mulakn tugas mencocok sate..makan masa dlm 5 jam gak klu buat sorang2 taw..hari2 sakit pinggang akak ni..

Selasa, 11 Ogos 2015

sos cili

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKKAN:
- Cili Kering 1 kg.
- Gula Pasir 4kg (kalau nak manis, tambah sekilo lagi).
- Garam 350gm. Ikut Selera anda.
- Bawang putih dalam 200 gm (kalau lebih sedikit tak apa).
- Tepung Jagung / modified starch 400gm ( Mamak gunakan sebagai bahan pemekat. kelikatan sos mengikut selera anda).
- Cuka Tiruan dalam 1 kg.
- Air 5 liter. masa mengisar gunakan satu liter dan semasa memasak tambah lagi 4 liter.
Nota: Sekiranya anda ingin menjadi usahawan cili sos gunakan pengawet makanan Sodium benzote dalam 600 PPM atau 12gm. Sodium Benzoate ini diluluskan oleh FDA dan boleh didapati di kedai-kedai Bahan Kimia Industri atau makanan kalu botol kecil cuma RM2.00 sudah memadai. Bagi suri rumah yang ingin buat skala kecil tak perlu gunakan tetapi selepas siap isi dalam botol simpan dalam bahagian dingin peti sejuk. Boleh tahan sehingga 2-3 minggu.
CARA-CARA:
1. Cili kering - Cili kering perlu buang bijinya. Cara untuk buang biji cili ialah dengan memotong serong (45 darjah) cili kering bersaiz lebih kurang dalam 10 mm. Masak selepas potong dan tapis. Semua biji Cili keluar dengan mudah. Cara ini juga boleh digunakan untuk membuat sambal tumis. Tak perlulah blender lama-lama sampai blender berasap. Masak cili itu supaya lembut (lebih kurang 1 jam). Mamak tak galakan rendam seperti kilang buat itu. Itu cara kurangkan kos dan tak sedap. Semasa mengisar itu masukkan bawang putih sekali (jangan lupa buang kulit pulak).
2. Masak kisaran cili kering seperti anda buat sambal tumis. Setelah masak masukkan Gula dan juga Cuka. dan Garam. Rasa apa yang tak cukup mengikut selera anda.
3. cairkan tepung ubi (kanji) anda dengan air. Masukkan kedalam cili yang tengah masak sedikit demi sedikit dan kacau rata. Pereksa kelikatan. Perlu ingat selepas sejuk sos anda akan menjadi lebih pekat.
4. Sodium Benzote ini sebagai pengawet akan bantu menghindarkan pertumbuhan kulat. Bahan kimia ini juga luas digunakan dalam Industri minuman. Ia tidak membahaya kepada manusia sekiranya digunakan cara betul. cuma kandungan tidak lebih dari 1gm untuk 1 kg berat tubuh manusia. Sila baca di wikipedia tentang bahan pengawet ini. Sodium benzote ini sangat larut dalam air biasa bukan dengan air panas. Maka cairkan dulu serbuk ini dengan air biasa dan campurkan dalam cili sos anda setelah sejuk. Suri rumah tak perlulah gunakan pengawet ini kecuali mahu jadi taukeh Cili Sos. Anda boleh perolehi 65 botol berat 330gm dari resepi ini. Taukeh Restoren yang beli bertong-tong cili sos dalam sebulan, boleh arahkan tukang masak anda buat cili sos ini semasa dia ada kelapangan untuk jimat kos dan boleh perolehi sos yang bersih dan sedap. Selamat mencuba.

Isnin, 3 Ogos 2015

gula castor

HOMEMADE CASTER SUGAR
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
BAHAN NYA :
GULA PASIR YANG KASAR
CARA NYA :
MASUKKAN GULA KEDALAM FOOD PROCESSOR DENGAN MENGUNAKAN "S" BLADE.
KUNCIKAN "LID" - PENUTUP NYA DAN KEMUDIAN TUTUP PROCESSOR DENGAN TUALA.
KISAR DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 2 - 3 MINIT SAHAJA. SETELAH SELESAI BIARKAN DAHULU SELAMA 10 MINIT BARU DIBUKA PENUTUP NYA.
NOTA KAKI :
UNTUK MEMBUAT GULA CASTOR TIDAK BOLEH MENGUNAKAN PENGISAR BIASA.

Resepi blueberry lemon yogurt cake


BLUEBERRY LEMON YOGURT CAKE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
THURSDAY - 11•06•2015
RECIPE & PHOTO BY : MEGGAN @ CULINARY HILL
BAHAN (A) : GAUL RATA
2 SUDU TEH BAKING POWDER
1 + 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/4 SUDU TEH GARAM
BAHAN (B) :
4 BIJI TELUR
2 SUDU TEH PARUTAN KULIT LEMON
1 CAWAN GULA HALUS
1 CAWAN PLAIN GREEK YOGURT
1/2 SUDU TEH ESEN VANILLA
●GUNAKAN PEMUKUL DAWAI DAN PUKUL SEHINGGA RATA●
BAHAN (C) :
1/2 CAWAN MINYAK CANOLA / JAGUNG / SAYUR
BAHAN (D) :
1 CAWAN BLUEBERRY
CARA NYA :
GUNAKAN PAN LOAF ATAU IKUT SUKA. ALASKAN KERTAS DAN SAPUKAN MINYAK. BOLEH JUGA GUNAKAN PAPER CUP.
CAMPURKAN (A) & (B) DAN KACAU SEHINGGA RATA DENGAN PEMUKUL DAWAI. MASUKKAN (C) DAN KACAU PERLAHAN SEHINGGA RATA. MASUKKAN (D) BALIK - BALIKKAN SEBENTAR SAHAJA ANGARAN 2 - 3 KALI PUSINGAN.
TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN DIBAKAR SELAMA 1 JAM DENGAN SUHU 180 DARJAH SELSIUS. SUHU KEPANASAN BERGANTUNG KEPADA KETUHAR MASING - MASING.
SETELAH MASAK KELUARKAN DARI KETUHAR DAN BIARKAN SELAMA 10 MINIT. KEMUDIAN BARU DIKELUARKAN DARI LOYANG DAN BIARKAN SEJUK DIATAS REDAI.

 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel