BLUEBERRY LEMON YOGURT CAKE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
THURSDAY - 11•06•2015
RECIPE & PHOTO BY : MEGGAN @ CULINARY HILL
BAHAN (A) : GAUL RATA
2 SUDU TEH BAKING POWDER
1 + 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/4 SUDU TEH GARAM
2 SUDU TEH BAKING POWDER
1 + 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/4 SUDU TEH GARAM
BAHAN (B) :
4 BIJI TELUR
2 SUDU TEH PARUTAN KULIT LEMON
1 CAWAN GULA HALUS
1 CAWAN PLAIN GREEK YOGURT
1/2 SUDU TEH ESEN VANILLA
4 BIJI TELUR
2 SUDU TEH PARUTAN KULIT LEMON
1 CAWAN GULA HALUS
1 CAWAN PLAIN GREEK YOGURT
1/2 SUDU TEH ESEN VANILLA
●GUNAKAN PEMUKUL DAWAI DAN PUKUL SEHINGGA RATA●
BAHAN (C) :
1/2 CAWAN MINYAK CANOLA / JAGUNG / SAYUR
1/2 CAWAN MINYAK CANOLA / JAGUNG / SAYUR
BAHAN (D) :
1 CAWAN BLUEBERRY
1 CAWAN BLUEBERRY
CARA NYA :
GUNAKAN PAN LOAF ATAU IKUT SUKA. ALASKAN KERTAS DAN SAPUKAN MINYAK. BOLEH JUGA GUNAKAN PAPER CUP.
GUNAKAN PAN LOAF ATAU IKUT SUKA. ALASKAN KERTAS DAN SAPUKAN MINYAK. BOLEH JUGA GUNAKAN PAPER CUP.
CAMPURKAN (A) & (B) DAN KACAU SEHINGGA RATA DENGAN PEMUKUL DAWAI. MASUKKAN (C) DAN KACAU PERLAHAN SEHINGGA RATA. MASUKKAN (D) BALIK - BALIKKAN SEBENTAR SAHAJA ANGARAN 2 - 3 KALI PUSINGAN.
TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN DIBAKAR SELAMA 1 JAM DENGAN SUHU 180 DARJAH SELSIUS. SUHU KEPANASAN BERGANTUNG KEPADA KETUHAR MASING - MASING.
SETELAH MASAK KELUARKAN DARI KETUHAR DAN BIARKAN SELAMA 10 MINIT. KEMUDIAN BARU DIKELUARKAN DARI LOYANG DAN BIARKAN SEJUK DIATAS REDAI.
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel
disini:
#stay safe, keep travel
Tiada ulasan:
Catat Ulasan