ARROZ SAUDI (NASI SAUDI)
Bahan-bahan
500gm daging batang pinang-potong dadu atau ayam- potong 4.
4sudu besar mentega
Air secukupnya
1biji bawang besar-cincang
2ulas bawang putih-ditumbuk
2sudu besar pes tomato
500gm beras- direndam 15minit
40gm kismis
1/2 sudu teh serbuk bunga cengkih
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1sudu besar serbuk buah pelaga
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
30gm kacang pine panggang
40gm badam bakar
500gm daging batang pinang-potong dadu atau ayam- potong 4.
4sudu besar mentega
Air secukupnya
1biji bawang besar-cincang
2ulas bawang putih-ditumbuk
2sudu besar pes tomato
500gm beras- direndam 15minit
40gm kismis
1/2 sudu teh serbuk bunga cengkih
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1sudu besar serbuk buah pelaga
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
30gm kacang pine panggang
40gm badam bakar
Cara membuat
1. Goreng daging dgn separuh mentega hingga keperangan.
2. Tuang air dan kacau. Masak atas api sederhana hingga daging empuk. Tambahkan garam dan serbuk lada hitam kemudian keluarkan daging.
3. Sukat air rebusan dan tambah lagi air(jika perlu) untk mendptkan 900ml air.
4. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang besar, bwang putih dan baki mentega.
5. Masukan air rebusan dan pes tomato. Bila mendidih, masukan beras, kismis, serbuk bunga cengkih, serbuk kulit kayu manis, serbuk buah pelaga, garam dan serbuk lada hitam
6. Bila mendidih, tutup periuk dan perlahankan api. Biar nasi masak dgn sempurna.
7. sajikan dgn kacang pine, badam serta daging.
Selamat mencuba...
1. Goreng daging dgn separuh mentega hingga keperangan.
2. Tuang air dan kacau. Masak atas api sederhana hingga daging empuk. Tambahkan garam dan serbuk lada hitam kemudian keluarkan daging.
3. Sukat air rebusan dan tambah lagi air(jika perlu) untk mendptkan 900ml air.
4. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang besar, bwang putih dan baki mentega.
5. Masukan air rebusan dan pes tomato. Bila mendidih, masukan beras, kismis, serbuk bunga cengkih, serbuk kulit kayu manis, serbuk buah pelaga, garam dan serbuk lada hitam
6. Bila mendidih, tutup periuk dan perlahankan api. Biar nasi masak dgn sempurna.
7. sajikan dgn kacang pine, badam serta daging.
Selamat mencuba...