SYAWARMA (KEBAB DAGING)
Bahan-bahan;
250ml dadih asli
2 sudu teh jus lemon
4ulas bawang putih-cincang
1biji bawang besar- cincang
1sudu besar sos cili
1sudu teh cuka
1/2 sudu teh serbuk cili
600gm daging-hiris nipis
Garam secukup rasa
250ml dadih asli
2 sudu teh jus lemon
4ulas bawang putih-cincang
1biji bawang besar- cincang
1sudu besar sos cili
1sudu teh cuka
1/2 sudu teh serbuk cili
600gm daging-hiris nipis
Garam secukup rasa
Bahan sos;
200ml tahini
2ulas bawang putih-cincang halus
2sudu teh jus lemon
20gm daun parsli-cincang
150-200ml air
200ml tahini
2ulas bawang putih-cincang halus
2sudu teh jus lemon
20gm daun parsli-cincang
150-200ml air
Bahan sampingan:
8 keping roti pita
Tomato, bawang besar daun salad
8 keping roti pita
Tomato, bawang besar daun salad
Cara membuat:
1. Satukan dadih, jus lemon, bawang putih, sos cili,cuka, bawang merah, serbuk cili dan garam.
2. Masukan daging dan perap selama 12jam di dalam peti sejuk.
3. Cucuk pada skewer atau atur atas pemanggang. Bakar daging pada suhu 200'c hingga masak.
4. Untuk sos: satukan tahini, bawang putih, jus lemon daun parsli. Kacau ratag tambah air jika pekat.
5. Sapukan pes tahini dalm roti dan letak bahan2 yg lain.
1. Satukan dadih, jus lemon, bawang putih, sos cili,cuka, bawang merah, serbuk cili dan garam.
2. Masukan daging dan perap selama 12jam di dalam peti sejuk.
3. Cucuk pada skewer atau atur atas pemanggang. Bakar daging pada suhu 200'c hingga masak.
4. Untuk sos: satukan tahini, bawang putih, jus lemon daun parsli. Kacau ratag tambah air jika pekat.
5. Sapukan pes tahini dalm roti dan letak bahan2 yg lain.
Nota: tahini ialah pes bijan, dijual di dalam botol. Jika tiada boleh di gantikan dengan mayonis.
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan