Label
- Beauty
- Biskut
- Disclaimer
- DIY
- English
- English Communication
- Fashion baju
- Grammer
- Idiom
- Jahitan
- Jahitan Dewasa
- Jahitan Kanak-kanak
- Kek
- Kek lapis
- kek sarang semut
- Kuih Muih
- Lauk-pauk
- Learn english
- Masakan arab
- Mutiara Emas Saidina Ali
- Mutiara Kata
- Parenting
- Pola
- Rempah-ratus
- Resepi
- Resepi kek & biskut
- Resepi masakan
- Resepi pencuci mulut
- Roti
- Sambal
- Seksologi
- Skirt
- Sos @Topping
- Tips & petua masakan
- Tips masakan
- Vocabulary
- Western food
Khamis, 22 Oktober 2015
JAHIT ZIP SOROK DI TANGAN
Zip.. N tangan ... Tanda tinggai satu inci..jg perabis zip
Jait dlu ... Sampai tpt tanda jait jarang/kasaq sampai habis
Lagu ne siap jait...
P serika kemas sat
Jait dlu zip gna tapak biasa dlu sampai habis kiri n kanan dkt basi ja nooo
Kanan plak
Bka yg jait jarang tdi... Awassssss jg coba tarik zip lg nik atas nooo
Pasang tapak zip sorok trus jait nooo kiri n kanan
Siap... Lagu mana....
siap
Panduan lengkap cara jahit pelapik leher baju kurung
Letak pelapik atas kat bdan letak .. Jait dr anak panah ke anak panah dlu
Depan... Jait yg sama.. Mcm belakang
Siap mcm ne dpan
Belakang mcm ne ciap jait
Sambung bahu plak..kiri n kanan
Npk mcm ne
Dpn mcm ne
Iron tulang bahu
Belah luaq mcm ne
Jait pelapik yg tingai tdi
Potong ckit.. Nti tebai
Jait habiskn yg tingai tdi
Bru potong lubang leher tingai basi 1/4
Snpe
Tindih pelapik satu tapak
Iron kemas n jait sembat.
Siap
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel
disini:
#stay safe, keep travel
Khamis, 15 Oktober 2015
Kek Coklat
Choc Almond Cake (Kek Coklat Badam)
Resipi asal : Chef Wan
Done by: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
Resipi asal : Chef Wan
Done by: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi
230g butter
300g gula halus
3 biji telur
235g tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan koko
1 cawan air panas
1/2 cawan serbuk badam
sedikit vanilla
300g gula halus
3 biji telur
235g tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan koko
1 cawan air panas
1/2 cawan serbuk badam
sedikit vanilla
Ayak tepung gandum dan baking powder. Campur dengan serbuk badam dan ketepikan. Bancuh serbuk koko bersama air panas hingga sebati. Ketepikan.
Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan juga vanilla dan pukul lagi. Masukkan tepung berselang seli dengan bancuhan koko ke dalam adunan butter. Kaup dan balikkan hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang bentuk cincin (bundt pan) dan bakar lebih kurang 50-55 minit atau hingga masak.
Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan juga vanilla dan pukul lagi. Masukkan tepung berselang seli dengan bancuhan koko ke dalam adunan butter. Kaup dan balikkan hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang bentuk cincin (bundt pan) dan bakar lebih kurang 50-55 minit atau hingga masak.
Sos Kastad Koko (sy tak buatpun, sy guna ganache jer sebagai topping)
300 ml susu segar
250 ml krim putar - tak perlu dipukul
3 biji kuning telur
50g gula kastor
3 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar butter
250 ml krim putar - tak perlu dipukul
3 biji kuning telur
50g gula kastor
3 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar butter
Panaskan susu dan krim. Masukkan koko dan kacau hingga sebati. Sementara itu pukul telur, gula dan tepung kastad hingga sebati. Bila adunan susu mendidih, alihkan dari api dan masukkan sedikit adunan ini ke dalam telur sambil dikacau dengan cepat supaya tak bergentel. Satukan adunan telur ini ke dalam lebihan adunan susu dan masak sambil dikacau selalu hingga pekat. Tuang ke atas kek yang telah sejuk.
Chocolate Ganache (ni resipi ganache yg sy guna sebagai topping kek ni, sy tak guna resipi sos kastad Chef Wan)
250 g coklat masakan dipotong kecil2 dan masukkan ke dalam bekas tahan panas
200 ml krim putar - tak perlu putarkan
1 sudu besar minyak masak
200 ml krim putar - tak perlu putarkan
1 sudu besar minyak masak
Panaskan krim putar hingga mula mendidih.mAngkat dan tuangkan ke dalam bekas berisi coklat. Biar seminit dan kacau hingga coklat larut. Masukkan minyak dan kacau biar sebati. Biar pada suhu bilik hingga pekat dan mudah digunakan. Tuang di atas kek dan lebihan ganache boleh dipaipkan sebagai hiasan. Kalau ganache terlalu keras, panaskan sebentar supaya cair sedikit. Sukatan untuk krim putar bleh ditambah jika suka topping lebih cair dan bleh dikurangkan jika suka topping lebih keras.
Selamat Mencuba!
Langgan:
Catatan (Atom)