air ais campur garam 1 sudu kecil ( ni lah rahsia kerangupan kulit karipap dr my mum )+
Mak buat jual karipap kentang dan masih kekal kan RM 1.00 untuk 4 keping di airhitam johor...
Alhamdulilah memang karipap mak kulit nya ranggup dan bila goreng cantek..
#Tips nak dapat hasil kulit karipap yang licin tak menggerutu kena api yang sederhana semasa goreng ..
#Tips tak nak karipap terbukak masa goreng,sapukan sedikit air di hujung doh sebelom di claim..
#tips tak nak melekat lekat masa simpan dalm peti ais untuk dijadikan prozen mesti goreng separuh masak dulu dan sejukkan barulah simpan dalam peti ais bahagian beku.
Mak buat jual karipap kentang dan masih kekal kan RM 1.00 untuk 4 keping di airhitam johor...
Alhamdulilah memang karipap mak kulit nya ranggup dan bila goreng cantek..
#Tips nak dapat hasil kulit karipap yang licin tak menggerutu kena api yang sederhana semasa goreng ..
#Tips tak nak karipap terbukak masa goreng,sapukan sedikit air di hujung doh sebelom di claim..
#tips tak nak melekat lekat masa simpan dalm peti ais untuk dijadikan prozen mesti goreng separuh masak dulu dan sejukkan barulah simpan dalam peti ais bahagian beku.
Bahan-bahan untuk menghasilkan kulit karipap ..
1 kg tepong Untuk 70 keping karipap (tak kisah cap ape)
1 cawan minyak @1 cawan minyak sapi @ 1 cawan majerin
1sudu besar garam bancuh dgn air anggaran 2 cawan biasa
1 cawan minyak @1 cawan minyak sapi @ 1 cawan majerin
1sudu besar garam bancuh dgn air anggaran 2 cawan biasa
Cara-caranya..
Panaskan 1cawan minyak @1 cawan majerin @ 1cawan minyak sapi dan tuang ke tepong 1 kg..gaul dan ramas ramas kan, selepas itu masukkan air yang telah di bancuh dengan garam tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli sehingga menjadi doh lembut ,jangan terus tuang semua air ke dalam tepung...kemudian biarkan perap 10 minit.. Baru canai dan cetak bulat.
Panaskan 1cawan minyak @1 cawan majerin @ 1cawan minyak sapi dan tuang ke tepong 1 kg..gaul dan ramas ramas kan, selepas itu masukkan air yang telah di bancuh dengan garam tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli sehingga menjadi doh lembut ,jangan terus tuang semua air ke dalam tepung...kemudian biarkan perap 10 minit.. Baru canai dan cetak bulat.
Bahan bahan untuk inti kentang
Kentang 7 biji potong dadu rebus sehingga empuk angkat tos kan..
Bawang merah 5 biji dan bawang puteh 4 biji
Kari satu senduk
Garam secukup rasa
1 mangkuk kecil daging atau ayam cincang
Bawang merah 5 biji dan bawang puteh 4 biji
Kari satu senduk
Garam secukup rasa
1 mangkuk kecil daging atau ayam cincang
Cara-caranya
Tumis bawang merah dan bawang puteh yg sudah di blender
Naik bau masukan satu senduk kari dan
Masukkn 1 mangkuk ayam atau daging cincang gaul rata. Kemudian
Masukkn garam secukup rasa masukkn gula kalo suke, dan masukkan kentang yg telah di rebus tadi biar kan sehingga mesra dan sedikit kering masukkn daun sop dan bawang besar yang didadu dan tutup api.
Naik bau masukan satu senduk kari dan
Masukkn 1 mangkuk ayam atau daging cincang gaul rata. Kemudian
Masukkn garam secukup rasa masukkn gula kalo suke, dan masukkan kentang yg telah di rebus tadi biar kan sehingga mesra dan sedikit kering masukkn daun sop dan bawang besar yang didadu dan tutup api.
#untuk berjaya buat karipap memang kena ada kesabaran..semoga berjaya
bahan a
Sekilo tepung gandum..
2 senduk minyak panas..
1sk garam.
Air sejuk dari petiais..
Air agak²..uli sehingga menjadi doh
bahan a
Sekilo tepung gandum..
2 senduk minyak panas..
1sk garam.
Air sejuk dari petiais..
Air agak²..uli sehingga menjadi doh
Tambah minyak panas..
Agak² cm nk buat doh biskut..
Agak² cm nk buat doh biskut..
bugkus b dalam a
Doh margerin
1 ½ cwn tepung
2 sdm shortening
1/2 cwn margerin/atau lebih
sebatikan hingga jd doh
eperkan sedikit doh myk
masukkan doh margerin didlmnya...rehat 5 minit..canai..selepas tu sapu air
sedikit shja..calit2 lebih kurang
jgn byk ye nanti doh lembik pulak
nak bg kelopak dia melekat bila
dah grg nanti....kemudian gulung manjang...canai memanjang...gulung..potong kecik
Doh myk
1/4 cwn myk dipanaskan
2 ½ cwn tepung
secubit garam
air secukupnya
sebatikan,berhenti masuk air bila
doh x lekat di tgn
oleh : mas cotek
1/4 cwn myk dipanaskan
2 ½ cwn tepung
secubit garam
air secukupnya
sebatikan,berhenti masuk air bila
doh x lekat di tgn
oleh : mas cotek
Doh margerin
1 ½ cwn tepung
2 sdm shortening
1/2 cwn margerin/atau lebih
sebatikan hingga jd doh
eperkan sedikit doh myk
masukkan doh margerin didlmnya...rehat 5 minit..canai..selepas tu sapu air
sedikit shja..calit2 lebih kurang
jgn byk ye nanti doh lembik pulak
nak bg kelopak dia melekat bila
dah grg nanti....kemudian gulung manjang...canai memanjang...gulung..potong kecik
canai...buh inti belah bawah yg dicanai
rezeki saya..
#karipap pusing
Resepinye.....
okey resepi rahsia tie utk karipap pusing berlapis nie..sukatan tepungnye..nisbahnye 2 n 4 cwn tepung ..tapi mengelakkan nmpk inti bila goreng kita tambah 1/2or3/4 cwn lagi dlm tepung yg 4 cwn....
*-4 1/2 cwn tepung sedikit garam paling halus (2 sudu paras sudu kfc) d uli ngan air ais(rahsianye)....klu nk cntik bila goreng nnti dohnye jgn lembut sangat keras sikit baru cntik..cos bila kita perap nnti ia akn kmbang doh tu...
*2cwn tepung di uli dgn planta @ planta+ shortening (sama banyak)....uli sehingga doh boleh d kepal...jgn guna air langsung.....
*bila siap d uli setiap doh d bahagi sebanyak 30 ketul...lpas itu buat cm dlm pic no 3n4.....kita akn dpt 60 biji karipap
***klu nk try dlm 30 biji karipap...kita guna nisbah tepung 1n 2 1/2 cwn tepung...memang cun karipap nie...teknik menggolek doh yg dah d bhagi plk dlm pic yg ke 12 tu jgn tekan kuat sangat ..tolak ke atas n kebawah...dr situ kita dah nmpak doh kita dah berlapis...
***sukatan tepung yg 4cwn tu kita boleh tambah 1/2 or 3/4 cwn lagi..memang hasilnye cntik....
****ais ais tu mesti laa ada ketulan ais
****boleh guna planta sahaja xde shortening pon xpe
#karipap pusing berjalur fav family terutama bonda tersyg
#karipap biasa menjadi sumber pendapatan d masa kini
rezeki saya..
#karipap pusing
Resepinye.....
okey resepi rahsia tie utk karipap pusing berlapis nie..sukatan tepungnye..nisbahnye 2 n 4 cwn tepung ..tapi mengelakkan nmpk inti bila goreng kita tambah 1/2or3/4 cwn lagi dlm tepung yg 4 cwn....
*-4 1/2 cwn tepung sedikit garam paling halus (2 sudu paras sudu kfc) d uli ngan air ais(rahsianye)....klu nk cntik bila goreng nnti dohnye jgn lembut sangat keras sikit baru cntik..cos bila kita perap nnti ia akn kmbang doh tu...
*2cwn tepung di uli dgn planta @ planta+ shortening (sama banyak)....uli sehingga doh boleh d kepal...jgn guna air langsung.....
*bila siap d uli setiap doh d bahagi sebanyak 30 ketul...lpas itu buat cm dlm pic no 3n4.....kita akn dpt 60 biji karipap
***klu nk try dlm 30 biji karipap...kita guna nisbah tepung 1n 2 1/2 cwn tepung...memang cun karipap nie...teknik menggolek doh yg dah d bhagi plk dlm pic yg ke 12 tu jgn tekan kuat sangat ..tolak ke atas n kebawah...dr situ kita dah nmpak doh kita dah berlapis...
***sukatan tepung yg 4cwn tu kita boleh tambah 1/2 or 3/4 cwn lagi..memang hasilnye cntik....
****ais ais tu mesti laa ada ketulan ais
****boleh guna planta sahaja xde shortening pon xpe
#karipap pusing berjalur fav family terutama bonda tersyg
#karipap biasa menjadi sumber pendapatan d masa kini