Ahad, 20 Mac 2016

karipap

air ais campur garam 1 sudu kecil ( ni lah rahsia kerangupan kulit karipap dr my mum )+

Mak buat jual karipap kentang dan masih kekal kan RM 1.00 untuk 4 keping di airhitam johor...
Alhamdulilah memang karipap mak kulit nya ranggup dan bila goreng cantek..
‪#‎Tips‬ nak dapat hasil kulit karipap yang licin tak menggerutu kena api yang sederhana semasa goreng ..
#Tips tak nak karipap terbukak masa goreng,sapukan sedikit air di hujung doh sebelom di claim..
#tips tak nak melekat lekat masa simpan dalm peti ais untuk dijadikan prozen mesti goreng separuh masak dulu dan sejukkan barulah simpan dalam peti ais bahagian beku.
Bahan-bahan untuk menghasilkan kulit karipap ..
1 kg tepong Untuk 70 keping karipap (tak kisah cap ape)
1 cawan minyak @1 cawan minyak sapi @ 1 cawan majerin
1sudu besar garam bancuh dgn air anggaran 2 cawan biasa
Cara-caranya..
Panaskan 1cawan minyak @1 cawan majerin @ 1cawan minyak sapi dan tuang ke tepong 1 kg..gaul dan ramas ramas kan, selepas itu masukkan air yang telah di bancuh dengan garam tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli sehingga menjadi doh lembut ,jangan terus tuang semua air ke dalam tepung...kemudian biarkan perap 10 minit.. Baru canai dan cetak bulat.
Bahan bahan untuk inti kentang
Kentang 7 biji potong dadu rebus sehingga empuk angkat tos kan..
Bawang merah 5 biji dan bawang puteh 4 biji
Kari satu senduk
Garam secukup rasa
1 mangkuk kecil daging atau ayam cincang
Cara-caranya
Tumis bawang merah dan bawang puteh yg sudah di blender
Naik bau masukan satu senduk kari dan
Masukkn 1 mangkuk ayam atau daging cincang gaul rata. Kemudian
Masukkn garam secukup rasa masukkn gula kalo suke, dan masukkan kentang yg telah di rebus tadi biar kan sehingga mesra dan sedikit kering masukkn daun sop dan bawang besar yang didadu dan tutup api.
‪#‎untuk‬ berjaya buat karipap memang kena ada kesabaran..semoga berjaya

bahan a
Sekilo tepung gandum..
2 senduk minyak panas..
1sk garam.
Air sejuk dari petiais..
Air agak²..uli sehingga menjadi doh
bahan b
Satu peket tepung jagung 400g
Tambah minyak panas..
Agak² cm nk buat doh biskut..


bugkus b dalam a



Doh myk
1/4 cwn myk dipanaskan
2 ½ cwn tepung
secubit garam
air secukupnya
sebatikan,berhenti masuk air bila
doh x lekat di tgn
oleh : mas cotek

Doh margerin
1 ½ cwn tepung
2 sdm shortening
1/2 cwn margerin/atau lebih
sebatikan hingga jd doh

eperkan sedikit doh myk
masukkan doh margerin didlmnya...rehat 5 minit..canai..
selepas tu sapu air
sedikit shja..calit2 lebih kurang
jgn byk ye nanti doh lembik pulak
nak bg kelopak dia melekat bila
dah grg nanti....kemudian gulung manjang...canai memanjang...gulung..potong kecik
canai...buh inti belah bawah yg dicanai


rezeki saya..
‪#‎karipap‬ pusing
Resepinye.....
okey resepi rahsia tie utk karipap pusing berlapis nie..sukatan tepungnye..nisbahnye 2 n 4 cwn tepung ..tapi mengelakkan nmpk inti bila goreng kita tambah 1/2or3/4 cwn lagi dlm tepung yg 4 cwn....
*-4 1/2 cwn tepung sedikit garam paling halus (2 sudu paras sudu kfc) d uli ngan air ais(rahsianye)....klu nk cntik bila goreng nnti dohnye jgn lembut sangat keras sikit baru cntik..cos bila kita perap nnti ia akn kmbang doh tu...
*2cwn tepung di uli dgn planta @ planta+ shortening (sama banyak)....uli sehingga doh boleh d kepal...jgn guna air langsung.....
*bila siap d uli setiap doh d bahagi sebanyak 30 ketul...lpas itu buat cm dlm pic no 3n4.....kita akn dpt 60 biji karipap
***klu nk try dlm 30 biji karipap...kita guna nisbah tepung 1n 2 1/2 cwn tepung...memang cun karipap nie...teknik menggolek doh yg dah d bhagi plk dlm pic yg ke 12 tu jgn tekan kuat sangat ..tolak ke atas n kebawah...dr situ kita dah nmpak doh kita dah berlapis...
***sukatan tepung yg 4cwn tu kita boleh tambah 1/2 or 3/4 cwn lagi..memang hasilnye cntik....
****ais ais tu mesti laa ada ketulan ais
****boleh guna planta sahaja xde shortening pon xpe
#karipap pusing berjalur fav family terutama bonda tersyg
#karipap biasa menjadi sumber pendapatan d masa kini

Resepi puding koktail berkuah kastad


BAHAN-BAHAN A - Kastard
1 cawan tepung kastard
1/2 sudu kecil garam
5 cawan air
2 - 3 sudu besar susu pekat
2 - 3 sudu besar gula pasir

Cara-Cara
1. Masukkan tepung kastard kedalam periuk..campurkan garam...gaul sebati
2. Campurkan sume bahan2 cair....kacau sebati...
3. Tuangkan bahan2 cair kedalam periuk berisi campuran tepung kastard....kacau sebati....
4. Masak bahan2 kastard diatas api kecil...menggunakan senduk kayu...kacau selalu sehingga adunan kastard pekat berkilat...
5. Bila adunan kastard mula meletup2....matikan api...
6. Tuangkan adunan kastard dalam bekas yang bersesuaian....
7. Setelah siap acuan/bekas diisi...biarkan sejuk...sebelum dimasukkan kedalam fridge...

BAHAN-BAHAN B - Kuah Kastard

1 tin susu cair IDEAL
1 tin air..
4 sudu besar gula dan 4 sudu besar susu pekat..
1 biji kuning telur...( saya ikut Cik Cek tak letak telur...)
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar tepung kastard ...( campur dan bancuhkan dengan sedikit susu cair @ air....)

Cara-Cara
1. Masukkan sume bahan kedalam periuk..
2. Masak kuah sehingga gula larut dan kuah agak pekat sedikit....siap dah ...tutupkan api....

BAHAN-BAHAN C - Hiasan

Fruit Cocktail
Nata De CoCo
Apa saje buah2an dalam tin yang disukai...

Cara-Cara
1. Letakkanlah bahan2 hiasan didalam puding yang dihidangkan bersama kuah kastard..
2. Jika suka boleh juga dicampurkan dengan air jus buahan2 dalam tin yang digunakan....

Selamat mencuba!



Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Khamis, 17 Mac 2016

cheesetart

cheesetart gebu & x trun n tinggi mcm klcc..hihi
😂 ðŸ˜‚ ðŸ˜‚
Resepi Cheese
250 gm cream Cheese tartura
40 gm gula icing
Sebiji telur
Tips saya
1 : kena guna cream cheese sejuk.
2 : jangan letak sebji telur.mula letak kuning dlu.letak half dlu klu still keras letak lagi sikit.
3 : bakar api atas shaja n x mo over heat.suhu 130 api ATAS sahaja.
4 : panaskan oven 10 mnit pastu bukak pintu jgn msukkan terus cistat.biar haba panas keluar dulu.
5 : lepas masak msuk dlm peti ais jap biar dia set.
6 : boleh la hntar kat cust Emotikon wink
*Pukul jangan sampai overbeat ye.klu cheese cair,tu yg buat bila bakar cheese jadi leleh.adunan kena kental.baru cheese dia jadi elok.selamat mencuba!

Resepi kek ais krim


Bahan-bahan 
2tin susu cair
3/4 tin susu pekat(ikut kemanisan masing2) sy kurangkn lg sbb x suka manis...
1 1/2sdb ovallete
Vanila flavour
Serbuk koko

Cara2..
Putar semua bahan hingga kembang n gebu kemudian bahagi 2 bahagian
Satu bahagian letak vanila n satu bahagian letak serbuk koko
Tuang dlm loyang selang seli n sejukkn dlm peti hingga keras...sblm tuang adunan lapikkn plastik kt sebelah dlm loyang..sy guna loyang yg blh keluarkn lapik dlm tu...
Dh lapik plastik br tuangkn adunan aiskrim tu..plastik kna lebih dr loyang ye supaya aiskrim.x lekat kat loyang nnt..bila dh keras tolak je lapik bwh loyang tu n keluarkn aiskrim td..
Tuang coklat cair n tabur la ape2 yg anda suka...hehe..sy tabur badam cincang


walnut+almond caramel ice cream.
1 1/2 cawan susu cair/full krim/segar
1 1/2 cawan uht whipping cream
1/2cawan gula pasir
1 1/2 cawan walnut + almond dihancurkan kasar(bole letak almond saja atau walnut saja tp sukatab mesti 1 1/2cawan
5biji telur kuning(putih telur tu jangan buang bole buat pavlova hehe)
1sudu besar tepung jagung(optional)
kalau xda pn ice cream masih jadi.
sedikit caramel dan choc chip(dua bahan ni optional jgk xnak letak pn xpa)
satukan susu dan gula masak dengan api sederhana sehingga mendidih. saya letak safron kebetulAn ada kt rumah ni. dah didih asingkan biar suam.
dalam mixer pukul telur kuning sehingga kembang. kemudian masukkan bahan didih yg telah suam td dan tepung jagung kalau ada gaul sebati.masak semula adunan td dgn api sederhana sambil kacau. kacau sehingga pekat melekat di spatula.
dalam bekas lain letak uht whipping cream dan penapis.satukan caramel dan walnut+almond gaul sebati . taraaaa dah siap! masukkan adunan ni dalam mixer pukul manja dalm 5min nampak buih sikit2 tuang dlm bekas sejukkan dalam 2jam. setelah 2jam keluarkan dr peti ais dan blend bahan td.tujuannya utk dptlan texture ice cream yg halus sebab kita x guna ice cream maker so byk kerja la sikit tradisional ehhee. dh siap blend tuang dlm tupeprware dan lapis dgn walnut kasar dan caramel dan choc chip(ni optional klo xnk letak pn xpa) .
dah sejuk semalaman keluarkan dr peti beku tgu la dlm 5min then bole scoop.
sedap kurang manis tp penuh kasih sayang heheh.


Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 

#stay safe, keep travel

Kulit popia goreng

Popia goreng.. Popia goreng inti kentang.. Popia sira sambal n popia basah. Resepinya... 
1 kg tepung gandum.. 
4 setengah caw air
1 bj putih telur
2 sdm minyak masak 
Sedikit garam
Uli adunan ini(spt buat cengkodok).. Guna tangan je... 
Perap l/kurang 1 jam... Leser atas kuali leper senipis yg boleh... 
Slmt mencuba...

Rabu, 2 Mac 2016

Brigadeiro

Di sini resepinya ya.
Untuk 25-30 biji
1 tin susu pekat manis- condensed milk (bukan krimer ye)
1 sudu besar unsalted butter (lebih sikit utk gris pinggan)
2-3 sudu serbuk koko (ayak)
Secubit garam
Paper cup
Pilihan rasa
Coklat rice
Rainbow rice
Kacang cerdik (pistachios)
Badam cincang (panggang)
Walnut (panggang)
Serta ikut minat kawan2 nak rolled dgn apa hihi
Di atas pinggan tahan panas griskan dengan sedikit butter
Dgn menggunakan sudip kayu Campurkan butter, koko dan susu masak di dalam periuk yg tebal dengan api yg serdahana kecil Dalam lebih kurang 45-60 minit . Perlu gaul sentiasa supaya tidak hangus. (Mcm masak dodol)
Cara untuk pastikan sudah cukup masa bila adunan dah pekat dan kita belah dengan sudip adunan lambat bercantum kembali.
Setelah itu letak adunan diatas pinggan yg telah di gris tadi.
Biarkan sejuk diluar seketika hingga agak tidak panas untuk digentel.
Sapukan tangan dgn sedikit butter agar adunan tidak melekat ditangan. Dgn menggunakan sudu ambil sebesar agak2 sesuai dgn paper cup gentel bulat2 dan rolledkan dgn perasa yg disukai.
Pada saya kanak2 sukakan coklat rice tapi dewasa lebih sukakan kekacang terutamanya pistachios
Jika tercepat angkat dia akan lembik dan sukar nak digentel. Jika terlebih masak akan keras n boleh jadik toothbreaker hihi
Tapi kalau terlembik boleh juga disimpan di dalam jar dan dibuat bread spread.

bingka jagung

esepi
Setongkol jagung( blend dgn 1/4 cwn air)
Kalau tak de jagung beli jagung dalam tin je(sweet corn)amik separuh je
1 3/4 cwn tpg gandum
1/4 cwn tpg kastad
1 cwn gula
1 cwn santan pekat
2 cwn air
2 biji telur
2 sudu besar margerin cair( guna pelangi jew)
Secubit garam
Sedikit perasa jagung( utk warna kuning bg nampak menyerlah)
Cara2
Blend semua
Masukkan dlm loyang
Tabur bijan
Bakar 180 selama sejam atau hingga keperangan
Tukar api atas pulak 10 minit utk garengkan atasnya
Potong bila sejuk