Rabu, 2 Mac 2016

Brigadeiro

Di sini resepinya ya.
Untuk 25-30 biji
1 tin susu pekat manis- condensed milk (bukan krimer ye)
1 sudu besar unsalted butter (lebih sikit utk gris pinggan)
2-3 sudu serbuk koko (ayak)
Secubit garam
Paper cup
Pilihan rasa
Coklat rice
Rainbow rice
Kacang cerdik (pistachios)
Badam cincang (panggang)
Walnut (panggang)
Serta ikut minat kawan2 nak rolled dgn apa hihi
Di atas pinggan tahan panas griskan dengan sedikit butter
Dgn menggunakan sudip kayu Campurkan butter, koko dan susu masak di dalam periuk yg tebal dengan api yg serdahana kecil Dalam lebih kurang 45-60 minit . Perlu gaul sentiasa supaya tidak hangus. (Mcm masak dodol)
Cara untuk pastikan sudah cukup masa bila adunan dah pekat dan kita belah dengan sudip adunan lambat bercantum kembali.
Setelah itu letak adunan diatas pinggan yg telah di gris tadi.
Biarkan sejuk diluar seketika hingga agak tidak panas untuk digentel.
Sapukan tangan dgn sedikit butter agar adunan tidak melekat ditangan. Dgn menggunakan sudu ambil sebesar agak2 sesuai dgn paper cup gentel bulat2 dan rolledkan dgn perasa yg disukai.
Pada saya kanak2 sukakan coklat rice tapi dewasa lebih sukakan kekacang terutamanya pistachios
Jika tercepat angkat dia akan lembik dan sukar nak digentel. Jika terlebih masak akan keras n boleh jadik toothbreaker hihi
Tapi kalau terlembik boleh juga disimpan di dalam jar dan dibuat bread spread.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan