BAHAN-BAHAN A - Kastard
1 cawan tepung kastard
1/2 sudu kecil garam
5 cawan air
2 - 3 sudu besar susu pekat
2 - 3 sudu besar gula pasir
Cara-Cara
1. Masukkan tepung kastard kedalam periuk..campurkan garam...gaul sebati
2. Campurkan sume bahan2 cair....kacau sebati...
3. Tuangkan bahan2 cair kedalam periuk berisi campuran tepung kastard....kacau sebati....
4. Masak bahan2 kastard diatas api kecil...menggunakan senduk kayu...kacau selalu sehingga adunan kastard pekat berkilat...
5. Bila adunan kastard mula meletup2....matikan api...
6. Tuangkan adunan kastard dalam bekas yang bersesuaian....
7. Setelah siap acuan/bekas diisi...biarkan sejuk...sebelum dimasukkan kedalam fridge...
BAHAN-BAHAN B - Kuah Kastard
1 tin susu cair IDEAL
1 tin air..
4 sudu besar gula dan 4 sudu besar susu pekat..
1 biji kuning telur...( saya ikut Cik Cek tak letak telur...)
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar tepung kastard ...( campur dan bancuhkan dengan sedikit susu cair @ air....)
Cara-Cara
1. Masukkan sume bahan kedalam periuk..
2. Masak kuah sehingga gula larut dan kuah agak pekat sedikit....siap dah ...tutupkan api....
BAHAN-BAHAN C - Hiasan
Fruit Cocktail
Nata De CoCo
Apa saje buah2an dalam tin yang disukai...
Cara-Cara
1. Letakkanlah bahan2 hiasan didalam puding yang dihidangkan bersama kuah kastard..
2. Jika suka boleh juga dicampurkan dengan air jus buahan2 dalam tin yang digunakan....
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel
disini:
#stay safe, keep travel
Tiada ulasan:
Catat Ulasan