Bahan-bahan
-500gram tepung beras
-250gram tepung gandum
-5sudu besar baking powder
-5 sudu besar tepung custard
-sedikit garam
-500gram tepung beras
-250gram tepung gandum
-5sudu besar baking powder
-5 sudu besar tepung custard
-sedikit garam
Cara-caranya
- gaul semua bahan tersebut dengan Selawat 3x sehingga sebati... Sila gaul dengan sudu atau senduk..jangan Gaul dengan tangan..mudah basi... dah sebati,perap selama 30min..
- gaul semua bahan tersebut dengan Selawat 3x sehingga sebati... Sila gaul dengan sudu atau senduk..jangan Gaul dengan tangan..mudah basi... dah sebati,perap selama 30min..
Resepi caramel
-1tin susu pekat
-1tin air putih
-1cawan gula pasir
- 2 sudu besar butter cup
-1tin susu pekat
-1tin air putih
-1cawan gula pasir
- 2 sudu besar butter cup
Cara-caranya
- dengan api yg perlahan..masak gula pasir telebih dahulu. Kemudian, gula dah cair masukan buttercup.. Dan tutup api seketika untuk masukan susu pekat..hati-hati ketika masukan susu.. akan ada proses susu pekat meruap dan panas.. buka api kembali.. kacau dan masukan air.. tgu sehingga caramel pekat sedikit dan boleh tutup api...
- dengan api yg perlahan..masak gula pasir telebih dahulu. Kemudian, gula dah cair masukan buttercup.. Dan tutup api seketika untuk masukan susu pekat..hati-hati ketika masukan susu.. akan ada proses susu pekat meruap dan panas.. buka api kembali.. kacau dan masukan air.. tgu sehingga caramel pekat sedikit dan boleh tutup api...
Bila dah siap goreng pisang..letak caramel diatas dan anda boleh sagat cheese dia atas.. saya guna ANCHOR CHEDDAR CHEESE... .
Untuk kesan lebih sedap dan colourful..
parut 1 choc bar yg sedap .. biarkan mahai takpe..janji sedap di tekak.. hehehe.. masyaAllah.. sedap yakmat..pipi duk tahan yaqyoq sambil duk taip hehehehe...
parut 1 choc bar yg sedap .. biarkan mahai takpe..janji sedap di tekak.. hehehe.. masyaAllah.. sedap yakmat..pipi duk tahan yaqyoq sambil duk taip hehehehe...
Selamat mencuba!
Baca perkongsian travel
disini:
#stay safe, keep travel