Khamis, 21 Julai 2016

Resepi kuih lapis



 Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

Daging masak rosemaria

Daging Masak Rosemaria Cheq Yatie 
. Resepi nye. 
300g Daging lembu, basuh bersih dan potong kecil memanjang, gaul dengan sedikit cuka dan Kicap masin Enaq sampai hitam Haha suka hati nak letak banyak mana sebenarnya.. .. Lepastu Rebus daging sampai Empuk... Rebus sampai Air nya tinggal sikit...
Bahan untuk Menumis 
8 Bj bawang merah 
3 ulas Bawang putih 
1 inci Halia semua dikisar.
3 sudu makan Cili kering kisar 
1 batang serai diketuk 
3 sudu Makan Sos Tomato
Bahan untuk Tabur 
1 labu bawang Besar potong bulat 
Buah tomato belah enam. 
Cili merah Cili hijau dihiris 
Daun bawang dihiris panjang panjang.

Caranya. 
Tomes bahan kisar sampai masak, masukkan Cili kisar dan serai,goreng sampai pecah minyak, kacau sebati, masukkan Daging dn air rebusan daging.. Masukkan sos tomato. Dan masak sampai mendidih dn kuah jadi pekat.. Garam secukup rasa. 
Last sekali Masukkan buah tomato, cili, bawang dn daun bawang potong.. Selamat Mencuba Ikhlas Dari Saya.

Resepi biskot walnut almond snow

Resepi biskot walnut almond snow
==========================
250g butter
1 cawan gula halus
1 bji telur
1/2 cawan susu tepong
Badam nip and walnut di sangai
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
3 1/4 cawan tepung gandum cap ros
1sb emplex klo takda gnti dengan tepung beras
Coklat beryls
Serbuk roti kaler putih
Cara2
=====================
1) Tapis dan gaul 3 jenis tepung2 + emplex + susu tepong
2) buh butter dalam bekas bersama gula dan kacau2 hingga sebati. Tak perlu mix pakai mixer.
3) masukkan kekacang2 ke dlm butter dan gula td. Gaul2 sebati.
4) masukkan tepung2 tesebot sikit2. Agak2 kalau dh ckup tepong jgn duk buh dah.
Doh ikot keselesaan tgn. Kalau tak melekat2 ok dah la tu.
5) canaii dan potong2. Kemudian bakar suhu 150, 20min kalau ikut oven saya.
Boleh dah start diuble boil cakelat kita tadi.
6) biarkan biskut sejuk kemudian salut coklat dan golek2 dalam serbuk roti.
7) simpan dalam bekas kedap udara





mazola

Mazolaa senangg je ikut cam ni ni mak saya yg ajaq senang nak ingat sekati tepung gndum sekati kacang tnh 1 1/2 cwn gula minyak mazola ikut lembut kalu nak lembut tmbah ja minyak tu caranya kacang goring tampa minyak pastu buang kulit dia blen hinga lumat buh dlm tepung gndum gula pun buh sekali gaul dulu bhn kering tu bgi rata pastu tuang minyak mazola sikit2 agak2 smpai jdi doh laa pastu tekan ikut camna kesukaan kita bakaq laa dah siapp itu lah cara saya
Suka · Balasan · 2 · 36 min

Noraini Hayati Nak hiyas dia 2 biji kuning telur tambah sikit perwarna kuning kacau sikit sapu atas kuih tu haa cam tu laa sekiann terima kasihhh

formula masakan-nasi lemak

nasi lemak 1000 bungkus...moga jadi panduan.. (Nasi lemak rm1)
- beras -55kg
- lada kering. -5kg
-santan pekat -5kg
-ikan bilis -4kg(1 kg utk diblend masuk dlm sambal)
-kacang tanah. -3 kg
- garam - 1kg 1/2 ( utk sambal n nasi)
-gula PAsir -2kg 1/2...( sambal)
- minyak -5kg
-belacan - 3 keping (sambal)
- kiub pati ikan bilis-12 kiub( sambal)
-bawang besar-3 kg
- bawang putih-1kg
-timun-3kg
-daun pandan ( secukupnya)
- kertas pembungkus -10 pack

Sabtu, 25 Jun 2016

Resepi kacang atom bersalut tepung


Resepi Kacang bersalut ala2 KFC
🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

1/2kg Kacang tanah
2cwn 1/2 t.pulut
1cwn gula
2st garam
1cwn tpg goreng KFC(any brand)
3-4bj telur
Gaul rata telur+gula+garam+t.KFC hingga rata.
Masukkan kacang dan t.pulut spt dlm gambar dan bole tambah tepung sekiranya adunan terlalu lembik.
Goreng dengan minyak yg banyak dan kacau selalu hingga kekuningan garing.
P/s: Boleh tambah bijan, jintan atau serbuk cili sebagai tambahan perisa pdkacang.

resepi ke-2
Bahan- bahan
Kacang tanah 2 kilo 500 gram
Tepung gandum 1 kilo 300 gram
Gula 500 gram
Telur 6 biji
Esen vanila 1 sudu
Garam sikit..

Selamat mencuba!

Baca perkongsian travel disini: 
#stay safe, keep travel

churros

Bahan2..
1 ketul butter belah 2 bhgian...
1000 ml air
Gula lebih kurang 2 sudu besar
Garam 1 sudu kecil
4 cawan tepung gandum
Boleh tambah 1 sudu kecil vanila ye..
...bila mendidih kecilkan api yg paling kecil baru masukkan tepung gandum dan kacau adunan hingga sebati dan tak melekat di periuk.....ok tutup api nak biar dalam periuk yg sama pun boleh atau bubuh bekas lain ikut koranglah akak guna bekas yg sama je sebab nak cepat ðŸ˜‰
Masa adunan panas2 tu pecahkan telur 4 biji (akak guna gred A ) kacau adunan biar sebati dgn telur tak payah guna mixer just guna je senduk korang.....biar suam sekejap masuk dalam piping beg jenis cotton yg ni boleh beli kat bakery kalau guna piping beg yg plastik sure habis pecah jeee.....guna nozel yg sama kita buat cream puff...
Dah siap boleh susuh dalam bekas ofkos jgn lupa lapik dgn plastik supaya tak melekat dan senang nak ambik masa nak goreng nanti >>>> siap stock korang utk raya nanti jgn lupa simpan dalam fridge ok!!